*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hurra for EU's resultater

I fredags blev det vedtaget, at det fra 15.juni ikke skal koste ekstra at slå mobildata til, når man er i et andet EU-land. For bare 4 år siden skulle man i gennemsnit betale 698 pct. over kostprisen.

Selvom det er meget in for tiden at skyde EU alverdens dårligdomme i skoene, så sker der faktisk mange gode konkrete ting i EU, som gavner den helt almindelige borgers hverdag. 

For eksempel er den radikale Europa-Parlamentariker Jens Rohde gået forrest og gennem fire år kæmpet en brav kamp for at afskaffe roaming-afgifterne i EU - i fredags blev det vedtaget og fra 15.juni i år bliver det til virkelighed. Det betyder, at man som EU-borger slipper for at betale ekstra for at gå på nettet, sende sms'er og tale telefon når man opholder sig i et andet EU-land. Jeg sidder for eksempel lige nu i Malaga i Spanien og skriver på dette indlæg og jeg er afhængig af hotellets wifi for at kunne publicere indlægget da det vil være alt for dyrt og slå roamingen til (og ja, jeg skriver nogle af mine blog-indlæg på iPhonen!).

For bare 4 år siden skulle man i gennemsnit betale 698 pct. over kostprisen for at gå på nettet i et andet EU-land. Nu bliver prisen den samme som hvis man sad hjemme og det er til gavn for helt almindelige europæere, det styrker den frie bevægelighed og fremmer mobiliteten, hvilket giver bedre muligheder for vækst.

Derudover har EU-kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen uddelt rekordstore bøder inden for fx skatteunddragelse og karteldannelse. Og det er ikke småbeløb, som Vestager henter hjem. For eksempel gav hun nogle lastbilfirmaer en bøde på 22 milliarder for karteldannelse, tre store banker fik en bøde på 3,6 milliarder for at have manipuleret med markedsrenten, og flere multinationale selskaber er stillet kæmpe regninger i udsigt på beløb op til 100 milliarder kroner. Det betyder, at virksomheder, der snyder fællesskabet, nu bliver bedt om at levere deres del til fællesskabet.

En tredje ting, som EU er godt på vej i mod, er energiunionen. Den handler grundlæggende om, at EU-landene forpligter sig til at strømline og forbedre deres energiforsyning så vi fx kan blive uafhængige af Mellemøstens oliesheiker og Putins gas. Det styrker også Europas sikkerhedspolitiske situation at blive uafhængig af, at andre skal levere vores energiressourcer. Og så skaber det samtidig arbejdspladser, fordi vi investerer i grøn teknologi og innovation.

De tre ovenstående eksempler viser, hvad vi er i stand til når vi løfter i fællesskab i EU. Og jeg vil godt høre kritikere og modstandere af EU forklare, hvordan Europa skulle blive fri for roaming-afgifter, hvordan man skulle sikre sig mod skatteunddragelse og karteldannelse, og hvordan Europa skulle blive selvforsynende med energi hvis ikke det var for EU.

For på trods af, at det blæser hårdt om ørene på EU for tiden, så formår EU alligevel at holde hovedet koldt og levere det ene konkrete og brugbare resultat efter det andet, til gavn for de europæiske borgeres hverdag. Hurra for det!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Samira Nawa Amini (f. 1988) er født i Aalborg af afghanske forældre, der kom som flygtninge i slutningen af 80'erne. Hun er uddannet økonom har været aktivt medlem af Radikale Venstre i mange år, hvor hun også er folketingskandidat. Hun blander sig særligt i flygtninge- og integrationsdebatten, og det lykkedes hende at være dagsordenssættende i folketingsvalgkampen 2015 med kampagnen #EngangVarJegFlygtning, som nu har bredt sig til Norge og Finland.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her