*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Islam-debatten styres af selvudnævnte eksperter fra Google-universitetet

Alt for mange stoler blindt på de informationer, som de får gennem deres søgninger på Google.

Du sidder der foran computeren med et par vinduer åbne, mens du er i gang med dine studier. Du føler selv, at du knokler løs – med dine studier på universitetet. Problemet er blot, at der er tale om Google-universitetet. Din research tager omkring fem minutter, hvorefter du føler, at du har bestået din eksamen. Nu kan du – i din egen virkelighed - udtale dig om alt inden for islam.

Det tager fem år i Danmark at læse en kandidatuddannelse i Religionsvidenskab på Københavns universitet. Her kan de studerende ikke kan nøjes med at søge på Google – de skal læse videnskabeligt materiale, skrive opgaver og bestå eksamener. 

Men alligevel tager det desværre kun fem minutter at blive selvudnævnt islamekspert i Danmark, hvis man som alt for mange af de danskere, der præger debatten om islam på sociale medier i Danmark blot googler ”islam”. 

Men ingen bliver altså ekspert i noget som helst, hvis man ukritisk frekventerer mere eller mindre lødige internetsider. Ingen bliver ekspert i islam eller andre religioner, hvis de ukritisk læser dårligt oversatte citater eller håndplukkede uddrag af religionernes tekster. Alle vil naturligvis kunne finde passager i de fleste store religioners tekster, der forherliger vold og død. Der er ingen tvivl om, at der i Koranen og de tilhørende tekster er uddrag, som ikke er forenelige med vores samfund i dag eller med demokrati. Samme type citater vil kunne findes i jødedommens og kristendommens tekster. 

Den generelle tendens i vore tid er, at folk udnævner sig selv til, og muligvis også føler sig som, eksperter, fordi de hurtigt kan finde viden om alle områder på internettet. Sandheden findes imidlertid ikke via hurtige søgninger eller gennem hjemmesider, der blot bekræfter ens forudindtagede holdninger. Google sender ikke sandheden din eller min vej. Google er ikke et universitet, men er som et bingospil, hvor der meget sjældent er en brugbar og objektiv gevinst. Google viser dig nemlig i høj grad den sandhed, som allerede bekræfter dine holdninger.

Naturligvis skal vi som samfund og aktive samfundsborgere forholde os kritisk til alle bevægelser som har elementer indbygget, som ikke er gavnlige for vores samfund – eksempelvis de elementer i religion og hos religiøse, der ikke er forenelige med vores demokratiske samfund. Kritik er sundt, men samme kritik skal naturligvis anvendes, når Googlesøgninger laves, og når hjemmesider besøges. 

Alle må naturligvis deltage i den offentlige debat – også selvom de ikke er ’rigtige’ eksperter. Men alt for mange deltager med en selvforståelse af at have en nærmest ophøjet viden om eksempelvis islam – alt for mange ”ved”, at muslimer ikke kan indgå i et demokratisk samfund – det på trods af, at det store flertal af muslimerne i Danmark lever efter de demokratiske spilleregler. 

Alt for mange synes at vide, at alle muslimer er potentielle terrorister – underforstået, at der i enhver muslim må ligge en falsk bevidsthed – en falsk bevidsthed, som kun i øjeblikket holder dem tilbage fra at begå terror. Men naturligvis er ikke alle muslimer potentielle terrorister. Ingen af mine muslimske venner er terrorister – og næppe nogen af dem, du kender, er terrorister. 

Vær gerne kritisk overfor islam, kristendommen og alle andre religioner – faktisk burde vi være kritiske over for alt. Men langt flere burde i højere grad lytte til de eksperter, der er på områderne. Eksperter, der faktisk har dygtiggjort sig gennem uddannelse. Ikke gennem den fem minutter lange eksamination på det såkaldte ”Google-universitet”. Langt flere må tilbage til dyder som den kildekritik, de forhåbentligt lærte i folkeskolen eller i gymnasiet. Den ukritiske tendens, der er, til at tro på underlødige hjemmesiders fortolkning af eksempelvis islam, gør intet godt for et samfund, hvor vi skal leve på tværs af religioner. Og der ikke længere noget alternativ til at leve i Danmark på tværs af de religiøse skel.

Jeg er ikke ekspert i hverken islam, tømmerarbejde eller kapsejlads – det påstår jeg heller ikke. Jeg forsvarer heller ikke islam. Jeg forsvarer vores muslimske landsmænds ret til at være i Danmark og indgå i det danske samfund på lige fod med andre danskere. Jeg forsvarer, at de aldrig skal dømmes kollektivt, blot fordi nogen i deres religions navn begår terror. Det samme vil jeg gøre, når det drejer sig om alle andre grupper. 

Desværre er status lige nu, at jeg sagtens kan sige tillykke til ”Google-universitetet”. For eleverne fra denne ”skole” har desværre vundet kampen om at have den ”rigtige” viden om islam over den fem-årige kandidatuddannelse, som tilbydes på de officielle danske universiteter. Og desværre er det Google og underlødige hjemmesider, som alt for mange besøger, når de skal finde de argumenter, som passer til deres forudindtagede holdninger.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her