*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fattige, der tigger, skal have hjælp - ikke smides i fængsel

Der er et voksende problem med fattige, udenlandske hjemløse, og det kan medføre utryghed. Men vi skal bruge de løsninger, der virker – og ikke bruge virkningsløs symbolpolitik, der kriminaliserer fattigdom.

Flere udenlandske hjemløse kommer til Danmark, især København. Det er ikke et nyt problem, men det er klart problem, og det er stigende, selvom det ikke er voldsomt stigende. For en del mennesker kan det også føles utrygt pludselig at være nabo til grupper af forhutlede mennesker, der i mangel af alternativer bruger gaden som både seng og toilet. Men tiggere er i Enhedslistens optik ikke kriminelle, der skal kastes i fængsel. Uanset om de har et dansk eller et udenlandsk pas. Der er først og fremmest tale om et fattigdomsproblem, og vi kan ikke udrydde fattigdom ved at kriminalisere de fattige. Til gengæld skal vi gøre det, der virker. Og så skal kriminelle personer fra udlandet naturligvis udvises fra Danmark, hvis de ikke bor og har familie her i landet.

Så længe der er lande i EU, hvor der er stor fattigdom, så vil der også være mennesker, der vil søge væk derfra. Det handler grundlæggende om, at der ikke er nogen fremtid for dem i deres hjemland. Eller også kan det handle om, at det for nogen er mindre slemt at være i Danmark. Når romaer for eksempel kommer til Danmark, så skyldes det ikke mindst, at romaer i blandt andet Rumænien udsættes for en massiv undertrykkelse og diskrimination. Det er derfor også højest tvivlsomt, om de drastiske nye regler om 14 dages fængsel for helt almindeligt tiggeri, som et flertal i Folketinget lige har vedtaget, vil have nogen som helst effekt på antallet af udenlandske tiggere i Danmark.

Vi skal gøre det, der virker

Det rigtige ville være, hvis den danske regering – sammen med andre berørte medlemslande - tog initiativ til, at der blev lagt et betydeligt større pres på blandt andet Rumænien og Bulgarien for at få disse lande til at efterleve tidligere tiders løfter om at fjerne den massive diskrimination, som romaer udsættes for. Det er håbløst, at lande som Rumænien og Bulgarien åbenlyst ikke lever op til de demokratiske forpligtelser, der var en forudsætning for disse landes EU-medlemskab.

Vi skal arbejde for konstruktive løsninger, ikke forslag om straf. Løsninger, der kan skabe tryghed – for danske borgere såvel som for de udenlandske hjemløse. Sådanne løsninger er for eksempel bedre samarbejde mellem NGO’er og kommunale tilbud, bedre samarbejde mellem kommunen og de udenlandske hjemløse om oprydning - og bedre adgang til offentlige toiletter.

Det gælder om at se på den enkelte udenlandske hjemløses problemer, da de - ligesom de danske hjemløses problemer - varierer meget og kræver forskellige løsninger. I den forbindelse skal der oprettes såkaldte transitrum for udenlandske hjemløse, som Enhedslisten har stillet forslag om i Folketinget. De fleste af de udenlandske hjemløse er kommet til Danmark med håbet om at få et arbejde og et bedre liv. Men mange mennesker, der ender på gaden i Danmark, ender desværre med at befinde sig i en endnu mere udsat position på gaden end den fattigdom, de rejste fra. For disse mennesker er der ikke noget perspektiv i at opholde sig i Danmark. De har brug for hjælp: Til en seng, et bad og rådgivning til at komme videre. Og måske en flybillet til at komme til det land, hvor de er statsborgere.

Der er et voksende problem med fattige, udenlandske hjemløse, og det kan medføre utryghed. Men vi skal bruge de løsninger, der virker – og ikke bruge virkningsløs symbolpolitik, der kriminaliserer fattigdom.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
25.06.17, 17:33
Menneskesyn er forklædt religiøsitet, det er åndelighed i metermål: Enten har du det rigtige menneskesyn eller også er du et dumt svin. Læs mere
Af Finn Slumstrup
24.06.17, 09:41
Hvorfor taber Fyn i kampen om statslige arbejdspladser? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.06.17, 22:41
Nu med skandalejournalisten Sandy French som øverste chef Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.17, 17:18
Jeg stirrede på hans kontrafej, den kæmpe næse i midten af det kødfulde ansigt. En smuk mand, ja, på samme måde som skuespilleren Denzel Washington, skønt hans storhed var ikke skuespil, men åndelighed indlejret i musik. Læs mere
Af Annika Smith
23.06.17, 16:27
… og får næsten ondt i maven af det. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
23.06.17, 14:35
25 år efter EM-guld: Tilskuere og tv-seere falder fra. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.17, 08:55
Næ, mennesker, som de er flest, har kun fordomme, hvis de ikke har andet at gå efter. Læs mere
Af Josephine Fock
23.06.17, 06:38
Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler. Læs mere
Af Victor Boysen
22.06.17, 15:01
Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri. Læs mere
Af Maria Bille Høeg
22.06.17, 13:18
Vores ekstremt omfattende velfærdsstat har den slagside, at det personlige ansvar er ved at lide en stille kvælningsdød. Det så vi et skræmmende godt eksempel på forleden. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her