*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dansk Folkepartis besynderlige selvmål

DR-dokumentar om nazisten Søren Kam fortæller historien om en radikaliseret verden
Det er et besynderligt krav om politisk korrekthed, der breder sig hos det oprindelige protestparti, Dansk Folkeparti. I sidste uge sendte partiets gruppeformand, Peter Skaarup, et kritisk spørgsmål til kulturminister Mette Bock, der reelt handler om at nedgøre DRs nye dokumentar om den danske SS-officer Søren Kam, 'Nazisten, der aldrig fortrød'. Samtidig fremturer DFs folketingskandidat i Nordjylland, Erik Høgh-Sørensen, i Weekendavisen og anklager DR og to anerkendte historikere for at 'vildlede seerne', 'romantisere' og 'underdrive omfanget af Søren Kams forbrydelser'.
Det er der på ingen måde tale om.Tværtimod. Dokumentarprogrammet om den danske nazist, der kæmpede på tysk side, og som den eneste dansker fik tildelt Jernkorsets Ridderkors af Adolf Hitler, er delvist baseret på Mikkel Kirkebæk og John T. Lauridsens værk: 'Et liv uden fædreland - Søren Kams erindringer', der udkom i 2015. 
 
Her fortæller den danske nazist om sit liv. Barndom og ungdom i Danmark, tiden i tysk krigstjeneste på østfronten og efter krigen, hvor han først levede under jorden og siden blev tysk stats- og bedsteborger. Det er erindringer, der dels fortæller en sand historie om helt konkrete begiveheder, dels forsøger at male et glansbillede og ganske givet er fuld af løgn, fortielser og fortrængninger. Det forsøger de to historikere efter bedste evne at tilbagevise og giver via kilder og dokumenter et mere retvisende og kildekritisk billede af Kams liv. Blandt andet om mordet i 1943 på BT-redaktøren Carl Henrik Clemmensen, som Kam deltog i, og som er grunden til, at han flere gange var tæt på at blive udleveret til retsforfølgelse i Danmark.
 
Men Kams erindringer er - hvor udspekulerede og afvigende de er - også et billede af, hvordan en fremtrædende dansk nazist opfattede virkeligheden og verden før, under og efter Anden Verdenskrig. En vigtig kilde til forståelsen af, hvordan et menneske tænker og agerer i en ekstrem og radikaliseret verden som den nazistiske. Hvad det kan gøre ved et menneske, hvis man er opvokset i et sådan lukket miljø. Det er netop dét, DR-dokumentaren gør. Forsøger at gøre os klogere på en tid, som har gjort så mange mennesker ulideligt ondt.
DR har fået fat på levende billeder af Kam, der fortæller om sin - set fra sit eget synspunkt - heltemodige krigsindsats mod russere og bolsjevismen. Konstant bliver Kams 'fake news' imødegået af de kritiske historikere, der korrigerer for de løgne og fortielser, som Kam excellerer i. Kunne de have været endnu mere grundige? Muligvis, og jeg vil ikke afvise, at der kan graves oplysninger om Kams mulige konkrete deltagelse i mishandling og udryddelse af jøder. Endnu er det ikke lykkes, og i takt med at mange vidner er døde og arkiver åbnet, svinder håbet. 
 
Et andet af Dansk Folkepartis kritikpunkter er, at DR - ifølge DF - har brugt filmoptagelser af Søren Kam, som er foretaget af en af Kams venner. En person, DF påstår er nazist. Manden bag optagelserne ønsker at være anonym, og det ønske har DR efterkommet, fordi de respekterer retten til kildebeskyttelse. Hvis det er DRs vurdering - og det er jeg enig i - at optagelserne af Kam er af væsentlig offentlig interesse, er det selvfølgelig helt naturligt, at de beskytter kilden. Det er med andre ord vigtigere, at vi i 2017 får Søren Kams udlægning af en vigtig del af den danske krigshistorie - historien om de mange danskere, der kæmpede på tysk side i krigen - end vi får tilfredsstillet en nyfigen interesse i at vide, hvem der har lavet filmoptagelsen. Og om vedkommende er nazitilhænger eller ej.
 
Tilbage står spørgsmålet. Hvorfor er Dansk Folkeparti mere interesseret i at finde ud af hvem, der har afleveret filmen til DR, end at eftertiden med egne øjne får at se, hvilken nederdrægtig slyngel, charlatan og krigsforbryder Søren Kam egentlig var? 
 
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Olav Skaaning Andersen (f. 1965), er journalist, debattør og direktør på forlaget Momenta. Cand.mag i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Prisbelønnet undersøgende journalist og dokumentarist. Tidligere chefredaktør på BT og chef for Sporten, Deadline og P1’s Orientering på DR. Født og opvokset på en gård nær Vejle. Olav har hang til debat og ord om alt fra politisk håndværk/dobbeltmoral og mediekritik over grænseoverskridende kriminalitet og korrupte magtmennesker til daglig værdikamp, hverdagens små udfordringer og sammenhængskraften i vores lille land.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her