*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fattige, der tigger, skal have hjælp - ikke smides i fængsel

Der er et voksende problem med fattige, udenlandske hjemløse, og det kan medføre utryghed. Men vi skal bruge de løsninger, der virker – og ikke bruge virkningsløs symbolpolitik, der kriminaliserer fattigdom.

Flere udenlandske hjemløse kommer til Danmark, især København. Det er ikke et nyt problem, men det er klart problem, og det er stigende, selvom det ikke er voldsomt stigende. For en del mennesker kan det også føles utrygt pludselig at være nabo til grupper af forhutlede mennesker, der i mangel af alternativer bruger gaden som både seng og toilet. Men tiggere er i Enhedslistens optik ikke kriminelle, der skal kastes i fængsel. Uanset om de har et dansk eller et udenlandsk pas. Der er først og fremmest tale om et fattigdomsproblem, og vi kan ikke udrydde fattigdom ved at kriminalisere de fattige. Til gengæld skal vi gøre det, der virker. Og så skal kriminelle personer fra udlandet naturligvis udvises fra Danmark, hvis de ikke bor og har familie her i landet.

Så længe der er lande i EU, hvor der er stor fattigdom, så vil der også være mennesker, der vil søge væk derfra. Det handler grundlæggende om, at der ikke er nogen fremtid for dem i deres hjemland. Eller også kan det handle om, at det for nogen er mindre slemt at være i Danmark. Når romaer for eksempel kommer til Danmark, så skyldes det ikke mindst, at romaer i blandt andet Rumænien udsættes for en massiv undertrykkelse og diskrimination. Det er derfor også højest tvivlsomt, om de drastiske nye regler om 14 dages fængsel for helt almindeligt tiggeri, som et flertal i Folketinget lige har vedtaget, vil have nogen som helst effekt på antallet af udenlandske tiggere i Danmark.

Vi skal gøre det, der virker

Det rigtige ville være, hvis den danske regering – sammen med andre berørte medlemslande - tog initiativ til, at der blev lagt et betydeligt større pres på blandt andet Rumænien og Bulgarien for at få disse lande til at efterleve tidligere tiders løfter om at fjerne den massive diskrimination, som romaer udsættes for. Det er håbløst, at lande som Rumænien og Bulgarien åbenlyst ikke lever op til de demokratiske forpligtelser, der var en forudsætning for disse landes EU-medlemskab.

Vi skal arbejde for konstruktive løsninger, ikke forslag om straf. Løsninger, der kan skabe tryghed – for danske borgere såvel som for de udenlandske hjemløse. Sådanne løsninger er for eksempel bedre samarbejde mellem NGO’er og kommunale tilbud, bedre samarbejde mellem kommunen og de udenlandske hjemløse om oprydning - og bedre adgang til offentlige toiletter.

Det gælder om at se på den enkelte udenlandske hjemløses problemer, da de - ligesom de danske hjemløses problemer - varierer meget og kræver forskellige løsninger. I den forbindelse skal der oprettes såkaldte transitrum for udenlandske hjemløse, som Enhedslisten har stillet forslag om i Folketinget. De fleste af de udenlandske hjemløse er kommet til Danmark med håbet om at få et arbejde og et bedre liv. Men mange mennesker, der ender på gaden i Danmark, ender desværre med at befinde sig i en endnu mere udsat position på gaden end den fattigdom, de rejste fra. For disse mennesker er der ikke noget perspektiv i at opholde sig i Danmark. De har brug for hjælp: Til en seng, et bad og rådgivning til at komme videre. Og måske en flybillet til at komme til det land, hvor de er statsborgere.

Der er et voksende problem med fattige, udenlandske hjemløse, og det kan medføre utryghed. Men vi skal bruge de løsninger, der virker – og ikke bruge virkningsløs symbolpolitik, der kriminaliserer fattigdom.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her