*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dansk Folkepartis dobbeltspil i EU

Går den, så går den... Det synes at være Dansk Folkepartis parole i forsøget på at forvirre, fordreje og forarge EU-debatten. I virkeligheden står Vistisen i spidsen for et grimt dobbeltspil i DF´s EU-politik.

Så er den gal igen! Den seneste tid har Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet Anders Vistisen på forskellige medieflader angrebet Venstre i Europa-Parlamentet. Formålet er ganske åbenbart at forvirre, fordreje og at forarge. At en mand med Vistisens EU-track record og selverklærede mangel på troværdighed fortsat giver sig af med gentagen manipulation virker en anelse hasarderet. Men i disse fake news-tider er parolen åbenbart, at går den, så går den. Hukommelsen i vælgerhavet er jo kort, så selv om en løgn ikke bliver rigtigere af at blive gentaget, kan gentagelsen alligevel have sin virkning.

Derfor også denne kommentar, selv om Vistisens angreb og forkerte konklusioner - fremsat imod bedre vidende - mest fortjener tavshed.

Denne gang handler det om et forslag til reform af det europæiske samarbejde, som er fremsat af formanden for den liberale gruppe i Europa-Parlamentet, Guy Verhofstadt. Det har han vel at mærke ikke gjort som formand for gruppen, men som menigt medlem af Europa-Parlamentet. Forslaget indeholder en række - indrømmet, kontroversielle - ideer til mere europæisk integration og udvidelse af EU’s kompetencer på eksempelvis finans-, social- og udenrigsområdet. Venstre har – ligesom Vistisen selv – stemt imod rapporten, da vi hverken genkender os selv eller Danmark i store dele af Guy Verhofstadts ideer til fremtidens Europa.

I Vistisens spin glemmer han - meget behændigt - at sætte rapporten i dens reelle kontekst: Der bliver spyttet mange betænkninger som denne ud fra Europa-Parlamentet, og et sådant dokument har ikke meget større betydning end en rapport fra en tænketank. Og guderne skal vide, at der er mange tænke-tanks-visioner for Europa.

Uanset hvad: Den nu snævert vedtagne rapport hverken er eller bliver EU-lovgivning. Den er imidlertid - som jeg også har argumenteret for i den liberale gruppe - et provokerende indspark til den omfattende, nødvendige og grundlæggende debat om det europæiske fællesskabs fremtid, som i øjeblikket pågår på mange forskellige niveauer i Europa.

Verhofstadt rapport er ikke ny. Den har - stort set i endelige form - cirkuleret i Europa-Parlamentets udvalg for konstitutionelle anliggender siden 2014, og her har Vistisens lærermester og nuværende DF-nemesis, Morten Messerschmidt siddet med i forhandlingerne om tekstens udformning. Men ret skal være ret: den verserende undersøgelse af DF's misbrug af EU-støttemidler har gjort, at Messerschmidt ikke har deltaget i den rapportens sidste fase.

Holdningsforskelle internt i de bredt politisk og geografisk sammensatte politiske grupper i Europa-Parlamentet samt mellem dem og de nationale politiske partier, er altså ikke noget særsyn. Særligt ikke for DF, som utallige gange har stemt ét i Europa-Parlamentet og noget andet i Folketinget.

Man skal ikke længere tilbage end til sidste uge for at se et eksempel: I forbindelse med den vigtige frihandelsaftale mellem EU og Canada (CETA) var der stor forskel på hvad DF gjorde i Danmark og hvad de stemte i Europa-Parlamentet. Vistisen stemte for, at aftalen kan træde i kraft om få måneder. I Folketinget mente DF det modsatte – at den først skal igennem 38 forskellige parlamenter, før den kan træde i kraft. Forstå det, hvem der kan.

Eksemplerne er utallige. Eksempelvis stemte Vistisen sidste efterår for at finansiere øget elektronisk overvågning af EU’s ydre grænser, alt imens DF satte sig imod samme forslag i Folketingets Europaudvalg.

I oktober sidste år stemte Vistisens gode kolleger, Messerschmidt og Dohrmann, imod linjen fra deres politiske gruppe i spørgsmålet om ratificering af klimaaftalen fra Paris. Det var ligeledes i modstrid med DF i Danmark, der af uransalige årsager havde stillet sig i vejen for en hurtig ratificering.

Dette er bare få eksempler ud af mange på Dansk Folkepartis dobbeltspil over for danskerne. Jeg vil opfordre Anders Visitsen og hans DF-kolleger til at få orden i eget hus og begynde en reel debat om EU-samarbejdet. En debat om det politiske indhold af lovgivningsarbejdet, og hvordan vi hver især kan sikre danskernes interesser i Europa-Parlamentet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) er pr. marts 2016 genindtrådt i Europa-Parlamentet, hvor han udgør Venstres enmandshær. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her