*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tilknytningskravet splitter familier ad – væk med det!

Endnu en gang er Udlændingestyrelsen nået frem til en brutal afgørelse, der på grund af 'manglende tilknytning til Danmark' splitter en familie ad. Undskyld mig, men den ALLERSTØRSTE tilknytning et menneske kan have til Danmark må da for pokker være, at partner og børn er danske og har bopæl her i landet.

Gang på gang taber jeg kæben over, dels hvor vanvittigt skørt reglerne på udlændingeområdet er skruet sammen, og dels de brutale afgørelser som Udlændingestyrelsen når frem til.

Alt for ofte er der sager i pressen, hvor familier skal splittes ad på grund manglende tilknytning til Danmark. Og synes man som jeg, at der er alt for mange sager i pressen, så kan man jo kun blive endnu mere nedtrykt ved tanken om alle de sager, der desværre ikke havner i mediernes søgelys.

I dag handler det om danske Uffe på 50 år. Han er astrofysiker fra Københavns Universitet og født og opvokset i Vendsyssel. Hans børn, Mia og Tor, er danske statsborgere, men hans kone, Quynh, er amerikaner. Efter en del år, hvor familien har boet i USA, har de nu besluttet sig for at vende hjem til Danmark – problemet er bare, at Quynh ikke er velkommen her i landet og 10.juni 2017 er datoen for, hvornår hun senest skal forlade Danmark og dermed sin mand og sine børn.

I denne sag, som i så mange andre, er det tilknytningskravet, der er skurken. Det er nemlig sådan, at et ægtepar, der ønsker at blive familiesammenført skal bevise, at de samlet ikke har større tilknytning til et andet land end Danmark. Kravet stammer tilbage fra 2002, men i 2004 indførte man 28-års-reglen (senere ændret til 26-års-reglen), således at personer, der har haft dansk pas i 28 år ikke skulle påvise sin og ægtefællens tilknytning til Danmark.

26-års-reglen er dog diskriminerende mod personer, som først opnår dansk statsborgerskab sent i livet – og den afgørelse nåede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol frem til i maj sidste år. Nu er alle så at sige ’lige for loven’ og ingen er undtaget tilknytningskravet.

Men nu er det jo ikke sådan, at tilknytningskravet står alene. Ønsker man at få sin ægtefælle familiesammenført til Danmark, skal man også opfylde en række andre krav, såsom ikke have modtaget offentlige ydelser inden for de sidste tre år, have en passende bolig til rådighed og stille bankgaranti på over 50.000 kr. til at forsørge sin ægtefælle, så han/hun ikke lægger det danske samfund til last.

Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at se rationalet bag at splitte familier ad. Hvem i alverden finder glæde i at splitte familier ad? Ingen (forhåbentlig!). Hvilken økonomisk gevinst opnår vi som samfund når vi splitter familier ad? Ingen! Snarer tværtimod.

Ønsker man, som dansker, at bosætte sig i Danmark med sin udenlandske ægtefælle, så er der rigeligt med andre regler og krav man skal leve op til og derfor siger jeg: Væk med tilknytningskravet. Det kan kun gå for langsomt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Samira Nawa Amini (f. 1988) er født i Aalborg af afghanske forældre, der kom som flygtninge i slutningen af 80'erne. Hun er uddannet økonom har været aktivt medlem af Radikale Venstre i mange år, hvor hun også er folketingskandidat. Hun blander sig særligt i flygtninge- og integrationsdebatten, og det lykkedes hende at være dagsordenssættende i folketingsvalgkampen 2015 med kampagnen #EngangVarJegFlygtning, som nu har bredt sig til Norge og Finland.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her