*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump er ikke lækker ligesom Obama. Men han sætter sit hjemland først

Alle politikere skal træffe et moralsk valg. Deres hjemlands interesser eller udlandets.

En uge inde i Trumps præsidentperiode er det tydeligt, at han ikke er politiker for sjov. På syv dage har vi allerede fået mere skelsættende politik end under de otte år med Obama. Ikke at det fylder det store i dækningen. At Trump har et gennemtænkt politisk program er nærmest ikke gået op for nogen, fordi medierne er proppet med udstillinger af hans ikke altid taktfulde udtalelser og karakter.

Og jeg bryder mig egentlig heller ikke om Trumps stil. Han har de dér underlige feminine bevægelser med underarmene (ligesom Al Gore og Poul Nyrup i øvrigt), og optræder brovtende. I skarp kontrast til den særdeles instagramable Obama, der virkelig ser cool ud med sine Raybans og har et fantastisk tillidsvækkende kropssprog. Æstetik er voldsomt undervurderet i vores efterhånden sterile samfund. Bare ikke, når det kommer til politikere. Dér er det grusomt ligegyldigt.

Bag de markante, men tilsyneladende tilfældige politiske skridt, gemmer der sig et fundamentalt værdimæssigt skifte. Trump har helt systematisk valgt at prioritere amerikanske interesser højere end hensynet til det internationale samfund. Derfor forlader han handelsaftaler, der ellers generelt er gavnlige, men skadelige for amerikanske arbejdere. Han har bebudet besparelser på 40 pct. af de amerikanske udgifter til internationale organisationer såsom FN. Samtidig vil han forlade diverse internationale konventioner, der ikke skønnes i amerikanske interesser. Han har bebudet noget så nationalt som en mur langs den mexicanske grænse for at holde lykkejægere og kriminelle ude.

Præcis som han har gentaget igennem valgkommen og i sin indsættelsestale, ønsker han at sætte ”America first”. Et enkelt og klart politisk valg. USA har investeret ufattelige summer i at opretholde en særlig international orden baseret på vestlige værdier, og det er helt fundamentalt den prioritering, der nu bliver lavet om. I stedet for at finansiere udviklingen af lande som eksempelvis Irak og Afghanistan, vil Trump hellere bruge ressourcerne på hjemmefronten. I stedet for at afhjælpe et flygtningeproblem i Mellemøsten, er Trump mere optaget af at forhindre islamisk terror i hjemlandet. Det er alt sammen politiske prioriteringer.

Derfor kan man med rette anklage den nye politik for at tage mest hensyn til amerikanerne selv. Det er netop meningen. Og naturligvis vil det altid være nationale politikers opgave først og fremmest at tage hensyn til eget land og egne borgere. Tænk blot, hvis vi i Danmark ikke havde samme grundlæggende prioritering og i stedet for at hjælpe danske arbejdsløse med økonomisk støtte, valgte at dele pengene ud til nogen, der har langt mere brug for dem andre steder i verden. Vi sætter alle vores nære før fremmede. Familien før naboen. Hjemlandet før udlandet. Det er basal menneskelig medfølelse.

Vi kan ikke bebrejde amerikanerne ikke længere at ville gå forrest i at redde resten af verden. At sætte egne interesser først er normalen. Det naturlige. Men en natur, der er blevet forstyrret af internationalismen som ideologi, En ideologi, der sætter internationale organisationer over de nationale. Der sætter hensynet til ulykker i fremmede lande over vores egne problemer. Når danske politikere eksempelvis ikke vil forlade internationale konventioner, der forhindrer os i at føre den politik, som er i vores egen interesse, handler det om hensynet til udlandet. For det er sikkert rigtig nok, at en dansk udmeldelse af flygtningekonventionen vil have negative virkninger på den internationale retsorden i forhold til flygtninge. Her må vi bare vælge. Danmark eller udlandet. Og her er danske politikere på moralske afveje. De skulle hellere gøre ligesom Trump. Samarbejde med udlandet, alt det de kan. Være åbne over for omverdenen. Men altid sætte vores egne interesser først.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.17, 09:04
Næ, det er der intet, der tyder på. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her