*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Casper Christensen og civilisationens forfald

Casper Christensen appellerer til idioten i os alle. Ham, der griner af overkarikerede personer, der kommer overkarikeret galt afsted

Vi er vores kultur. Og én af tidens mest markante kulturpersonligheder er Casper Christensen. Kulturpersonlighed skal selvfølgelig forstås i den bredeste betydning af ordet, for jeg mener intet agtværdigt med det. Dertil er det for længst blevet forfladiget og vulgariseret af personer som netop Casper Christensen.

Hans bidrag til dansk kultur består af let fordøjelig underholdning af lav kvalitet. Der var Husk lige Tandbørsten - et gakket, meningsløst og exceptionelt fordummende underholdningskoncept kopieret rent fra udlandet. Efterfølgeren Tæskeholdet var alt det samme, men tilsat ubegavede, grænseoverskridende provokationer og en stribe vulgære, seksualiserede indslag, såsom stripperen ’Jade Laila.’ Et kulturelt niveau, der ellers kun findes på tankstationer i Vestsjælland.

Herefter havde Christensen fundet sin vinderformel, der appellerer til idioten i os alle. Ham, der griner af overkarikerede personer, der kommer overkarikeret galt afsted, som i Langt fra Las Vegas eller Klovn. Førstnævnte er en fornærmende ringe kopi af Seinfeld med et vulgært twist i form af en medvirkende pornomodel og sidstnævnte en charmeløs version af Curb Your Enthusiasm. Til gengæld fik vi importeret dåselatteren til fædrelandet, og det er jo smukt.

Sammenfattende har Christensens kulturproduktioner fået danskerne til at grine, men samtidig gjort os fattigere. Åndeligt, kulturelt og menneskeligt. Den gennemgående tematik er det fornedrede, karikerede menneske. Enfoldige, tåbelige og egoistiske karakterer i en verden uden nogen mening, udover sex, penge, gak og underholdning. Et trist og usselt billede af virkeligheden. Og gu har det betydning, at det er den slags kulturprodukter, vi bliver fodret med. Casper Christensen er ikke bare et bare produkt af sin importerede kultur. Han skaber den også.

Skulle jeg spekulere i, hvilket slags menneske, der er udkommet af for meget Casper-Christensen-tv ville jeg pege på den karakterstik, journalisten Anne Grethe Rasmussen for et par år siden leverede, efter at have overværet en række danske kendisser på cafe i København. Støjende, infantile, overfladiske, grove, sexistiske og uhæmmet selvpromoverende. Den ene beskrevet som en entertainer i 40erne, der er eftertrykkeligt berømt og som var på vej til at blive gift med sin lige så kendte vens halvt så gamle datter. En ung kvinde som han - offentligt proklameret i selskab med faderen- »boller i røven«. Det vulgære og brovtende i uskøn forening. Ikke engang moderne kunst kan følge med på en sådan fornedring.

Hvis det lyder som forfald, ligner forfald og promoverer forfald, så er det nok fordi vi har at gøre med forfald. I den udvidede, normative betydning af ordet: som fetichering af ødelæggelsen af mennesket som noget særligt. Fremstillingen af mennesket som moralsk amputeret, som knækket, afstumpet, pinligt og svinsk, er mere end bare sjov. Det er opløsning af menneskevæsenet som bærer af det gode og smukke i livet.

Der er publikum til den slags, bestemt. Det har der altid været – vi mennesker dyrker ikke kun det opbyggelige og ophøjede, men tiltrækkes også af det lave og det grimme. Men vi skal huske, hvad det er. Kalde trolden ved navn.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her