*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Rygterne om TTIP’ens død er stærkt overdrevne

Vi skal insistere på frihandel. Og derfor er det glædeligt, at missionen om at sætte en kæp i hjulet på TTIP´en slog fejl, skriver Morten Løkkegaard.

Strategien for at stoppe TTIP’en slog fejl. Heldigvis. På trods forsøg på at stoppe forhandlingerne til TTIP’en af ledende ministre fra nogle af Europas største økonomier, går forhandlingerne nu ind i sin 15. runde. I denne uge mødtes forhandlerne i USA nemlig for at komme et skridt tættere på en aftale. Heldigvis tog man altså ikke ministrenes sortsind til sig.

TTIP-aftalen, den stort anlagt frihandelsaftale imellem EU og USA, har i den sidste tid været i politisk modvind i de store EU-lande mod syd, særligt Tyskland og Frankrig. Her har førende ministre, bl.a. den tyske vicepræsident og økonomi- og energiminister Sigmar Gabriel og den franske handelsminister Mattias Fekl, dømt handelsaftalen død og bedt om, at forhandlingerne bliver stoppet før tid.

De pessimistiske udmeldinger falder, inden forhandlingerne går ind i den afgørende og afsluttende fase. Man lægger med andre ord aftalen i graven, inden den overhovedet har set dagens lys. Derfor må alle, der har fulgt de årelange forhandlinger og seriøse bestræbelser på at nå et resultat selvfølgelig reagere. Hvad handler d'herrers pludselige sortsyn i virkeligheden om? Og må man ved nærmere granskning af motiverne konkludere, at rygterne om TTIP'ens død er stærkt overdrevne.

Stort økonomisk potentiale

TTIP-aftalen har potentiale til at kæde et økonomisk område sammen, der alt i alt dækker næsten 50 pct. af verdens bruttonationalprodukt og 30 pct. af verdenshandelen. Ved at fjerne handelshindringer og gøre det lettere at købe og sælge varer og tjenesteydelser imellem disse økonomiske supertankere, kan aftalen bidrage til at holde USA og EU konkurrencedygtige i forhold til vækstøkonomierne. Alene for Danmark anslås TTIP-aftalens potentiale at kunne betyde et milliardbeløb i øget eksport, 1.500 nye arbejdspladser og øgede skatteindtægter.

Som noget helt nyt har EU presset på for, at TTIP-aftalen også skulle indeholde en række blødere bestemmelser, f.eks. om beskyttelse af miljøet, og sikring af vilkår for arbejdstagere. Alt sammen noget vi i Venstre lægger stor vægt på, fordi det ikke alene skaber lige konkurrencevilkår for vores virksomheder, men det bidrager også til at udbrede danske og europæiske værdier i verden.

Komplicerede aftaler kræver tid

Det giver sig selv, at denne ambitiøse dagsorden også komplicerer forhandlingerne. Præsident Obama og EUs ledere har slået et stort brød op. En succesfuld aftale vil kunne danne skole for en række andre handelsaftaler over hele kloden. Men risikoen er åbenlys: Det hele kan falde på gulvet, fordi man har fået for meget på tallerkenen. 

Og det er just, hvad der er risiko for nu. I stedet for at give forhandlerne arbejdsro og at vente med kritikken indtil udspillet er forhandlet på plads, vælger politikere som Gabriel og Fekl at tage sorgerne på forskud og erklære forhandlingerne nyttesløse, og dermed underminere den europæiske forhandlingsposition. Forhandlingerne tager lang tid, ja. De er komplicerede, ja. Men nyttesløse og spild af tid? Nej - selvfølgelig ikke.

At kritikken kommer nu er ikke tilfældigt, for den nye kritik fra de to ministre skal nok nærmere ses i lyset af de kommende valg i Tyskland og Frankrig, som begge finder sted i 2017. Både tyskeren og franskmanden plejer deres egne interesser i forhold til ønsket om genvalg, ved at markere opposition til andre nationale partier, og prøver at komme spirende (og i øvrigt misforstået) kritik fra vælgerne i forkøbet. Dette er både useriøst og uansvarligt.

Hvis motivet halter, er det ikke meget bedre med den negative tilgang til forhandling. Mattias Fekl hævder, at amerikanerne ikke bøjer sig, ikke er villige til at indgå kompromisser og kun er villige til at afgive brødkrummer. Hvis amerikanerne virkelig er så stålsatte, hjælper det ikke vores sag, at EU-siden splittes af intern kritik.

Og hvad sker der så i øvrigt? Jo, ministrene går populisternes ærinde. Alle får pludselig en kærkommen lejlighed til at pleje deres egne Hassan'er. Det kan undre, at de netop puster liv til modstandernes ild, når Frankrig og Tyskland støtter handelsaftalen med Canada, CETA’en. Denne aftale bliver støttet, fordi den ifølge Gabriel er bedre end TTIP’en. Men det tog omtrent fem år at forhandle CETA’en på plads, og den tidsramme og tålmodighed kræver TTIP’en muligvis også. Selvom det tager tid, er aftaler som TTIP’en værd at vente på. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Morten Løkkegaard (f. 1964) er pr. marts 2016 genindtrådt i Europa-Parlamentet, hvor han udgør Venstres enmandshær. Både i Europa-Parlamentet og på bloggen står slagene om Danmarks europapolitiske vej. Han er uddannet journalist og er far til fire.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her