*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Disse fem indsatsområder burde styrkes, hvis vi vil hjælpe socialt udsatte børn

Indsatsen skal styrkes i kampen for at forbedre livet for børn fra socialt udsatte familier.

Hvis vi i fremtiden vil gøre op med de problemer, der er alt for mange af i socialt udsatte boligområder som eksempelvis på dele af Nørrebro, så skal vi investere langt mere i de unge.

Jeg anerkender, at der alt for mange unge, der ikke selv griber de muligheder, der er i Danmark, men at bryde den negative sociale arv er ikke kun et spørgsmål om at have mulighederne – det er også et spørgsmål om at kunne se og opleve, at mulighederne og hjælpen til dem er der. Den opgave har vi været alt for dårlige til at løse for visse grupper i Danmark.

Når man taler om bunden af det danske samfund, så er det umuligt ikke også at tale om forfejlet integrationspolitik. For desværre er alt for mange danskere med anden etnisk baggrund stadig placeret på bunden af det danske samfund – det selvom der klart er sket store forbedringer blandt den samfundsgruppe i forhold til at få gode uddannelser og et godt arbejde.

Her er nogle bud på indsatser, der kunne hjælpe til, at vi i langt højere grad får gjort op med de mønstre, der stadig holder for mange efterkommere af socialt udsatte fast i samme livsmønster, som deres familie har haft.

Tvungen daginstitution

Flere partier i Folketinget har fremlagt forslag om, at børn fra familier med anden etnisk baggrund skal ”tvinges” til at gå i vuggestue og børnehave. Jeg er normalt ikke tilhænger af den slags statslig tvang, men de afledte effekter ved et sådan tiltag vil givetvis være så gode, at jeg ikke mener, at vi har råd til at gøre andet. Naturligvis skal børnene gå i daginstitutioner – og kan forældrene ikke selv se den store fordel i det, så må staten tage ansvaret, som staten for øvrigt gøre i mange andre situationer. Effekterne er, at evnen til at omgås andre mennesker – altså socialiseringen – vil styrkes samtidig med, at det danske sprog indlæres hurtigere. Og for efterkommere af indvandrere er det altså vigtigt, at sproget indlæres fra helt lille. Så sæt i gang!

Mentorer

De erfaringer der er med mentorer til unge fra socialt udsatte familier er ganske gode. Mentorer, der skal vise de unge, at livet kan leves andre steder end på gadehjørnerne. De unge skal opleve, at de er nødt til at tage uddannelse for at kunne begå sig i samfundet. Derudover vil de unge blive udfordret i deres syn på, hvordan de skal og kan leve deres liv. Der burde sættes gang i langt flere projekter, hvor de unge får en mentor, der kan hjælpe dem med de udfordringer, de måtte have.

Stærkere folkeskole

Folkeskolen er vigtig i kampen mod den negative sociale arv. Ikke kun fordi folkeskolen har dygtige og engagerede lærere, men også fordi de unge i mødet med andre unge, der ikke kommer fra samme sociale vilkår som dem selv, kan opleve, at familier kan fungere på andre måder, end det de kender hjemmefra. Problemet er dog, at alt for mange velstillede danskere placerer deres børn i private skoler, men derved går folkeskolen og ikke mindst de andre børn og unge glip af den socialisering, der kan ske gennem mødet med børn fra ressourcestærke familier. Derudover er det naturligvis et kæmpe problem, at danskere med indvandrerbaggrund placerer deres børn i religiøse friskoler. Stop det nu – det gavner ikke jeres børn. 

Ideen bag folkeskolereformen var sådan set ganske fornuftig, og ligger fint i forlængelse af det socialdemokratiske tankegods, men fejlen har været, at politikerne aldrig fik lærerne med, ligesom de forringede lærernes vilkår så meget, at lærerne ikke længere har den fornødne tid og overskud til at give lidt ekstra til de børn, der har behov for det. Det forudser jeg, at vi vil se konsekvensen af om nogle år.

Nemmere at flytte fra de socialt udsatte områder

Socialt udsatte skal ikke samles i klynger og ghettoer. Det mindsker naturligvis de unges muligheder for social mobilitet. Det er nemlig gennem relationer og netværk, at unge møder andre livsformer end dem, som de ellers kender – og det er gennem relationer, de bliver overbevist om at skulle læse videre – for unge gør ofte det samme som deres venner. Det er også gennem netværk, at de unge skal finde deres første job, hvorfor det naturligvis er vigtigt, at deres omgangskreds ikke kun er de rødder, der står og ser ”seje” ud på gadehjørnerne. Deres ”helte” skal naturligvis være dem, som opfører sig ordentligt, går i skole og passer et job. Så der burde gives bedre mulighed i form af større tilskud til flytning, så familierne kan flytte væk fra de socialt udsatte miljøer, de bor i.

Invester i de unge og deres familier

De seneste års negative diskurs mod familier på kontanthjælp gør næppe noget godt for dem og deres familie. I stedet for at forringe deres levevilkår og derved mindske mulighederne for social udfoldelse for især børnene skal der investeres i de familier. Det er ikke et argument, at andre landes socialt udsatte får mindre end i Danmark – målet må altid være at forbedre mulighederne for børnene fra bunden af samfundet, så vi ikke bliver ved med at reproducere dårlige livsformer, tidlig død, øget kriminalitet, sygdomme og arbejdsløshed. 

Naturligvis skal vi stille krav om, at danskerne skal være med til at bidrage til samfundet – og vi skal tillade os i højere grad at stille krav til de familier, der ikke selv sikrer deres børn de bedste vilkår for at leve i Danmark. Vi er nødt til at lære af de fejl, som vi tidligere har begået. Især i integrationsindsatsen hvor Danmark bestemt har begået fejl, ligesom for mange med indvandrer- og flygtningebaggrund ikke har gjort nok for, at de og deres efterkommere i høj nok grad er blevet en del af samfundet. Men vi må selvfølgelig heller ikke glemme alle de, som klarer sig godt og gør præcist det, vi forventer af dem – altså det store flertal.

Så politikere – i stedet for at gøre livet ringere for de socialt udsatte, så igangsæt i stedet nogle kloge initiativer, stil de rigtige krav og gør deres mulighed for at flytte væk fra de udsatte områder meget nemmere. Det kan faktisk godt betale sig, i stedet for den politik der føres i disse år, hvor der skæres i hjælp uden planer for, hvordan vi som samfund efterfølgende skal hjælpe danskerne i bunden af samfundet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her