*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi lægger os ikke ned - vi må have rimelige EU-regler for velfærdsydelser

Der er tale om rettidig omhu, når Venstre insisterer på ret og rimelighed i nye EU-regler om adgang til andre landes velfærdsydelser.

EU-kommissær for beskæftigelse og sociale anliggender, Marianne Thyssen, lagde i sidste uge vejen forbi Danmark. Her bedyrede hun, at Danmark godt kan glemme alt om at tilpasse den danske børnecheck til det land, som den bliver sendt hjem til. Med den melding skal hun ikke forvente, at vi i Venstre lægger os ned. Kampen for ret og rimelighed er nærmere først lige gået i gang og der vil blive kæmpet - det lover jeg.

Beskæftigelsen stiger i Danmark og det er i høj grad borgere fra østeuropæiske lande, som kommer i arbejde. Det er i den forbindelse naturligvis helt rimeligt og ønskeligt, at man gennem fælles EU-regler sikrer EU-borgernes rettigheder på tværs af landene, men det betyder også, at flere og flere EU-borgere med tiden får adgang til danske velfærdsydelser.

Lad mig slå fast med det samme, at for Venstre er EU’s frie bevægelighed et gode for dansk økonomi, danske virksomheder og for danskerne generelt. Problemerne opstår dog, når EU-reglerne ikke tager højde for de store forskelle på lønninger og levestandarder, der eksisterer inden for EU samt når retten til ydelser bliver stykket sammen således, at systemet risikerer at ende i en åreladning fra den danske statskasse.

Derfor har Venstre længe set med alvor på udviklingen, som kun går i retning af, at antallet borgere fra østeuropæiske lande, der modtager dagpenge, kontanthjælp og børnecheck, stiger hvert år. Det var blandt andet baggrunden for, at vi aktivt støttede EU-Kommissionens aftale med Storbritannien om at indeksere udvalgte velfærdsydelser, så ydelserne afspejler det EU-land modtageren befinder sig i. Det skulle således eksempelvis ikke være muligt at sende børnepengebeløb til børn i hjemlandet, som reelt ville svare til halve og hele årslønninger i det pågældende land.

Desværre betød Storbritanniens farvel til EU sidste sommer, at aftalen med EU-Kommissionen faldt til jorden. Alligevel kæmper Danmark og en række andre EU-lande videre for at sikre et rimeligt system. For selvom EU-Kommissionen på visse områder har imødekommet noget af kritikken og eksempelvis foreslået en optjeningsperiode på tre måneder - ja, så ønsker man omvendt, at det skal være muligt at tage danske dagpenge med ud af landet i hele seks måneder i stedet for tre måneder, som er tilfældet under de nuværende regler.

Endnu er det en begrænset problemstilling, idet kun få vælger at gøre brug af denne mulighed. Men - når danske dagpenge er ca. 18.000 kr. om måneden, imens gennemsnitslønnen i Bulgarien er ca. 3.200 kr. og mindstelønnen ca. 1600 kr., kræver det ikke meget fantasi at forestille sig, at dansk velfærd med tiden kommer under pres. Samtidig kræver de danske regler, at dagpengemodtagere står til rådighed for arbejdsmarkedet. Et forhold der er umuligt at kontrollere i andre EU-lande.

Der er altså tale om rettidig omhu, når Venstre fortsat og fremover råber vagt i gevær. Det gør vi, når EU-kommissærer kommer på besøg, når EU’s ministre er samlet til Rådsmøder, og når EU-forordninger og direktiver kommer til forhandling i Europa-Parlamentet. Arbejdstagere fra andre EU-lande skal naturligvis have ordentlige vilkår, men for Venstre er det vigtigt, at de gældende EU-regler også er rimelige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) er pr. marts 2016 genindtrådt i Europa-Parlamentet, hvor han udgør Venstres enmandshær. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her