*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Har DR en fremtid?

Nej, ikke på længere sigt.

En kendt stereotyp er den, at venstreorienterede mener, at det er samfundets strukturer, der bestemmer individernes handlen, mens borgerlige tror på den store ener i historien. I en del år fik jeg da også overbevist mig selv om, at det er hin enkelte, der flytter begivenhederne. Det er jeg for længst holdt op med.

I langt de fleste tilfælde er den givne tidsånd så stærk, at selv store personligheder råber i ørkenen uden at få svar. Det gjaldt de første kritikere af udlændingeloven af 1983. Man skulle frem til valget i 2001, før de blev taget alvorligt. Og selv helt op til i dag er det fortsat sådan, at die Gutmenschen kan forhindre, at masseindvandringen standses. Men det er også oplagt, at de gode er trængt, og der kommer den dag, hvor de lider endeligt nederlag, og vi igen begynder at handle som en nation beboet af et folk.

Den dag kan en stor personlighed spille en væsentlig rolle, men kun fordi tiden er moden til det. En Churchill fik også først muligheden i 1940, da det så mest sort ud.

Det var en længere optakt. Nu til DR. I årtier havde DR som bekendt monopol. Det ophørte i 1988, da TV2 gik i luften. Men helt frem til i dag har DR haft en enestående position i det danske mediebillede. At det lakker mod enden, kan der dog ikke være tvivl om.

DR har i alle årene ligget til venstre i det politiske spektrum. De første mange år så DR det som sin opgave at opdrage befolkningen på den i dag gammeldags kulturradikale facon, i Poul Henningsen og Poul Hammerichs ånd. Det kunne gå, fordi Danmark frem til 1983 vitterlig var et land stort set udelukkende beboet af det samme folk, skønt der allerede dengang var ca. 60.000 med ikke-vestlig baggrund i landet. Men trods alt kun godt en procent af den samlede befolkning.

1983 ændrede stort set alt. Magteliten, herunder DR, valgte entydigt side til fordel for multikulturen. Men som nævnt ovenfor er grebet om definitionsmagten ved afgørende at krakelere.

I princippet kunne DR vælge at sadle om og begynde at stille virkeligt kritiske spørgsmål til politikerne. Man kan forestille sig, hvilken effekt det ville have på Christiansborg, hvis DR med jævne mellemrum – ud fra et væsentlighedskriterium – bragte reportager om det stadigt mere sammenbrudte Sverige og fra det Frankrig, hvor dele af territoriet er tabt, og hvor franskmændene bliver stedse mere rasende. Det ville presse politikerne til handling.

Men DR vælger at fortsætte ad den slagne vej og graver dermed sin egen grav. DR er end ikke i stand til at lave en historisk dokumentar om det 20. århundredes danmarkshistorie uden at blamere sig uhjælpeligt. Enhver faghistoriker ved, at der findes forskellige fortolkninger af historien. Alligevel bibringes seerne den ensidige opfattelse, at det alene var venstrefløjen fra Socialdemokratiet og ud, der gjorde alle gode ting det sidste sekel.

Jeg talte med en socialdemokrat, der fandt vinklingen nærmest komisk. Vedkommende vidste som gammel historielærer, at det var grotesk, hvad der ikke blev fortalt.

DR har givetvis ikke været klar over, hvad de foretog sig. Det er for længst gået under huden på dem, at der findes ét og kun ét verdenssyn, nemlig et venstreorienteret, der er det rigtige.

I forvejen er DR presset af de nye medier, især selvfølgelig internettet. Det behøvede imidlertid ikke at være en katastrofe for DR, hvis DR optrådte fair og ordentligt og i tråd med den klassiske journalistik, som hylder redelighed, grundighed og væsentlighed.

Men DR kan ikke undslippe sig selv, mens de politiske vinde vender mere og mere. Og derfor er DR dødsdømt i sin nuværende form. Det er kun et spørgsmål om tid.

Strukturerne er altid de stærkeste, og DR kan ikke se, hvor strukturerne bevæger sig hen. Det vil vise sig fatalt for DR.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Rune Lund
20.11.17, 23:16
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.11.17, 20:42
På en god dag er DRs Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.11.17, 15:46
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.11.17, 13:23
Da Socialdemokratiet i 2015 advarede om, at Venstre ville skære velfærden, afviste V-borgmestrene det som en skræmmekampagne. I dag kan vi desværre konstatere, at Socialdemokratiet fik ret. Venstre har skåret dybt i velfærden. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.11.17, 11:02
Magtmisbrug og sexchikane er alvorligt. Det må Alternativet forholde sig til - partinavn eller ej. Læs mere
Af Christel Schaldemose
20.11.17, 09:54
EU har pæne og grimme ansigter. I dag kommer vi til at se et af de grimmeste. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.17, 09:30
Protesten kan sagtens komme nedefra og igen og igen, det er faktisk livsnerven i et demokrati. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
20.11.17, 08:05
Sherin Khankan truer nu Naser Khader og co. med en injuriesag. Lad os få den, så der kan blive kastet lys over imamens tankevækkende udtalelser og forkærlighed for sharia. Læs mere
Af Louis Jacobsen
19.11.17, 16:55
Flere og flere kommuner stiller krav om ordentlige arbejdsforhold og en seriøs tolkning af uddannelsesansvaret, når virksomheder skal byde ind på opgaver. I skal huske, hvem der arbejder for de klausuler, når I stemmer. Læs mere
Af Jens Kindberg
18.11.17, 13:36
Der er ikke en fugl, fisk eller frø, som har fået det bedre i 2027 med den nuværende tilgang. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her