*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.
Undtagelsestilstand. Smag lidt på ordet. Normalt et begreb, der bruges i totalitære og udemokratiske stater, når regering og militær vil holde en befolkning nede. Så erklæres landet i undtagelsestilstand, og almindelige love sættes ud af kraft. Politi og militær kan agere nogenlunde, som de vil, og der er mange eksempler på, at folk er blevet interneret og fængslet i lange perioder uden rettergang. Undtagelsestilstand er med andre ord ikke noget, vi normalt relaterer til vores vestlige værdier og samfundssystem, men snarere noget, vi forbinder med kommunistiske og fascistiske diktaturer. Eller rettere. Sådan var det engang. I dag sniger undtagelsestilstanden sig også ind i lande, vi bestemt betragter som både demokratiske og veludviklede. Som et forsvar mod kræfter, der vil ødelægge vores demokrati og stabilitet. Senest i Frankrig og USA. 
 
Siden november 2015 har Frankrig, et demokratisk og historisk forbillede for mange vestlige lande - været i undtagelsestilstand. Det betyder, at politiet kan indføre udgangsforbud, lukke offentlige møder, sætte personer i husarrest, oprette sikkerhedszoner og konfiskere våben, der normalt er lovlige. Undtagelsestilstanden har været gældende i næsten to år og erstattes nu på præsident Macrons initiativ af en permanent lov, der har mange ting til fælles med undtagelsestilstanden. Grunden til udviklingen i Frankrig, er som bekendt den islamistiske terror, der har ramt mange lande i den vestlige verden. Angreb på det sårbare demokrati har ikke bare kostet mange uskyldige livet. I takt med at demokratiet indskrænkes via undtagelsestilstand og terrorlove, har islamisterne nået en del af deres mål. At bekæmpe værdier som åbenhed og tolerance, der er afgørende grundsten i de vestlige demokratier. 
 
Tidligere på ugen satte guvernøren i Florida den store sydlige stat i undtagelsestilstand. Den højreradikale ideolog, Richard Spencer, skulle tale på universitet i Florida, og statens guvernør frygtede optøjer. Normalt er undtagelsestilstand noget, der erklæres, når USA rammes af orkaner og oversvømmelser, men i Florida udløses det denne gang af en mand, der vi bruge sin ret til at ytre sig om hvidt overherredømme. Normalt noget, vi i både Europa og USA vil gå langt for at sikre retten til. Et demokratisk samfund skal som bekendt måles på, at det kan rumme forskellige ytringer. Også de ekstreme. 
 
Richard Spencer går ind for opbygningen af en stat, der udelukkende er befolket af hvide mennesker, og sidste gang han ytrede sig offentligt om det - i Charlottesville, Virgina - var resultatet optøjer og massesammenstød i gaderne. Han støttede Donald Trump i valgkampen og har efterfølgende rost Trump for, at præsidenten ikke entydigt fordømte de racister, der deltog i demonstrationen. Spencer er kendt for at have brugt Nazi-referencer i sine taler og har deltaget i demonstrationer sammen med Ku-Klux-Klan. Det skal han i princippet have lov til, medmindre hans optræden resulterer i vold, død og ødelæggelse. Som det gjorde i Charlottesville. 
 
En undtagelsestilstand kan sikre, at politi og myndigheder kan opløse demonstrationer og forsamlinger, hvis de udvikler sig voldeligt. På den baggrund er det rimeligt, at Florida tager sine forholdsregler og forsøger at beskytte sine borgere mod den vold, der kan komme i kølvandet på Spencers tale. Ligesom Frankrig forsvarer sig mod det islamistiske terrorhelvede, der har ramt landet. Undtagelsestilstande er normalt udemokratiske og skal bekæmpes. Men lige nu må vi finde os i, at de bruges til at beskytte de samfund, der er mest sårbare. De vestlige demokratier.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Olav Skaaning Andersen (f. 1965), er journalist, debattør og direktør på forlaget Momenta. Cand.mag i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Prisbelønnet undersøgende journalist og dokumentarist. Tidligere chefredaktør på BT og chef for Sporten, Deadline og P1’s Orientering på DR. Født og opvokset på en gård nær Vejle. Olav har hang til debat og ord om alt fra politisk håndværk/dobbeltmoral og mediekritik over grænseoverskridende kriminalitet og korrupte magtmennesker til daglig værdikamp, hverdagens små udfordringer og sammenhængskraften i vores lille land.
Seneste blogs
Af Rune Lund
20.11.17, 23:16
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.11.17, 20:42
På en god dag er DRs Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.11.17, 15:46
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.11.17, 13:23
Da Socialdemokratiet i 2015 advarede om, at Venstre ville skære velfærden, afviste V-borgmestrene det som en skræmmekampagne. I dag kan vi desværre konstatere, at Socialdemokratiet fik ret. Venstre har skåret dybt i velfærden. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.11.17, 11:02
Magtmisbrug og sexchikane er alvorligt. Det må Alternativet forholde sig til - partinavn eller ej. Læs mere
Af Christel Schaldemose
20.11.17, 09:54
EU har pæne og grimme ansigter. I dag kommer vi til at se et af de grimmeste. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.17, 09:30
Protesten kan sagtens komme nedefra og igen og igen, det er faktisk livsnerven i et demokrati. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
20.11.17, 08:05
Sherin Khankan truer nu Naser Khader og co. med en injuriesag. Lad os få den, så der kan blive kastet lys over imamens tankevækkende udtalelser og forkærlighed for sharia. Læs mere
Af Louis Jacobsen
19.11.17, 16:55
Flere og flere kommuner stiller krav om ordentlige arbejdsforhold og en seriøs tolkning af uddannelsesansvaret, når virksomheder skal byde ind på opgaver. I skal huske, hvem der arbejder for de klausuler, når I stemmer. Læs mere
Af Jens Kindberg
18.11.17, 13:36
Der er ikke en fugl, fisk eller frø, som har fået det bedre i 2027 med den nuværende tilgang. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her