*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

S og DF udøver social og religiøs kontrol

Forbud mod bedrum er en form for social og religiøs kontrol, hvor det handler om at genere muslimerne og på trods af religionsfriheden forbyde dem at praktisere deres religion.

Det er kun et par dage siden, at Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti var ude med en melding om, at kristendommen spiller SÅ central en rolle i Danmark, at indvandrere og efterkommere skal deltage i de kristne højtider (= gå i kirke juleaften) for at kunne kalde sig danske.

Altså en stærkt kontrollerende udmelding om, at hvis man ikke praktiserer samme religion som Martin Henriksen og på samme måde som Martin Henriksen, så vil man blive ekskluderet af det danske fællesskab. Ikke et kvæk om, at vi i Danmark vægter religionsfriheden højt – denne demokratiske og grundlovssikrede ret vægter tilsyneladende ikke lige så højt som ytringsfriheden eksempelvis.

Udmeldingen fra Martin Henriksen var i øvrigt ikke spor forskellig fra det tænkte eksempel, hvor en gruppe unge muslimer presser andre unge muslimer til praktisere religion på samme måde som de selv gør, idet de ellers ikke vil anerkende dem som ’rigtige muslimer’.

Det er morsomt, at Martin Henriksen ikke selv kan se, at han udøver lige præcis den samme sociale og religiøse kontrol som han ellers ikke bryder sig om. Men hvis det handler om at gøre folk til ’rigtige kristne’ eller ’rigtige danskere’ så er det nok ikke helt så slemt som at presse folk til at blive ’rigtige muslimer’.

Socialdemokratiet var hurtigt ude og sige, at ”(...) noget af det mest danske, som vi har, er, at vi ikke blander os i, hvad hinanden går og tænker og tror på”.

Men samme gode argument kan med socialdemokratisk logik åbenbart ikke overføres til debatten om bederum. Her ser Mattias Tesfaye og Socialdemokratiet pludselig spøgelser og opfinder problemer som uddannelsesinstitutionerne ikke kan genkende.

”Tværtimod er de et signal om rummelighed og højt til loftet, som universiteterne repræsenterer”, siger direktør i Danske Universiteter Jesper Langergaard om bedrummene.

Bedrummene (som i øvrigt på mange institutioner kaldes refleksionsrum og fordybelsesrum) skal ifølge S forbydes ved lov. Argumentet er man i Danmark skal kunne tage sin uddannelse uden at religion og bøn stikker sit grimme ansigt frem.

Med Socialdemokratiets kovending på området forventer jeg nu, at de vil være konsekvente og ikke kun holde religion ude af ungdomsuddannelserne og universiteterne, men også folkeskolen. Så vi skal vel snart diskutere forbud mod konfirmationsforberedelse, den årlige julegudstjeneste mv. Og hvis ikke vi snart ser S rejse disse debatter, så må man vel konkludere, at det for S (ligesom for DF) mest af alt bare handler om, at genere muslimerne og udsætte dem for den form for social og religiøs kontrol, der forbyder dem at praktisere deres religion.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Samira Nawa Amini (f. 1988) er født i Aalborg af afghanske forældre, der kom som flygtninge i slutningen af 80'erne. Hun er uddannet økonom har været aktivt medlem af Radikale Venstre i mange år, hvor hun også er folketingskandidat. Hun blander sig særligt i flygtninge- og integrationsdebatten, og det lykkedes hende at være dagsordenssættende i folketingsvalgkampen 2015 med kampagnen #EngangVarJegFlygtning, som nu har bredt sig til Norge og Finland.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her