*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skattereform er jackpot til dem, der har mest

Regeringens forslag til en skattereform er klassisk skæv højrefløjspolitik, som indeholder en lang række maskerede topskattenedsættelser. Dansk Folkeparti må klart og tydeligt at afvise en ny ulighedsskabende skatteaftale. Ellers kender hykleriet ingen grænser.

Der er bunkevis af skatterabatter til direktøren i form af skattefradrag, for eksempel afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget og fjernelsen af beskatningen af fri telefon. Ligeledes er der tusindvis af kroner i besparelse, når der skal købes en ny Audi, Mercedes – eller Lamborghini. Der er derimod langt mindre til LO-arbejderen og absolut ingenting til folkepensionisten eller den arbejdsløse. Dem, der har mindst, får ingenting. Dem, der har mest, scorer jackpot. Det er indholdet i regeringens nye skattereform. Regeringen har endda en så dårlig sag, at de har følt sig nødsaget til at misinformere (eufemisme for lyve) om konsekvenserne af reformen ved at påstå, at en HK’er får relativt mere ud af reformen end en direktør.

Der er virkelig tale om omvendt Robin Hood i tiende potens. Uligheden med reformen stiger med hele 0,46 procentpoint. Det slår selv den virkelig ulighedsskabende skattereform fra 2012, som SRSF stod i spidsen for. Her steg uligheden ”kun” med 0,29 procentpoint.

Der er slet ikke råd til skattelettelser. Vi skal ikke forære vores velfærdspenge væk som skattenedsættelser til dem, der har mest, når der er brug for flere pædagoger i børnehaverne, flere sygeplejersker på hospitalerne og flere SOSU-assistenter i hjemmeplejen. Der er desuden tale om vælgerbedrag af dimensioner. Nedskæringer og forringelser for syge og ledige på overførselsindkomst er blevet gennemført med argumentet om, at der skal være råd til velfærd i fremtiden. Nu skal masser af penge i stedet bruges på gaveregn til toppen. Det skandaløst. I sær set i lyset af, at der er givet skattenedsættelser på over 50 mia. kr. de seneste 15 år, som primært er gået til de rigeste.

En sidste ting er finansieringen. Eller rette den manglende finansiering. Reformen koster ifølge regeringen 23 mia. kr., men de såkaldte ”dynamiske effekter” bidrager til, at prisen i sidste ende ”kun” bliver 15 mia. kr. Der er tale om hokus-pokus-finansiering, for eksempel når regeringen regner med, at billigere luksusbiler skulle få folk til at arbejde mere. Det er decideret uansvarligt at underfinansiere en reform med usikre dynamiske effekter. Og hvad værre er: De resterende 15 mia. kr. bliver også delvist finansieret af forventede, dynamiske effekter af tidligere reformer. Effekter hvis eksistens blandt andet Folketingets økonomiske konsulenter har stillet kraftigt spørgsmålstegn ved. Der er derfor tale om en historisk underfinansieret reform. Og når pengene viser sig ikke at være der alligevel – hvem så betale, når der er et hul i kassen? De sidste 15 år har skiftende politiske flertal ladet de syge og ledige – og vores fælles velfærd – betale regningen.

Kristian Thulesen Dahl kan blokere for regeringens planer. Og bør gøre det. Ellers må man sige, at der er helt nye standarder for hykleri, hvis ikke DF afviser en reform, der medfører en historisk og markant stigning i uligheden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her