*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi hylder globaliseringen hver uge på danske fodboldstadions

Den polske fodboldspiller og den polske håndværker i Danmark er resultatet af globaliseringen, men hvorfor sætter vi kun pris på fodboldspilleren?

I søndags spillede fodboldklubben FC Midtjylland mod Brøndby. Klubben fra Herning vandt 4-2 og kom nærmere bronzemedaljerne. Tillykke med det og tillykke til globaliseringen.

To af FC Midtjyllands fire mål blev scoret af afrikanske fodboldspillere, som er rejst til Danmark. Sikkert i håbet om at kunne forbedre deres liv og leve af at spille fodbold. Det kan de, fordi de er bedre og måske billigere end danske fodboldspillere. I Herning jubler de helt sikkert over de to spilleres præstationer på danske fodboldbaner, men de jubler også over en klassisk konsekvens af globaliseringen.

I Brøndby spiller den polske angriber Kamil Wilczek. Han har pr. dags dato scoret 19 mål i 39 kampe i denne sæson og har været med til at spille Brøndbys sølvmedaljer hjem til klubben på Vestegnen. En flot præstation af den polske fodboldspiller, som er rejst til Danmark, fordi han kan noget, som danske spillere måske ikke kan. Polens medlemskab af EU har helt sikkert gjort det nemmere for Wilzcek at komme til Danmark og spille, ligesom medlemskabet også betyder, at andre polakker kan arbejde i Danmark.

I min egen hjerteklub, AGF, scorede en islænding i søndags det sejrsgivende mål mod Viborg. I startopstillingen var der seks udenlandske spillere. To fra Island, en fra Kroatien, en fra Serbien, en fra Australien og en fra Sierre Leone. Alle er de spillere, der er kommet til Danmark for at arbejde som fodboldspillere – holdet er et billede på den globaliserede verden, ligesom Arsenal i England, Real Madrid i Spanien og Bayern Munchen i Tyskland er.

Rundt om på de danske fodboldstadions jubler vi hver weekend over udenlandske fodboldspillere, der bidrager med at kæmpe for præcis den fodboldklub, som vi hver især holder af. Nogen udenlandske spillere i Superligaen er langt bedre end danske spillere, mens andre næppe er – alligevel hylder vi hver uge fodboldspillere, der er rejst til Danmark for at arbejde, som helte.

Jeg har sjældent hørt, at deres rejse til Danmark er et problem. Lige så sjældent har jeg hørt, at de skal rejse hjem, eller en kritik af at de tager arbejdspladser fra danskere og endda gør det under ulige skattevilkår. Udenlandske spillere får nemlig en klækkelig skatterabat, ligesom de presser danske spillere ud af holdet og ud af arbejdet som fodboldspiller.

Til gengæld er der også hver dag dygtige polske håndværkere på mange danske byggepladser, der arbejder for at bygge huse, veje og metro. Samme hyldest tilkommer ikke ligefrem dem i den offentlige debat. Der er ingen hyldest til de mennesker, der også hjælper os med velstand og ordentligt arbejde.

Der er nemlig dobbelte standarder for mennesker, der er kommet til Danmark for at arbejde som konsekvens af globaliseringen, og som konsekvens af behov vi måtte have i Danmark for arbejdskraft.

Naturligvis skal håndværkere, der kommer til Danmark ikke løndumpe. Naturligvis skal de efterleve danske løn- og arbejdsforhold, men så længe de gør det, så burde de som fodboldspillerne på de danske stadions vel være lige velkomne – alt andet er vel dobbeltmoralsk?

Men det er de ikke – selvom både fodboldspillere og håndværkerne er en del af arbejdskraftens frie bevægelighed i en globaliseret verden, oplever de to grupper, der kommer til Danmark for at arbejde helt forskellige ”kærlighedsforhold” fra danskerne.

For år tilbage måtte fodboldklubberne max have tre udenlandske fodboldspillere på holdet. Det uanset om spillerne dengang var fra andre EU-lande eller fra lande uden for Europa. Siden er den regel ændret til glæde for de fleste fodboldelskere. Det betyder nemlig, at Brøndby kan stille med både Mukthar, Phiri, Wilzcek, Larsson og Pukki. Det betyder, at Barcelona kan stille med Messi, Neymar, Suarez og Rakitic i samme kamp – det er konsekvensen af globaliseringen og en naturlig folkevandring. En konsekvens som de færreste beklager. For hvem vil ikke gerne have, at deres favoritklub kan stille med de bedste spillere?

Globaliseringen har på fodboldbanen været en ubetinget succes. Men de kvaliteter vi oplever, glemmer vi at overføre til den polske håndværker, der står op klokken fem om morgenen og udfører er godt stykke arbejde for det danske samfund til gavn for alle, men på ingen måder er lige så eksponeret.

Er du i tvivl om globaliseringens positive konsekvenser i forhold til, at folk rejser efter et arbejde, kan du altid lave ”fodbold-testen”: Ville den udenlandske person, mand eller kvinde, som arbejder i Danmark være genstand for din foragt, hvis personen i stedet for at gøre rent på hotellet eller arbejde at på metro-byggeriet var stjernen på dit yndlingshold?

Globaliseringens konsekvenser kan ikke kun tilkomme fodboldelskere, men må også være til fordel andre arbejdsområder i Danmark – naturligvis så længe der arbejdes under danske løn- og arbejdsforhold.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her