*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Da tørklædebærende sygeplejersker blev til et problem

En voksen kvinde i Danmark, der bærer tørklæde skal retfærdiggøre sit tøjvalg!? Det er grotesk. Jeg kunne aldrig forestille mig en situation, hvor en voksen kvinde skulle retfærdiggøre, at hun har valgt, at lade sit hår gro i stedet for at klippe det kort, eller at hun skulle retfærdiggøre, at hun er iført bukser og ikke kjole.

I sidste uge besluttede regionsrådspolitikere i Region Syddanmark at undersøge, om det er muligt at indføre et påbud for sygehuspersonalet, om at fremstå neutrale i deres fremtoning – dvs. forbud mod religiøse symboler såsom kors om halsen og tørklæde om håret. Undersøgelsen er blevet iværksat i kølvandet på, at Dansk Folkepartis forslag om udelukkende at forbyde tørklæder blev vurderet til at stride imod loven, da det (surprise!) ville være forskelsbehandling.

Spørger man på sygehusene, giver medarbejderne med tørklæde tilsyneladende nærmest ingen anledning til problemer. TV Syd interviewede sygeplejerske Nermina Hersanovic, der i sine seks år som sygeplejerske aldrig har oplevet noget negativt omkring sit tørklæde. Nermina har alle de rette holdninger til sit arbejde ”Jeg elsker mit arbejde, jeg elsker at hjælpe andre og jeg elsker at hjælpe dem der ikke kan selv” – hun er lige præcis den sygeplejerske man gerne vil møde, når man har behov for det. Ikke på grund af hendes tørklæde, men fordi hendes motivation for at være i jobbet er den helt rette.

I klippet fra TV Syd siger Nermina også at hun selv har valgt at bære tørklæde og derfor er der intet kvindeundertrykkende ved det – det ville tværtimod være undertrykkende, hvis der blev gennemført et forbud mod, at hun må bære det. Prøv lige at stoppe op en gang – en voksen kvinde i Danmark, der bærer tørklæde skal retfærdiggøre sit tøjvalg!? Det er grotesk. Jeg kunne aldrig forestille mig en situation, hvor en voksen kvinde skulle retfærdiggøre, at hun har valgt, at lade sit hår gro i stedet for at klippe det kort, eller at hun skulle retfærdiggøre at hun er iført bukser og ikke kjole.

Men når Nermina alligevel understreger, at tørklædet er hendes eget valg, er det fordi Dansk Folkepartis vigtigste motivation for at ville indføre påklædningsregler, er antagelsen om at tørklædebærende kvinder er undertrykte.

Mest sandsynligt kommer undersøgelsen til at betyde, at der lige nu bliver brugt tid og kræfter på at undersøge noget, som ikke bliver vedtaget. Det er i bedste tilfælde. I værste tilfælde bliver der brugt massevis af ressourcer og penge på at implementere et påklædningskodeks, som ingen rigtigt kender omfanget af, for hvad betyder det at fremstå neutral? Tænk på de enorme ressourcer, der ligger i først at skulle udarbejde et sådant regelsæt, at inddrage medarbejderne i det, at håndhæve det bagefter for til sidst at måle på effekterne af det og revidere retningslinjerne og forbedre kommunikationsmaterialet.

Jeg synes uanset, at det er hån mod vores offentlige medarbejdere. Ikke kun mod sygehuspersonalet, men også pædagoger, lærere, politibetjente og mange andre, der gennem en årrække har måttet løbe hurtigere og hurtigere. Som afgående klinikchef Morten formulerede det, så betyder den seneste tids effektiviseringer for jordmødrene ikke længere, at man er i færd med at skære ind til benet, men at man nu skærer ind i benet. Per Stig Møller, som kommer fra det parti, der startede effektiviseringen af den offentlige sektor tilbage i 1980’erne under Schlüter-regeringen, har for nylig været ude og sige, at effektiviseringerne er gået for vidt. Og tilbage i Region Syd kommenterer socialdemokraten Jørn Lehrmann sagen således til SønderborgNYT: “Jeg undlod at stemme, fordi jeg synes, at sådan som sygehusene er kørende – med dårligt arbejdsklima, en ambulancedrift, der endnu ikke virker og meget andet, så er der vigtigere ting at tage sig til”.

Omsorgsfuld og professionel behandling bør være i højsædet, når der ansættes personale – ikke rendyrkede symbolpolitiske påklædningsforbud.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Samira Nawa Amini (f. 1988) er født i Aalborg af afghanske forældre, der kom som flygtninge i slutningen af 80'erne. Hun er uddannet økonom har været aktivt medlem af Radikale Venstre i mange år, hvor hun også er folketingskandidat. Hun blander sig særligt i flygtninge- og integrationsdebatten, og det lykkedes hende at være dagsordenssættende i folketingsvalgkampen 2015 med kampagnen #EngangVarJegFlygtning, som nu har bredt sig til Norge og Finland.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her