*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er udemokratisk at stemme i et land, man ikke bor i

Mennesker i København skal ikke bestemme hvilket system, de skal leve under i Tyrkiet. Det er udemokratisk og egoistisk.

I går kom så resultatet af valget i Tyrkiet, hvor Erdogan fik flertal for sin ændring af forfatningen, så han nu får nærmest enevældig magt. Resultatet er sådan set ikke overraskende. Hvordan kunne det egentlig blive anderledes i et land, hvor præsidenten gerne undertrykker kritiske medier og politikere? Men måske kunne det resultat alligevel have været anderledes.

Der bor ca. 60.000 mennesker i Danmark med tyrkisk baggrund. Af dem var der omkring 33.000, som var stemmeberettiget til valget. Heldigvis benyttede kun 11.000 sig af den mulighed, men ca. 60 pct. af dem stemte for ændringen.

Optællingerne har vist samme tendens blandt de såkaldte ”euro-tyrkere” – altså europæere med tyrkiske rødder, der har kunnet stemme til valget. Tendensen har været, at et flertal af de som stemte, mente at de havde ret til at stemme for, at tyrkerne der bor i Tyrkiet, nu skal leve i et Tyrkiet med yderligere indskrænkelse af demokratiet.

I Danmark blev det for nogen tid siden til en debat om dansk-tyrkernes tilhørsforhold. Dansk Folkeparti mente i den forbindelse, at dansk-tyrkerne skulle vælge Tyrkiet fra, hvis de skulle bo i Danmark. Jeg ser ikke dansk-tyrkernes interesse for tyrkisk politik som et problem for deres tilhørsforhold. Naturligvis kan man sagtens være dansker, men samtidig have interesse og kærlighed til et land man har rødder i.

Tilsvarende debat var der ikke til det amerikanske valg i november, hvor er en større gruppe dansk-amerikanere benyttede sig af deres ret til at stemme. Men problemstillingen er den samme om det er dansk-tyrkere eller dansk-amerikanere, der ønsker at stemme i et land, de ikke bor i.

Jeg går ind for dobbeltstatsborgerskab – der er mange fordele ved det, men jeg er samtidig også tilhænger af den regel vi har i Danmark om, at man skal have bopæl i Danmark, for at kunne stemme til danske valg. Naturligvis skal det være sådan.

Jeg ved godt, at der er danskere, der er udstationeret for en periode, som den regel rammer negativt, men helt overordnet må et demokratisk valg, og konsekvenserne af valget være forbeholdt de som bor i landet, og som skal leve med de valg, der bliver taget. Alt andet er udemokratisk og egoistisk.

Hvorfor skal en dansker, der tilfældigvis er født i USA, men måske kun tager til USA en gang om året, eller sjældnere være med til at bestemme at amerikanerne nu skal lide under Trumps system, eller alternativt Hillarys?

Hvorfor skal europæere født i Europa men med tyrkisk baggrund, som sidder trygt i Dortmund, Amsterdam eller København bestemme over en tyrker, der er opvokset og bor i Istanbul?

Èt er, at jeg slet ikke forstår, at der overhovedet er dansk-tyrkere, der kan støtte Erdogans regime. Noget andet er, at de overhovedet kan få lov, eller vil have lov til at bestemme, hvilke forhold som de tyrkere der bor i Tyrkiet, skal leve under.

Hvorfor vil dansk-tyrkerne dog – uanset standpunkt –  stemme til valg, som de ikke selv ønsker, at tage konsekvensen af? For det er lige præcis det, der er tilfældet, når der sidder mennesker i Danmark, som stemmer for Erdogan, Trump, Hillary eller andre i udlandet, samtidig med de hellere vil bo trygt og roligt i Danmark.

Det er ikke et spørgsmål om tilhørsforhold – Danmark skal fortsat beholde muligheden for dobbeltstatsborgerskab. Der er fordele ved det, og det er ok, at have følelser for flere lande.

Men det er udemokratisk at benytte sig af at stemme i et land man ikke bor i, hvis man ikke selv mærker konsekvensen af sit valg, og lever under det system, som man har været med til at bestemme – især når man indfører et så udemokratisk system, som blev indført med valget i Tyrkiet i går.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her