*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Erkend det! Du har muslimske landsmænd

Alt for mange anerkender ikke, at de har muslimske landsmænd – det er ganske respektløst.

For små to uger siden skrev jeg et indlæg her på bloggen, hvor jeg i en sætning fik skrevet ”vores muslimske landsmænd”. Flere læsere af mit indlæg skrev derefter, at de ”ikke havde muslimske landsmænd”. Mange mente simpelthen, at de som ”rigtige” danskere ikke kunne have landsmænd, der er muslimer. Men du har faktisk muslimske landsmænd, om du vil det eller ej.

Måske kan dine muslimske landsmænd ikke føre deres aner tilbage til vikingerne, men de er her, og mange af dem er statsborgere, og bidrager til samfundet som du og jeg. De skaber også Danmark, arbejder, studerer og betaler skat – og er med til at gøre Danmark til et fantastisk land at leve i.

Det er måske en muslimsk landsmand, der lige nu passer dine forældre på plejehjemmet eller en af dine muslimske landsmænd, der står bag disken i Føtex, og giver dig en glimrende service. Ikke fordi personen er muslim – for det faktum burde være inderligt ligegyldigt - men fordi han eller hun er på arbejde.

Mange har suppleret deres kommentarer med, at ingen har inviteret ”dem”. Underforstået at ingen har inviteret muslimerne. Men det er der faktisk nogen, der har. Mange blev netop inviteret i slutningen af 1960'erne, så de kunne være med til at sikre velfærdsstatens overlevelse. De fleste af jer stemte sikkert selv på et af de partier, der inviterede jeres kommende landsmænd til Danmark.

De der kom dengang, arbejdede og tog de jobs, som var i overskud grundet den lave ledighed blandt danskerne – og de tog ofte de jobs, som andre ikke ønskede. Ja, de var gæstearbejdere, eller fremmedarbejdere, og flere af dem blev i Danmark og fik familie her – og mange af dem og deres efterkommere er i dag dine muslimske landsmænd.

Den retorik som alt for mange danskere har overfor vores muslimske landsmænd, er respektløs. Det er respektløst at ekskludere landsmænd, som bidrager til samfundet, som er opvokset her, som lever her, og som skaber Danmark sammen med dig og mig.

Vi har forskellige landsmænd. Nogle hedder Ali og hjælper dig juleaften med at komme frem til din familie. Andre hedder Yasmin og er din hjertelæge, eller hedder Sarah og er dine børns folkeskolelærer. Alle er de dine landsmænd. Alle er de danskere, men alligevel skal de høre landsmænd, som finder dem og deres religion i uoverensstemmelse med den såkaldte danskhed.

Tænk at være en af jeres unge muslimske landsmænd? Tænk hvad det gør, ved teenagere der i forvejen er usikre på alt i livet, når I, deres landsmænd ikke ønsker dem som ligeværdige borgere i Danmark. Tænk at stå op hver morgen, kigge sig i spejlet og se en dansker, for lidt efter at skulle høre på landsmænd udtale, at man ikke er dansker. Hvordan ville du selv have reageret, hvis du var den ekskluderede? Hvis du selv var teenageren, der bare gerne ville være dansker som alle andre i Danmark?

Måske ønsker du ikke at have muslimske landsmænd, og egentlig burde det alene være dit problem, men desværre er du med til at ekskludere dine landsmænd, og du er med til at skabe de skel, som burde være unødvendige i samfund som det danske.

I Politiken i dag (søndag d. 5. marts) fremgår det, at 8 ad 10 danske muslimer mener, at synet på muslimer er forværret i Danmark de sidste 10 år. Men tænk at vi har landsmænd, som mener det – tænk at vi som samfund har en gruppe danskere, som føler sig mere eller mindre ekskluderet som gruppe, alene fordi de holder på deres grundlovssikrede ret til at tro på en anden gud end flertallet af danskerne. Tænk at det er blevet acceptabelt at tale i generelle og grimme vendinger om en gruppe landsmænd.

Så jo; kære landsmand: Du har muslimske landsmænd. Eller jeg skulle måske rettere sige. Du har landsmænd, der er muslimer. For det er netop det, der er min pointe. Nationalitet og religion er ikke to sider af samme sag, og vi får intet positivt ud af at ekskludere en gruppe danskere. Det gør ikke Danmark til et bedre land.

De bor her, så du kan lige så godt komme i gang med at anerkende dine landsmænd. Du kan ligeså godt møde dem, og jeg inviterer dig gerne til at møde dine landsmænd – du er velkommen på Vesterbro, hvorfra vi kan gå ud i byen og møde alle dem, som er dine landsmænd. For sandheden er jo, at de ikke flytter igen – og sandheden er, at de har ligeså meget ret til at være her, som du og jeg har! Så hermed en invitation.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her