*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forældet EU-syn fra venstrefløjen

Venstrefløjen (med Mette Frederiksen i spidsen) har fundet det dystre syn på EU og international handel frem. Men globalisering og frihandel er ikke problemet - det er løsningen.
EU

Venstrefløjen - herunder statsministerkandidat Mette Frederiksen i et stort interview i Weekendavisen - har besluttet sig for et nyt og mere dystert syn på EU, international handel og samarbejde. Det er ærgerligt af flere grunde. Dels er det efter min mening en politisk farlig vej at gå - at gøre globaliseringen til hovedproblemet; dels mener jeg, at analysen er forkert og forældet.

Der har ganske rigtigt været økonomisk og politisk nedtur i Europa i en årrække. Men netop nu lysner det. Økonomisk vækst og flere i arbejde skaber optimisme i EU-landene. Dermed ikke sagt, at der ikke er udfordringer, men tingene er ikke så sorte, som nogen vil gøre dem.

Venstrefløjen forsøger at gøre globalisering og frihandel til et altoverskyggende problem med tabere og vindere. En sprit-ny rapport fra EU-Kommissionen viser dog, at der ingen sammenhæng er imellem åbne økonomier og social ulighed. Det passer derfor ikke, når man skyder skylden for sociale problemer på globalisering - tværtimod viser det sig, at international samhandel giver vækst og løfter befolkninger, både i Europa og i de lande der handles med. Den påviselige ulighed skyldes manglende vilje til at fordele velstanden - ikke frihandel.

At Danmark samlet set er styrket af samhandel, ændrer naturligvis ikke ved, at lokalsamfund rammes meget hårdt, når arbejdspladser flytter væk og folk for en stund mister livsgrundlaget. Det kan føles uretfærdigt, og det har naturligvis konsekvenser for den enkelte. Derfor har de, som vil tale international handel ned haft let spil. For det er nu engang lettest at skyde skylden på eksempelvis ’globalisering’, frem for at skabe nye muligheder med nødvendige reformer i de enkelte lande. De politikere, som giver omverdenen skylden for jobtab, stiller sig typisk imod selvsamme reformer. Se blot på de sydeuropæiske økonomier.

I Venstre deler vi ikke venstrefløjens sortsyn på globalisering. Danske virksomheders adgang til frihandel og EU’s indre marked, har gjort både samfund og danskerne rigere - markedsøkonomien er ikke problemet, men selve fundamentet for vores velfærdssamfund.

Vi skal derfor gribe globaliseringens muligheder – ikke forsøge at standse dem.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) er pr. marts 2016 genindtrådt i Europa-Parlamentet, hvor han udgør Venstres enmandshær. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.17, 09:04
Næ, det er der intet, der tyder på. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her