*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Du sætter religionsfriheden over styr, Mette F!

Mette Frederiksens forslag om at ville lukke alle muslimske friskoler er et alvorligt brud med religionsfriheden, som har været en bærende dansk værdi siden grundlovens indførelse. Det er paradoksalt, at politikerne i deres iver efter at beskytte danske værdier, sætter selv samme grundlæggende værdier over styr.

Jeg må ærligt indrømme, at det kom som et chok for mig, da jeg fredag morgen kunne læse i BT, at Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er villig til at lukke alle muslimske friskoler – uagtet om disse skoler opfører sig ordentligt og følger loven. 

Det har nemlig været en grundlæggende dansk værdi siden grundlovens indførelse, at vi har religionsfrihed. Men denne grundfæstede værdi er Socialdemokratiets formand altså nu villig til at kaste over bord – formentlig i et køligt, kalkuleret forsøg på at vinde vælgere fra Dansk Folkeparti.

Jeg synes, det er dybt godnat at lange ud efter muslimske friskoler på en så generaliserende måde, når så mange andre religiøse samfund også organiserer sig i friskoler, eksempelvis kristne og jøder. Der er således ikke tale om et angreb på religiøse friskoler generelt, men tværtimod et målrettet og uhyggeligt angreb på de muslimske af slagsen.

Grundlovens paragraf 67 siger faktisk meget præcist, hvad jeg også mener: ”Borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden.”

For det er præcis, hvad der er essensen i dette. Skoler der overholder loven bør naturligvis ikke lukkes. Men lever en skole ikke op til loven, skal den naturligvis straffes og eventuelt lukkes – uanset, om friskolen er muslimsk, jødisk eller kristen. Og sådan er det heldigvis allerede i dag.

Når det er sagt, mener jeg, at børn har bedst af at møde så mange forskellige andre børn som muligt - fra forskellige sociale lag, forskellige religioner, kulturer med videre. Men så lad os da styrke vores fælles folkeskole i stedet for at dæmonisere en bestemt befolkningsgruppe. Den retorik hører ingen steder hjemme.

Det er virkelig paradoksalt at opleve, hvordan partierne på Christiansborg kappes om, hvem der kan værne og hylde de danske værdier mest – og at den eneste måde, de kan gøre det på, er at indskrænke og undertrykke de selv samme, grundlæggende danske værdier, som for eksempel religionsfriheden.

Derfor håber jeg inderligt at se mange socialdemokrater tage afstand fra Mette Frederiksens opgør med religionsfriheden!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Samira Nawa Amini (f. 1988) er født i Aalborg af afghanske forældre, der kom som flygtninge i slutningen af 80'erne. Hun er uddannet økonom har været aktivt medlem af Radikale Venstre i mange år, hvor hun også er folketingskandidat. Hun blander sig særligt i flygtninge- og integrationsdebatten, og det lykkedes hende at være dagsordenssættende i folketingsvalgkampen 2015 med kampagnen #EngangVarJegFlygtning, som nu har bredt sig til Norge og Finland.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
19.08.17, 18:40
Tilbederne af Fremskridtet forstår ikke, hvorfor deres multikulturelle eksperiment er gået galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.08.17, 14:05
Psykologisk er der tale om en kognitiv dissonans, hvor ens eget verdensbillede af islam, ikke passer overens med virkelighedens islam. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
19.08.17, 12:07
PRIDE: Vi skal ikke acceptere, at ens sociale status, selvrespekt og respekt fra andre afhænger af, at man ikke træder udenfor. Alle bøsser skal være pridebøsser, hvis de ellers tør og kan. Læs mere
Af Annika Smith
18.08.17, 15:18
Jeg ved ikke, hvem der fandt på, at den naturlige kvindekrop skulle skæres ud af modebilledet. Men jeg kan med sikkerhed sige, at jeg synes, vedkommende var en idiot. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.08.17, 08:19
Trump har vist sig at være problemet. Ikke løsningen. Læs mere
Af Holger K Nielsen
17.08.17, 14:59
Det hævdes ofte, at kun handlinger betyder noget i politik. Hvad man går rundt og siger er ligegyldigt, for det er kun ord. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.08.17, 08:32
Tolerancen og mangfoldigheden har trange kår på Berlingske. Læs mere
Af Finn Slumstrup
16.08.17, 17:07
Farvel og tak. Jeg trækker mig bukkende tilbage. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.08.17, 16:14
Jeg spår, at alt-right vil vinde frem i USA i de kommende år. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.08.17, 13:40
Hvis blot de muslimske ghettoer var parallelle fænomener – lidt som ufo'er – kunne vi sove roligt om natten. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her