*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Børnene er Danmarks fremtid, og vi har ikke råd til at lade dem sejle deres egen sø

Om et par måneder skal min knap tre-årige søn begynde i børnehave. Udsigten til, at der ikke er tilstrækkeligt personale, og at der bliver skåret på den tryghed og omsorg, som han i dag er vant til, skræmmer mig. Der skal være bedre normeringer i daginstitutionerne, for vores børn er Danmarks fremtid, og vi har ikke råd til at lade dem sejle deres egen sø.

Om et par måneder skal min knap tre-årige søn begynde i børnehave. Overgangen til børnehave kommer til at blive rigtig hård for ham, for han kommer fra en dagpleje, hvor han er vant til, at der er 2-4 børn og 1 voksen. Han er vant til voksentid, tryghed og omsorg.

Det vil altid være hårdt for et tre-årigt barn at skulle vænne sig til nye rammer, nye voksne og nye børn – men dér, hvor det for alvor kan blive hårdt og decideret nedbrydende er, hvis barnet oven i købet bliver frarøvet trygheden og omsorgen.

At pædagogerne er veluddannede og dygtige til deres job hersker der ingen tvivl om – problemet opstår, når der i visse tilfælde ikke er tilstrækkeligt personale. Når en pædagog oplever at stå alene med 50 børn på en legeplads og når pædagoger på et tidspunkt i løbet af dagen oplever at være alene med gennemsnitligt 17 børn, så har vi som samfund ikke bare svigtet børnene – vi har også svigtet pædagogerne og spillet hasard med Danmarks fremtid.

Børn fra ressourcestærke hjem har bedre odds for at klare sig. De oplever måske at få omsorgen i hjemmet og kan derfor bedre tage fra, når de bliver udsat for svigt. Eller måske sørger deres forældre for, at de kommer i privat pasning, hvor der, mod en lidt højere betaling, er færre børn pr. voksen.

Men tilbage står så børnene fra ressourcesvage hjem, og lige dér – i netop de barndomsår - hvor samfundet har muligheden for at skabe mønsterbrydere og lægge solide grundsten for vores fremtidige samfundsborgere, så svigter vi. Og om 15-20 år vil politikerne diskutere, hvad vi skal gøre ved stigningen i kriminalitet, manglende uddannelse og lav demokratisk deltagelse.

Den tidlige indsats kan være altafgørende og det er vigtigt at huske på, at investeringer i vores børn er investeringer i fremtiden. 

Minimumsnormeringer er vejen frem – det kan ikke være rigtigt, at der i 2014 var 6,5 børn pr. voksen i vuggestuen og 11,8 børn pr. voksen i børnehaven. Vores børn har ret til den nødvendige omsorg, pleje og opmærksomhed og BUPL vurderer, at for at kunne tilbyde børnene det, så er der skal der minimum være 1 voksen til 3 vuggestuebørn og 1 voksen til 6 børnehavebørn.

Det er altafgørende, at vi som samfund klart og tydeligt investerer i vores børn, fordi det giver et uvurderligt afkast. Desværre kan man konstatere, at mange kommuner over en årrække har skåret ned på antallet af personale i daginstitutionerne – og det kalder på en politisk reaktion fra Christiansborg. Her er minimumsnormeringer en nødvendig og holdbar løsning, der både sikrer personalet ordentlige arbejdsvilkår, forældrene tryghed og ikke mindst børnenes trivsel.

Børnene er Danmarks fremtid, og vi har ikke råd til at lade dem sejle deres egen sø.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Samira Nawa Amini (f. 1988) er født i Aalborg af afghanske forældre, der kom som flygtninge i slutningen af 80'erne. Hun er uddannet økonom har været aktivt medlem af Radikale Venstre i mange år, hvor hun også er folketingskandidat. Hun blander sig særligt i flygtninge- og integrationsdebatten, og det lykkedes hende at være dagsordenssættende i folketingsvalgkampen 2015 med kampagnen #EngangVarJegFlygtning, som nu har bredt sig til Norge og Finland.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her