*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kommissionsundersøgelse af SKAT er et resultat af politisk pres på dem, der har ødelagt SKAT

Det er en stor sejr, at et enigt Folketing vil bakke op om et kommissorium for en undersøgelseskommission for SKAT. Det er et klokkeklart resultatet af et politisk og folkeligt pres.

Vi har fået en undersøgelseskommission, der grundigt skal undersøge, hvorfor SKAT under skiftende regeringer de sidste mere end 10 år er blevet ødelagt og sparet i stykker. Derfor er jeg rigtig glad i dag. Vi skal have placeret et ansvar og fået klarlagt de fejl, der aldrig skal gentages igen.

Det vedtagne kommissorium omfatter EFI-skandalen, hvor besparelser og manglende inddrivelse har kostet milliarder af kroner. Ligeledes lægges der op til en undersøgelse af skandalen vedrørende udbytteskat, hvor der er blevet svindlet for 12,3 mia. kr. Enhedslisten var gerne gået endnu videre, for eksempel i forhold til også at inddrage skandalerne på momsområdet og de kuldsejlede ejendomsvurderinger.

Det er lykkedes at lave en tilbundsgående undersøgelse, der samtidig giver den nødvendige fleksibilitet for den uafhængige undersøgelseskommission til at fokusere og bruge tiden og ressourcerne på de væsentlige og centrale emner. Samtidig vil hanerne være helt åbne i forhold til, at kommissionen får alle de ressourcer, den beder om, for at den kan arbejde så hurtigt og effektivt som muligt.

Enhedslisten under forhandlingerne foreslået en tidsfrist på 3 til 5 år, frem for ”hurtigst muligt”, men der har desværre ikke været flertal for dette. Det er ærgerligt, for det kunne have givet et fingerpeg til dem, der skal arbejde med sagen de næste år. Det ville have gjort en forskel i forhold til hvor langt ned i detaljen på mindre væsentlige områder, kommissionen skal gå.

For få måneder siden var der en enorm modstand mod denne undersøgelse. Det er derfor en stor sejr og et resultat af et politisk pres, at vi i dag har vedtaget et kommissorium. Hvem skulle have troet, det var muligt for bare få måneder siden.

Den store sejrherre i dag er alle borgere i Danmark. Nu får vi et grundlag for at stille de politikere fra skiftende regeringer, der har ødelagt SKAT, til ansvar, samtidig med at vi kan lære af fortidens fejl, så vi kan sikre, at den slags skandaler ikke sker igen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
25.07.17, 14:49
En tastefejl skal ikke udløse en parkeringsbøde Læs mere
Af Signe Munk
25.07.17, 14:37
"Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi, I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet", sagde han. Og jeg tænkte fandeme nej. Tillykke til OS og Danmark. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
24.07.17, 14:34
Selvom især de borgerlige partier gerne profilerer sig i medierne på en stram kurs over for kriminelle udlændinge, så sker der absolut ingenting. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.07.17, 10:38
Grænseforeningen fremstår i dag som en vækkelsesbevægelse for menneskerettigheder, minoriteter og asylindvandring. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.17, 10:03
Nej, er det korte svar. Ikke når man ser på tallene. Læs mere
Af Annika Smith
22.07.17, 12:51
Jeg er ikke et dumt svin. Altså ikke nødvendigvis. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.07.17, 22:31
To forskere har optrevlet et elitenetværk i Danmark fyldt med erhvervsfolk, som de hævder sidder på magten. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.07.17, 19:07
Hvad mere skal til, for at vi kan lukke Nordvest Privatskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.07.17, 12:09
Sagen fra Minneapolis fortæller om alvorlig slagside hos medierne. Læs mere
Af Finn Slumstrup
21.07.17, 11:10
En sammenhængende strategi for infrastrukturen er påkrævet. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her