*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tiggeri er fattigdom – ikke kriminalitet

Et flertal i Folketinget har lige vedtaget, at straffen for helt almindeligt tiggeri nu er lige så høj som visse former for vold. Det er grotesk og fuldstændig ude af proportioner.

I går vedtog et flertal i Folketinget at øge straffen drastisk for helt almindeligt tiggeri, hvor en fattig personer rækker hånden eller koppen frem og beder om en mønt til en kop kaffe. Det betyder, at fra nu af skal alle, der tigger, 14 dage i fængsel med det samme, hvis de tigger i en gågade, i offentlig transport eller ved en station eller et supermarked.

Lars Løkke Rasmussen sagde under afslutningsdebatten 31. maj om lovforslaget, ”at det ikke er en hvilken som helst dansk hjemløs, der stikker hånden frem, som altså principielt risikerer 14-dages ubetinget fængsel”, men at ”det er målrettet det, man kan kalde utryghedsskabende tiggeri”.

Det er faktuelt forkert. De paragraffer, der ændres i lovforslaget handler om helt almindeligt tiggeri. Helt almindeligt tiggeri! Uanset hvilket pas, man har. Det her kan altså også ramme en hvilken som helst dansk statsborger, der tigger.

Og der er i øvrigt ikke noget, der i loven hedder ”utryghedsskabende tiggeri”. Det er regeringens misvisende titel for lovforslaget - og intet andet.

Tilbage står derfor for spørgsmålet, hvordan landets statsminister fra Folketingets talerstol kan foretage en udlægning af et forslag, der er faktuelt forkert – og i direkte modstrid med, hvad Søren Pape siger to dage efter 2. juni, hvor han som landets justitsminister fra Folketingets talerstol præciserede, at ”Det her rammer alle, loven er ens for alle”.

Hvis vi vender tilbage til afslutningsdebatten 31. maj, så svarede Mette Frederiksen til statsministeren:

”Jeg har været imod en lovændring, der ville betyde, at en dansk hjemløs, der stikker koppen eller hånden frem for at tjene en mønt til at kunne købe en kop kaffe, ville blive kriminaliseret. Hvis vi kan undgå det, er der selvfølgelig opbakning fra vores side”.

Men det kan ikke undgås. Og derfor er det absolut mærkværdigt, at Socialdemokratiet kan støtte den drastiske og groteske skærpelse af straffen for tiggeri.

Tiggeri bør efter Enhedslistens mening slet ikke være forbudt. Det er efter vores mening ikke strafværdigt. Men det vil nu være lige så strafbart at tigge i Danmark som at udøve bestemte former for vold. Det er grotesk og fuldstændig ude af proportioner.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her