*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tiggeri er fattigdom – ikke kriminalitet

Et flertal i Folketinget har lige vedtaget, at straffen for helt almindeligt tiggeri nu er lige så høj som visse former for vold. Det er grotesk og fuldstændig ude af proportioner.

I går vedtog et flertal i Folketinget at øge straffen drastisk for helt almindeligt tiggeri, hvor en fattig personer rækker hånden eller koppen frem og beder om en mønt til en kop kaffe. Det betyder, at fra nu af skal alle, der tigger, 14 dage i fængsel med det samme, hvis de tigger i en gågade, i offentlig transport eller ved en station eller et supermarked.

Lars Løkke Rasmussen sagde under afslutningsdebatten 31. maj om lovforslaget, ”at det ikke er en hvilken som helst dansk hjemløs, der stikker hånden frem, som altså principielt risikerer 14-dages ubetinget fængsel”, men at ”det er målrettet det, man kan kalde utryghedsskabende tiggeri”.

Det er faktuelt forkert. De paragraffer, der ændres i lovforslaget handler om helt almindeligt tiggeri. Helt almindeligt tiggeri! Uanset hvilket pas, man har. Det her kan altså også ramme en hvilken som helst dansk statsborger, der tigger.

Og der er i øvrigt ikke noget, der i loven hedder ”utryghedsskabende tiggeri”. Det er regeringens misvisende titel for lovforslaget - og intet andet.

Tilbage står derfor for spørgsmålet, hvordan landets statsminister fra Folketingets talerstol kan foretage en udlægning af et forslag, der er faktuelt forkert – og i direkte modstrid med, hvad Søren Pape siger to dage efter 2. juni, hvor han som landets justitsminister fra Folketingets talerstol præciserede, at ”Det her rammer alle, loven er ens for alle”.

Hvis vi vender tilbage til afslutningsdebatten 31. maj, så svarede Mette Frederiksen til statsministeren:

”Jeg har været imod en lovændring, der ville betyde, at en dansk hjemløs, der stikker koppen eller hånden frem for at tjene en mønt til at kunne købe en kop kaffe, ville blive kriminaliseret. Hvis vi kan undgå det, er der selvfølgelig opbakning fra vores side”.

Men det kan ikke undgås. Og derfor er det absolut mærkværdigt, at Socialdemokratiet kan støtte den drastiske og groteske skærpelse af straffen for tiggeri.

Tiggeri bør efter Enhedslistens mening slet ikke være forbudt. Det er efter vores mening ikke strafværdigt. Men det vil nu være lige så strafbart at tigge i Danmark som at udøve bestemte former for vold. Det er grotesk og fuldstændig ude af proportioner.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
25.06.17, 17:33
Menneskesyn er forklædt religiøsitet, det er åndelighed i metermål: Enten har du det rigtige menneskesyn eller også er du et dumt svin. Læs mere
Af Finn Slumstrup
24.06.17, 09:41
Hvorfor taber Fyn i kampen om statslige arbejdspladser? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.06.17, 22:41
Nu med skandalejournalisten Sandy French som øverste chef Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.17, 17:18
Jeg stirrede på hans kontrafej, den kæmpe næse i midten af det kødfulde ansigt. En smuk mand, ja, på samme måde som skuespilleren Denzel Washington, skønt hans storhed var ikke skuespil, men åndelighed indlejret i musik. Læs mere
Af Annika Smith
23.06.17, 16:27
… og får næsten ondt i maven af det. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
23.06.17, 14:35
25 år efter EM-guld: Tilskuere og tv-seere falder fra. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.17, 08:55
Næ, mennesker, som de er flest, har kun fordomme, hvis de ikke har andet at gå efter. Læs mere
Af Josephine Fock
23.06.17, 06:38
Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler. Læs mere
Af Victor Boysen
22.06.17, 15:01
Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri. Læs mere
Af Maria Bille Høeg
22.06.17, 13:18
Vores ekstremt omfattende velfærdsstat har den slagside, at det personlige ansvar er ved at lide en stille kvælningsdød. Det så vi et skræmmende godt eksempel på forleden. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her