*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er brug for flere muslimer i kampen mod terror

Vores muslimske landsmænd skal i langt højere grad aktiveres i kampen mod radikalisering og terrorisme.

Så blev Europa atter ramt af terror. Denne gang var det Barcelona, hvor nogle unge ekstremistiske mænd mente at have ret til at begå umotiverede drab i.

Alt tyder på, at terroristerne igen er unge mænd med muslimsk baggrund.

Hver gang der sker et terrorangreb forårsaget af en eller flere unge mænd med muslimsk baggrund, bliver muslimerne i Danmark og resten af Europa bedt om at tage afstand fra angrebet. Naturligvis er de ikke forpligtede til det – det er ikke deres ansvar, at fremmede mennesker i deres tros navn bomber sig selv i lufthavne, skyder i Paris gader eller kører tilfældige mennesker ihjel i Barcelona. Som helt almindelige borgere - præcis som du og jeg - må det forventes, at almindelige muslimer er lige så forfærdede over den slags angreb som alle andre.

Men hvor de danske politikere må stå forrest, når det gælder om at skabe gode rammer for alle danskere uanset tro og hudfarve, så må det muslimske samfund i Danmark naturligvis gå forrest i kampen mod radikalisering af unge med muslimsk baggrund.

Jeg skriver “det muslimske samfund”, på trods af, at danske muslimer naturligvis ikke kan betragtes som ét samfund, og naturligvis heller ikke skal dømmes og vurderes kollektivt. Men muslimerne har et ansvar for at være med til at bekæmpe den terrorisme og ekstremisme, som spreder sig blandt unge mænd med muslimsk baggrund.

Desværre er det danske samfund stadig alt for opdelt i sociale klasser og desværre også med store religiøse skel. Vi har været alt for dårlig til at interagere på tværs af religion og kultur – alt for mange danske muslimer har klynget sig sammen i boligområder, og politikerne har i for mange år været for dårlige til at bryde den opdeling i samfundet.

Men opdelingen betyder også, at vores muslimske landsmænd, vil være de første, der kan observere, når unge med muslimsk baggrund føler sig ekskluderet af samfundet og ikke mindst føle sig tiltrukket af ekstreme miljøer som bander og terrorgrupper.

Der ligger en stor opgave for danske muslimer – og mange gør allerede store og meget prisværdige indsatser, men vi skal mobilisere endnu flere, så færre unge fremover tiltrækkes de ekstreme grupperinger.

Først og fremmest må vi sikre, at de unge føler sig som en del af det danske samfund. Og her er jeg overbevist om, at politikerne skal gå forrest og arbejde for et Danmark, hvor unge - uanset religion og uanset familiens sociale baggrund - har muligheder, og føler sig som en del af Danmark.

For nogle år siden sagde Inger Støjberg, at alt for mange unge, som hun stædigt stadig vil kalde ”andengenerationsindvandrere”, i langt højere grad skal gribe fat i de muligheder, som de har i Danmark. Og selvom jeg er meget uenig med Støjberg i det meste, så er jeg på det her punkt helt enig med hende.

Flere unge, der er opvokset i udsatte miljøer, skal gribe de muligheder, samfundet giver dem. For det er ikke synd for de unge, at de er opvokset i Danmark. Faktisk er det et privilegium, som de og mange andre danskere skal sætte endnu mere pris på. Det er ikke synd for dem, at deres forældre eller bedsteforældre er blevet hjulpet af Danmark eller er kommet til Danmark for at arbejde. Det er ikke synd for de unge, at de kan gå i skole, blive behandlet på hospitalerne og få hjælp, hvis de ikke kan skaffe et job. Men det er problematisk, at de føler sig ekskluderet af samfundet, og det er problematisk, at visse politikere går forrest med en eksklusionsretorik, der ikke er dem værdig – for eksklusionen skaber et uharmonisk Danmark, som på ingen måde er nødvendigt eller sundt.

Men det er også eksklusionen, som mange af de unge bruger som forklaring, når de skal legitimere deres søgen mod de ekstreme miljøer – de miljøer, hvor de unge overbeviser sig selv om, at have en rolle, et sammenhold og en betydning, som de ikke mener at have i det samfund, de ellers lever i.

Her ligger vores muslimske landsmænds vigtige opgave: De skal, som den del af civilsamfundet de er, være de første til at sige fra, når de oplever, at unge søger mod ekstreme miljøer.

De er de første, der skal fortælle folkene i Hizb ut-Tahrir, at de skal forsvinde med deres absurde propaganda. De er de første, der skal fortælle salifisterne, at deres drømmesamfund er vanvittigt. Og de er de første, der skal rejse sig, når ekstreme imamer agiterer for forældede dogmer.

Der er allerede rigtig mange danske muslimer, som hver dag tager det store ansvar på sig, men langt flere skal aktiveres i kampen mod den ”historiefortælling”, som alt for mange i de socialt udsatte områder får fortalt af formørkede og fordummende mænd. Jeg taler om den historiefortælling, der handler om, at de ikke kan få lov at praktisere islam i Danmark, at de aldrig kan blive danskere, og at lykken er et vanvittigt kalifat.

Langt flere skal være med til at fortælle, at Danmark faktisk er det bedste land, de kan bo i, og at der intet klogt alternativt er til demokrati og frihed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her