*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bill Cosby smider racekortet i sit livs kamp

Sorte ikoner som O.J. Simpson og Bill Cosby udnytter, at der stadig ikke er lighed mellem hvide og sorte i USA.

Han blev kåret som 'The Greatest TV Dad'. Nogensinde. Bill Cosby vandt 'TV Guide's afstemning suverænt og henviste Michael Landon fra 'Det lille hus på prærien' til en plads nede i rækkerne. Cosby var selve definitionen på den gode og ægte faderfigur, man kunne regne med. For nogle år siden krakelerede glansbilledet, og kontrasten var til at tage og føle på, da man i ugens løb så nyhedsbilleder af den næsten 80-årige Cosby, støttet til sin advokat og en stok, humper sig ind retssalen i Pennsylvania. Anklaget for at have voldtaget Andrea Constand i 2004. Hun var 30 år, han var 66 år og ifølge Constand bedøvede Bil Cosby hende med tre blå piller i et glas vin, der fik hende til at slappe af. Derefter forulempede han hende seksuelt. Flere end 60 kvinder fortæller lignende historier, men mange er på grund af forældelsesfrister forhindret i at lægge sag an.

  
Det itusprængte glansbillede af Cosby rammer ikke bare USAs sorte befolkning. Det rammer alle de amerikanere, der i en menneskealder har set op til nationens største sorte tv-stjerne. Cosby blev nævnt på linje med Martin Luther King. Muhammed Ali. O.J. Simpson (inden han slog sin ex-kone ihjel) og Barack Obama. Sorte amerikanske ikoner.  Nu risikerer Cosby at lide samme skæbne som fodboldspilleren O.J. Simpson, der gik fra at være elsket af både sorte og hvide amerikanere, til at blive lagt for had af mange. 
 
Hverken O.J. Simpson eller Bill Cosby var ikke særlig fokuseret på race, da de var på toppen af deres karriere. O.J. Simpson gjorde alt for ikke at blive opfattet som specielt afro-amerikansk, når han bevægede sig rundt. Han boede i hvide kvarterer. Han gjorde alt for at tilpasse sig de hvides samfund og elskede at komme ind i de cirkler, hvor sorte normalt ikke havde adgang. O.J. var kun yderst sjældent i sin storhedstid bannerfører for holdninger, der satte fokus på de sortes oftest kummerlige forhold i USA. 
 
Bill Cosby blev kritiseret for ikke at tage de grundlæggende raceproblemer op. Han talte ifølge kritikerne udelukkende om de interne udfordringer i familien, som ikke var betinget af race. Faktisk var han ofte skeptisk overfor den sorte del af befolkningen, og kritiserede dem for ikke at tage ansvar og sagde, at man ikke kunne blive med at give de hvide skylden for alt. Der blev talt om moralsk sammenbrud blandt de sorte i USA, og det er kontroversielt, når det kommer fra en afro-amerikansk helt. Men da både O.J. og Cosby endte på anklagebænken - anklaget for henholdsvis dobbeltmord og voldtægt - greb de ud efter racekortet. 
 
O.J. Simpson og hans forsvarere påstod, at politiet var racister og forudindtaget i deres efterforskning, mens Bill Cosby har udtalt til radioværten Michael Smerconish, at han mener hans egen sag er et udslag af racisme og dele af den er 'racistisk motiveret'. Man kan ihvertfald konstatere, at spørgsmålet om race stadig spiller en helt afgørende rolle i det amerikanske samfund. Måske det emne, der har størst betydning og kan sætte flest følelser i spil. 
 
Da Barack Obama tiltrådte som præsident i januar 2009, blev det fejret som et gennembrud for større lighed mellem racerne i USA. Hvad det også var. Paradokset er, at tingene ikke blev meget bedre under Obama. Utallige er de tilfælde, hvor hvide betjente behandler sorte uværdigt, voldeligt eller slår dem ihjel. Uden det får de store konsekvenser. Historikeren Jørn Brøndal understreger det i sin bog, 'Det sorte USA': 'Trods betydelige fremskridt kæmpede nationen stadig med raceproblemer med dybe rødder i fortiden'. Mange sorte oplever en hverdag, hvor de blev 'mistænkeliggjort og ikke var i stand til at nyde friheden og ligheden på lige fod med hvide amerikanere'. Det er virkeligheden, og det forsøger Bill Cosby at udnytte. Ikke fordi selve voldtægtssagen handler om race. Men fordi race stadig betyder noget i USA.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Olav Skaaning Andersen (f. 1965), er journalist, debattør og direktør på forlaget Momenta. Cand.mag i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Prisbelønnet undersøgende journalist og dokumentarist. Tidligere chefredaktør på BT og chef for Sporten, Deadline og P1’s Orientering på DR. Født og opvokset på en gård nær Vejle. Olav har hang til debat og ord om alt fra politisk håndværk/dobbeltmoral og mediekritik over grænseoverskridende kriminalitet og korrupte magtmennesker til daglig værdikamp, hverdagens små udfordringer og sammenhængskraften i vores lille land.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.06.17, 22:41
Nu med skandalejournalisten Sandy French som øverste chef Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.17, 17:18
Jeg stirrede på hans kontrafej, den kæmpe næse i midten af det kødfulde ansigt. En smuk mand, ja, på samme måde som skuespilleren Denzel Washington, skønt hans storhed var ikke skuespil, men åndelighed indlejret i musik. Læs mere
Af Annika Smith
23.06.17, 16:27
… og får næsten ondt i maven af det. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
23.06.17, 14:35
25 år efter EM-guld: Tilskuere og tv-seere falder fra. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.17, 08:55
Næ, mennesker, som de er flest, har kun fordomme, hvis de ikke har andet at gå efter. Læs mere
Af Josephine Fock
23.06.17, 06:38
Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler. Læs mere
Af Victor Boysen
22.06.17, 15:01
Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri. Læs mere
Af Maria Bille Høeg
22.06.17, 13:18
Vores ekstremt omfattende velfærdsstat har den slagside, at det personlige ansvar er ved at lide en stille kvælningsdød. Det så vi et skræmmende godt eksempel på forleden. Læs mere
Af Jens Kindberg
22.06.17, 10:38
Hvis Frank Jensen var en ludobrik, så var han slået hjem. Læs mere
Af Harun Demirtas
20.06.17, 22:38
At du skulle løbe halvtosset rundt på en hospitalsgang, tabe dig 10 kilo af stress og endda gemme dig helt alene på et toilet og græde af frustration, det har du og dine kære ikke regnet med. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her