*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Europol og DF: Her er, hvad I sagde

”Vi vil ikke acceptere et andenrangsmedlemskab af Europol, men kræver mindst lige så gode konditioner som i dag," sådan fremturede Morten Messerschmidt, men DF har brudt sit løfte: dansk politi ER stillet dårligere.

Europol og DF: Her er, hvad I sagde

Dansk Folkeparti har travlt med at reparere på den ramponerede troværdighed, som løftebruddene i Europol-debatten har tilføjet partiet. Nu har DF jo ikke for vane at forsvare sig, når man i stedet kan fremture, så det er så modellen, man har valgt - også denne gang: Efter Europol-særaftalen for nylig har partiet i vanlig provokerende stil indrykket avisannoncer med overskriften: Hvad sagde vi?

Det vil vi i Venstre meget gerne svare på, hvis DF’erne - og deres eventuelle vælgere - ikke selv kan huske det: DF gav i valgkampen forud for afstemningen 3. december 2015 danskerne et klart løfte om, at Danmark - uanset udfaldet af afstemningen - kunne forblive fuldt medlem af Europol. DF’s valgpjece sagde det ligeud: "Danmark risikerer under ingen omstændigheder at forlade Europol". Det har så vist sig at være forkert. Danmark er ikke længere medlem af Europol. Et klokkeklart løftebrud.

DF’s daværende frontmand i EU, Morten Messerschmidt, uddybede under valgkampen, at ”Vi vil ikke acceptere et andenrangsmedlemskab af Europol, men kræver mindst lige så gode konditioner som i dag. ”

Så hvis det kniber med korttidshukommelsen: Danmark endte med et andenrangsmedlemskab. Bogstaveligt talt. Vi har en særaftale, som de facto giver os et B-medlemskab, eller mere korrekt: En løsere tilknytning.

Der er måske også dem, der har glemt, at der blevet DF-garanti for en ny folkeafstemning, hvis en parallelaftale viste sig umulig. Morten Messerschmidt - igen i JP i oktober 2015: "I tilfælde af, at en parallelaftale viser sig unyttig, afholdes en ny folkeafstemning (...) På den måde kan DF give en garanti for, at Danmark både før, under og efter den kommende folkeafstemning vil være fuldgyldige medlemmer af Europol”.

 

Kan det siges klarere? Faktisk var det så klart, at DF-leder Kristian Thulesen Dahl måtte løbe fra løftet, da det gik op for ham, hvad det indebar. "Jeg må blank erkende, at jeg gik for langt (..)" lød det fra Thulesen Dahl i TV2.

Nu kører så kampagnen for at ødelægge fortællingen om de brudte løfter. Her er der ikke megen hjælp at hente fra DF’s støtter under valgkampen forud for 3. december, Enhedslisten. "DF har lovet noget, som de ikke selv har holdt", siger Pernille Skipper til JP. Min kollega, Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, kalder det historieforfalskning.

Selvom jeg er enig i, at regeringen har forhandlet en fornuftig aftale hjem til Danmark, så får dansk politi forringede vilkår fremover. Det er et faktum. Det er indiskutabelt, lige meget, hvor meget DF’erne forsøger at tale virkeligheden om.

Danmark er efter d. 1. maj ikke længere medlem af Europol. Vi har i stedet fået en operationel samarbejdsaftale, som sikrer, at dansk politi fortsat kan deltage i det internationale politisamarbejde om at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet.

Og ja - det betyder, at vi får en form for indirekte adgang til Europols informationssystem EIS. De nye vilkår betyder ganske vist, at dansk politi mister den direkte søgeadgang. Før havde ca. 100 danske betjente mulighed for at tilgå databaserne direkte, hvilket de gjorde ikke færre end 92.500 gange i 2016. Fremover skal Danmark så kontakte otte mand, som skal betjene forespørgsler fra dansk politi i døgndrift. Det er alt andet lige ringere konditioner end tidligere. Enhver burde kunne se, at den løsning er det rene Storm P - og ikke holder i længden.

Desuden betyder aftalen, at Danmark ikke længere har stemmeret i Europols bestyrelse. Uanset hvordan man forsøger at bortforklare, er det ikke at sidestille med at have samme indflydelse som i dag.

Og slutteligt vil de teknologiske fremskridt styre uden om Danmark, når det i fremtiden bliver muligt for betjente at tilgå databaserne fra mobile enheder fx ved grænserne. Denne udvikling får Danmark ikke del i, og vi vil derfor på sigt være stillet langt ringere end andre EU-landes politimyndigheder.

Det er i orden at være tilfreds med et B-medlemskab, hvor dansk politi er stillet ringere, end hvis vi fortsat var medlemmer af Europol. Men lad være med at føre befolkningen bag lyset. DF garanterede danskerne et fuldt medlemskab af Europol – det løfte er brudt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) er pr. marts 2016 genindtrådt i Europa-Parlamentet, hvor han udgør Venstres enmandshær. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her