*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kommissionsundersøgelse af SKAT er et resultat af politisk pres på dem, der har ødelagt SKAT

Det er en stor sejr, at et enigt Folketing vil bakke op om et kommissorium for en undersøgelseskommission for SKAT. Det er et klokkeklart resultatet af et politisk og folkeligt pres.

Vi har fået en undersøgelseskommission, der grundigt skal undersøge, hvorfor SKAT under skiftende regeringer de sidste mere end 10 år er blevet ødelagt og sparet i stykker. Derfor er jeg rigtig glad i dag. Vi skal have placeret et ansvar og fået klarlagt de fejl, der aldrig skal gentages igen.

Det vedtagne kommissorium omfatter EFI-skandalen, hvor besparelser og manglende inddrivelse har kostet milliarder af kroner. Ligeledes lægges der op til en undersøgelse af skandalen vedrørende udbytteskat, hvor der er blevet svindlet for 12,3 mia. kr. Enhedslisten var gerne gået endnu videre, for eksempel i forhold til også at inddrage skandalerne på momsområdet og de kuldsejlede ejendomsvurderinger.

Det er lykkedes at lave en tilbundsgående undersøgelse, der samtidig giver den nødvendige fleksibilitet for den uafhængige undersøgelseskommission til at fokusere og bruge tiden og ressourcerne på de væsentlige og centrale emner. Samtidig vil hanerne være helt åbne i forhold til, at kommissionen får alle de ressourcer, den beder om, for at den kan arbejde så hurtigt og effektivt som muligt.

Enhedslisten under forhandlingerne foreslået en tidsfrist på 3 til 5 år, frem for ”hurtigst muligt”, men der har desværre ikke været flertal for dette. Det er ærgerligt, for det kunne have givet et fingerpeg til dem, der skal arbejde med sagen de næste år. Det ville have gjort en forskel i forhold til hvor langt ned i detaljen på mindre væsentlige områder, kommissionen skal gå.

For få måneder siden var der en enorm modstand mod denne undersøgelse. Det er derfor en stor sejr og et resultat af et politisk pres, at vi i dag har vedtaget et kommissorium. Hvem skulle have troet, det var muligt for bare få måneder siden.

Den store sejrherre i dag er alle borgere i Danmark. Nu får vi et grundlag for at stille de politikere fra skiftende regeringer, der har ødelagt SKAT, til ansvar, samtidig med at vi kan lære af fortidens fejl, så vi kan sikre, at den slags skandaler ikke sker igen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Naser Khader
17.11.17, 15:53
For mig at se, er lakmusprøven om man er en ægte brun feminist, at man tør udfordre de kvindeundertrykkende passager i Koranen. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
17.11.17, 15:30
Kommunal- og regionsvalget er også et valg om fælles europæiske løsninger helt tæt på vores hverdag. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.11.17, 14:20
Udfasning af kulkraft inden 2030 er i bund og grund et godt mål. Men det er ikke regeringens eget. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.17, 21:09
De svenske politikere arbejder i hvert fald på det. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.17, 12:04
En opdeling af Københavns Kommune er ren logik. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.11.17, 09:30
Politikerne overlader os til halal. De giver os islam. De giver os militserne, det religiøse politi og moskeerne. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.11.17, 22:10
I stedet for at træde i karakter og løse de mange problemer, vi står i til halsen, stirrer de på vores 29 minutters pause. Det er - for at sige det ligeud - ren idioti! Læs mere
Af Christina Egelund
15.11.17, 11:28
Forleden var der et vælgermøde på Frederiksberg i Københavnsområdet. Her rejste en lille pige sig op og spurgte de lokale politikere, hvad de vil gøre ved, at hun har en veninde i 3. klasse, der har været sygemeldt i tre måneder med stress. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.11.17, 10:55
Ungdomshuset er endnu engang arnested for hærværk og anti-demokratiske aktiviteter Læs mere
Af Christel Schaldemose
14.11.17, 17:59
Malta er hverken som Polen eller Ungarn. Men landet har brug for en hånd, og den har de selv rakt ud efter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her