*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Naturligvis påvirkes danskerne mest af terrorangreb begået i Europa

Et terrorangreb er et terrorangreb, men der er naturligvis en grund til at danskerne påvirkes mere af de angreb, som sker i Europa.

Naturligvis er et mord, en terrorhandling og drab på børn og civile lige forfærdeligt om det sker i Palæstina, i Manchester, i Bagdad eller i Paris. Ingen tvivl om det.

Men hver gang usle krystere har begået terror i Europa, og vi europæere går i en fuldstændig rimelig kollektiv sorg og fortvivlelse, er der mennesker, der har behov for at sammenligne det med tilsvarende hændelser i andre lande. Alt for mange, især folk på samme politiske fløj jeg selv tilhører, bruger terrorangreb i Europa som anledning til at opliste, hvor mange andre civile der er dræbt i lande, som vi måske ikke hører om i samme omfang. Alle de drab er naturligvis fuldstændig forfærdelige.

Men de helt uskyldige mennesker der har måtte lade deres liv, sidst i Manchester, skal ikke blandes sammen med andre menneskers skæbne - sorgen over de meningsløse mord i Manchester skal ikke måles mod sorgen over andres tilsvarende død. Det betyder ikke, at vi skal undlade at forholde os til de meningsløse drab, der foregår andre steder. Slet ikke.

Men det er fuldstændigt rigtigt, at der ikke er tilsvarende fokus på terrorangreb eller drab på civile som sker i eksempelvis Mellemøsten, men lad os nu bare være ærlige. Identifikation er en faktor for alle mennesker. Jeg tror ikke, at den gennemsnitlige dansker ikke finder det forfærdeligt, når børn dræbes i Palæstina, i Aleppo eller i Bagdad.

Størrelsen af sorg og fortvivlelse kan dog naturligvis måles på graden af identifikation. Når mennesker bliver dræbt helt umotiveret lige der, hvor vi selv kunne have befundet os. Til begivenheder som vi selv kunne deltage i og i situationer, som vi selv elsker, så påvirker det os ekstra meget. De fleste danskere kan genkende den situation, at de er med deres børn til koncert, sidder på en café i Paris, nyder stemningen i Nice, eller er på julemarked i Berlin. At det påvirker os mere når folk dræbes lige der, vi har været, eller kunne have opholdt os, er der intet mærkeligt eller kynisk i. Det gør ikke danskerne til kyniske. At det påvirker os mere, når det sker i Europa burde selvfølgelig ikke indgå som en sort/hvid diskussion om fordomme og i den generelle debat om ”os” og ”dem” i Danmark.

Når en ven eller et familiemedlem dør, påvirker det os selvfølgelig mere end når folk vi ikke kender dør. Det er naturligt og derfor også naturligt, at det påvirker os mere, når vanvittige mennesker sprænger sig selv i luften blandt børn og voksne i Europa.

Men det er ikke kun sorg og fortvivlelse den slags angreb skaber. Det er også frygt. En naturlig frygt hos mennesker, som kunne have været lige der, hvor en eller anden galning har tænkt sig at sprænge en bombe eller køre en stjålet lastbil ind i uskyldige mennesker. Derfor skaber det naturligvis mere frygt og fortvivlelse, når den slags sker i Europa end når det sker i lande, som er fremmede for de fleste danskere.

Danskerne bekymrer sig naturligvis om mennesker uden for Europa og det påvirker naturligvis danskerne, når der sker terror, krig, mord og ødelæggelse andre steder. Et godt bevis mod postulatet om det modsatte, er størrelsen på ulandsbistanden og de beløb som indsamles til folk i andre lande. Beløb som måske er mindre end tidligere, men som stadig er ganske fornuftige. Generelt er danskerne faktisk meget hjælpsomme – Jeg mener, at det går i den forkerte retning med hjælpsomheden, ulandsbistanden og forståelsen for problemer i andre lande, men generelt er det en fejlslutning at sige, at danskerne ikke udviser empati og medfølelse overfor de befolkninger, som ikke lige ligner os i Danmark.

Enhver terrorhandling, et hvert mord om det er på børn eller voksne, er forfærdeligt. Uanset hvor det sker, men undlad nu at forlange samme fokus, hver gang det sker. Og lad nu de døde i Manchester få deres opmærksomhed og sorg alene.

Og lad os så i stedet i fællesskab finde ud, hvordan vi i fremtiden kan ændre på at så mange mennesker må lade livet pga. terror, bomber og krig. Uanset om det sker i Europa eller andre steder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her