*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Europa i udbrud – et hæsblæsende europæisk år

Briterens valg markerer den foreløbige afslutning på et hæsblæsende år, som kunne være endt som Europas annus horribilis.
EU

Briternes farvel til EU sendte en bombe ind i det europæiske samarbejde og EU på en katastrofekurs, som heldigvis blev bremset af befolkningerne. Det har i sandhed været et hæsblæsende år.

Sidste år startede jeg en DK-EU-turne med en tour-titel, som skulle vise sig tættere på sandheden, end jeg selv havde turdet håbe på: Europa i Udbrud! 

Vi nærmer os nemlig sommeren og afslutningen på en politisk sæson, der - med en slidt kliche - har været historisk og afgørende for vores fælles fremtid i Europa. Hovedelementerne i det hæsblæsende år var således Storbritanniens farvel til EU – som også slog takten an, et europæisk samarbejde på randen af kollaps – som nu er forunderligt styrket. Blandt andet på grund af en ny amerikansk præsident i det Hvide Hus, der har gjort, at Europa er blevet presset til at gå selv.

Det er svært helt at fatte, at det kun er et år siden, briterne stemte Storbritannien ud af EU. Efterfølgende har der været noget nær politisk kaos, ikke mindst hos briterne selv, hvor premierminister May har været presset af sit eget benhårde bagland og en nærmest surrealistisk, verdensfjern debat til at sætte hårdt mod hårdt i skilsmisseforhandlingerne. Resultat: Den eneste union, som er i fare for at skvatte sammen, er nu UK. Den britiske regering forsøger desuden bl.a. at tørre den gigantiske regning, som brexit kommer til at efterlade, af på resten af EU's borgere, inkl. danskerne.

Det vil vi selvfølgelig ikke finde os i, så der venter hårde forhandlinger. Dansk fiskeri og landbrug er i alarmberedskab, fordi 40 procent af dansk fanges i britisk farvand, landbrugseksport for 10 mia. er i spil. For briterne selv venter der efter skilsmissen genforhandling af hele 759 internationale aftaler med 168 lande, 90.000 lovtekst skal "britificeres" og 1.3 millioner briter på kontinentet er efterladt i et lov-limbo. Flere generationer af britiske embedsmænd kan godt forberede sig på flere opgaver.

Brexit sendte ikke kun Storbritannien, men også EU-samarbejdet på kanten. En række valg det seneste år betød, at vi talte åbent om, EU kun var få valg fra en nedsmeltning. Katastrofen udeblev heldigvis, da hollænderne fravalgte den højre populistiske Wilders og Le Pen i Frankrig blev vraget til fordel for den EU- og reformvenlige Emannuel Macron. Nu venter det tyske valg, som næste uanset hvad ender med en kansler, der ønsker EU i front. Merkel har allerede trukket Europa frem som reaktion på kaos-præsidenten Trump, der har meldt USA ud af den internationale klimaaftale og sår tvivl om det amerikanske lederskab i den vestlige alliance.

Den politiske sæson lakker mod enden i et år, der kunne være endt som annus horribilis. Heldigvis ville de europæiske vælgere det anderledes. Næste år står i reformernes tegn efter et udspil fra EU-kommissionen, som lægger op til debat om fremtidens europæiske samarbejde med udgangspunkt i en række scenarier. Scenarier som spænder over mindre samarbejde mellem landene frem mod fuld integration. Der er med andre ord lagt op til et nyt rivegilde om, hvordan fremtidens EU skal formes. Personligt ser jeg frem til arbejde og til at sikre Danmark og Venstre indflydelse i den nye politiske sæson.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) er pr. marts 2016 genindtrådt i Europa-Parlamentet, hvor han udgør Venstres enmandshær. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her