*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Støjbergs lovbrud: Demokratiet er den store taber. Spin og populisme er de store vindere

Spindoktoren, højrefløjen og borgerlige meningsdannere har sejret i sagen om barnebrude. Folkestyrets kerneværdier synes ligegyldige i denne sag.

Sagen om de såkaldte barnebrude og Inger Støjbergs lovbrud verserer alle steder i medierne i disse dage. Alle har en mening om sagen, og det burde alle faktisk også have, for det er en vigtig sag i det demokrati, som vi tydeligvis burde værne langt mere om, end tilfældet er i Danmark – det demokrati vi fejrer netop i dag.

Vinderne i den her sag er:

 - Inger Støjbergs spindoktor, der flot har evnet at fortælle befolkningen, at Støjbergs lovbrud er acceptabelt, fordi det er sket i en højere sags tjeneste. Nemlig for at beskytte unge piger mod mænds seksuelle overgreb.

- Borgerligere politikere og meningsdannere, som har gjort sagen til et spørgsmål om, at venstrefløjen er tilhængere af en perverteret form for forhold mellem alt for unge piger og gamle mænd.

- Højreorienterede aviser med Berlingske Tidende i spidsen, der er hoppet med på vognen, og kalder det her en usmagelig ministerjagt, selvom avisen godt ved, at Støjberg har tilsidesat loven.

Taberne i sagen er:

- Alle danskere. Ikke kun det flertal af danskere, der ifølge meningsmålingerne synes, det er rimeligt at Inger Støjberg handler uden lovhjemmel og ved at diktere, hvordan tingene skal foregå.

- Men den allerstørste taber er folkestyret – demokratiet. Det demokrati, som vi burde være stolte af og værne om. Uanset om vi er enige i Inger Støjbergs holdning på området, så kan og må et velfungerende demokrati ikke acceptere magtfuldkomne politikere, der handler uden om lovgivningen.

Danmark prøver at udbrede demokrati til andre lande. Vi kritiserer andre landes ledere for deres magtfuldkommenhed og manglende demokrati, men når det drejer sig om demokratiet i Danmark, virker mange efterhånden ligeglade. Demokrati kan blot ikke decimeres til, at vi afgiver vores stemme hvert fjerde år. Demokrati er også, at de folkevalgte og vores institutioner handler efter loven, og at en minister bliver stillet til ansvar for sine handlinger. Demokratiet er også magtens tredeling og parlamentarisk kontrol.

Der er givet ligeså få på venstrefløjen som på højrefløjen, der finder det acceptabelt, at alt for unge piger er blevet gift med ældre mænd. Selvfølgelig kan og skal vi i Danmark ikke acceptere den slags, men hvis der skal handles i denne sag, skal det gøres med lovhjemmel og ikke blot som et diktat, der mest af alt får det danske folkestyre til at minde om en af de nationer, som vi helst ikke vil sammenlignes med.

Inger Støjberg kunne ganske nemt have fået en lovændring gennem Folketinget. Hun ville have haft et stort flertal bag sig – ingen tvivl om det. Og med den præcedens, der allerede er skabt i Danmark med at love hastes igennem, havde Støjberg helt sikkert også kunne få gennemført loven som hastelov. Men i stedet for at følge demokratiets spilleregler, så viste Støjberg en sjældent set magtfuldkommenhed og gennemførte blot sin politik uden lovhjemmel.

I et velfungerende system, hvor den parlamentariske kontrol fungerer ordentligt, ville en minister naturligvis skulle stå til ansvar for den slags ugerninger, men Dansk Folkeparti, som dog aldrig har vist sig særlig interesseret i at varetage den kontrol, viser endnu engang deres ligegyldighed over for vælgerne og folkestyret. For så længe det handler om sager, hvor muslimer indgår, negativt, behøver politikerne tydeligvis ikke overholde reglerne.

Danskerne burde være skræmte. For når det sker denne gang uden konsekvenser, kan det jo nemt ske igen – og næste gang rammer det måske bredere, og ikke kun de mennesker, som allerede er en minoritet i landet, og som ikke kan forsvare sig selv.

Sagen handler ikke om, at venstrefløjen ikke er enige i, at unge piger ikke skal voldtages, tvangsgiftes eller leve i forhold med gamle mænd. Det handler heller ikke om, at venstrefløjen vil beskytte en del af en kultur, som ikke hører vores tid til – det handler om vores folkestyre. Det handler om principper, og det handler om, at vi som stat er på vej i en helt forkert retning, hvis vi accepterer, at en minister blot selv bestemmer, hvilke love hun skal arbejde ud fra, og hvilke hun ikke vil overholde. Og det handler om, at det kan lade sig gøre, fordi ministeren ved, at Dansk Folkeparti ikke vælter hende, så længe det drejer sig om muslimer.

Men tillykke til spindoktoren, til borgerlige politikere og meningsdannere. Tillykke til Berlingske Tidende. Tillykke med, at I har evnet at fjerne fokus fuldstændigt fra, at der tilsyneladende er begået et lovbrud, som er et demokrati uværdigt. Tillykke med, at der nu er skabt grobund for en præcedens for, at ministre blot selv bestemmer, hvordan de vil forvalte deres ministerium, så længe I er enige i den førte politik.

Men i dag på Grundlovsdag, hvor vi netop hylder demokratiet, burde langt flere stå op i mod magtfuldkomne politikere og manipulerende diskurser og spin. For uanset om vi er enig med en given minister eller ej, så skal alle ministre følge loven.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her