*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære Saudi-Arabien og Iran: Nu har vi også snart en lov der dikterer kvinders påklædning

Danmark var tidligere frontløber i udbredelse af rettigheder og demokrati til andre lande – nu står Danmark snart med en lov, som normalt hører til i lande, vi helst ikke vil sammenligne os med.

Det ser ud til, at Danmark nu får et forbud mod brug af burkaer – dog maskeret som et forbud mod maskeringer. Jeg har, som jeg tidligere har skrevet, svært ved at se, hvad det kommer andre ved, hvad folk iklæder sig. Det kan kun komme staten og andre ved, hvis der pågår tvang over for de, som går med burka, men vi har i Danmark allerede lovgivning mod, at man tvinges til at iklæde sig tøj eller gøre ting, som man ikke selv vil.

Jeg forstår stadig ikke, at kvinder vil iføre sig burkaer, som ved gud er et symbol på kvindeundertrykkelse, men hvis det er frivilligt, så rager det ikke mig, og jeg kan ikke se, hvad det vedkommer staten heller.

Både Venstre, Danmarks såkaldte liberale parti, og Liberal Alliance er nu begge med på holdet af partier, der vil indskrænke danskernes ret til selv at bestemme – egentlig er det ikke en særlig liberal tankegang, men begge partier har også vist sig som partier, der netop kun dyrker de liberale dyder, når det gælder skattelettelser til de rigeste, og ikke når det gælder de liberale frihedsrettigheder.

Men værst er det, at Danmark nu kan placere sig på samme banehalvdel som de lande, vi normalt ikke vil sammenligne os med – de lande, som bestemmer over deres befolkningers påklædning – for hvad er egentlig forskellen på at tvinge kvinder til at iklæde sig burka og på at tvinge dem til at tage den af?

Danmark har tidligere være ambassadør i verdenssamfundet for udbredelse af de universelle menneskerettigheder – herunder retten til selv at bestemme over egen krop og liv og ikke mindst demokratiets udbredelse. I den ret indgår ligeledes retten til selv at bestemme hvilket tøj, man vil iklæde sig.  For uanset om vi synes, at burkaen er grim, kvindeundertrykkende eller symbol på noget, vi ikke kan lide, så er det ikke vores ret at bestemme, om en kvinde selv vil bære burka.

Med indførelsen af loven mindsker Danmark muligheden for at påvirke andre lande til at ændre deres undertrykkende adfærd over for deres befolkninger – for nu vil de regimer naturligvis blot kunne henvise til, at vi i Danmark selv har lovgivning mod bestemte beklædningsdele. En lovgivning, der naturligvis ikke hører sig til i et borgerligt liberalt demokrati.

Der er ingen tvivl om, at staten skal bekæmpe tvang, undertrykkelse og social kontrol, men det sker ikke ved, at staten bruger samme forbudsmetoder, som diktatoriske stater også anvender. Tvang og undertrykkelse fjernes ikke ved, at vi i Danmark går på kompromis med de frihedsidealer, som har kendetegnet vores land i mange år – det er og bliver den forkerte vej at bevæge sig. Det er et værdiskred, som er farligt for det demokratiske Danmark.

Hvis Danmark fortsat mener, at vi som land vil udbrede frihed og demokrati til andre lande, der bestemt har kunnet lære meget af os, så skal Danmark naturligvis selv gå forrest, og ikke som nu gradbøje befolkningens rettigheder.

Alle mennesker bør naturligvis have rettigheder til selv at bestemme - også burkaklædte kvinder i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her