*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fyret for ”forkert” mening

USA er helt fremme, hvad angår totalitær, politisk korrekthed.

Lad os lave et tankeeksperiment. En ansat skriver på sit firmas interne net, at han finder, at det er et problem, at visse holdninger undertrykkes, og at det betyder, at ”diskussionerne” i firmaet foregår i et ekkokammer, hvor kun de ”rigtige” meninger må siges højt.

Lad os videre forestille os, at den ansatte skriver, at ikke alt nødvendigvis er miljø, men at også natur kan spille en rolle. Den ansatte lægger op til at debattere, hvorvidt der er gennemsnitlige forskelle i mænds og kvinders præferencer, når det handler om valg af levevej. Mænd er i snit mere til ting, kvinder alt andet lige mere til mennesker.

Den ansatte påstår ikke, at mænd og kvinder er væsensforskellige, kun at der som nævnt er gennemsnitlige forskelle. Disse gennemsnitlige forskelle bør medtænkes, når firmaet har en politik, hvor der ”bør” være stort set lige mange mænd og kvinder ansat indenfor et givent område.

Det lyder ok at skrive sådan internt, synes jeg. Budskabet er ikke fundamentalistisk og anerkender fuldt ud, at både mænd og kvinder kan være fremragende indenfor et bestemt område. Men budskabet slår til lyd for, at der kan være forskelle mellem de to køn, som ikke lader sig udligne af nok så megen miljøpåvirkning, idet forskellene til en vis grad er bestemt af natur, bestemt af biologi.

Googles vicedirektør for ”mangfoldighed” fandt det ikke på nogen måde i orden, og den ansatte blev fyret kort tid efter, at han havde lagt sit åbenbart kætterske skrift ud på Googles intranet.

James Damore – nu forhenværende softwareudvikler hos Google – skrev såmænd dette fredsommelige memo, som man kan læse her:  

Hvad vi læser her, er af en ung, dygtig it-nørd, der interesserer sig for årsagsforklaringer, og som ønsker, at der hersker fri forskning, hvor tabuer ikke accepteres. Hvor vi kan blive klogere på, hvad mennesket er. Hvor vi fordomsfrit undersøger, hvor stor en rolle miljø henholdsvis arv spiller.

Det måtte James Damore ikke skrive om på Googles intranet. Jo, det kunne han gøre, men prisen var, at han mistede sit arbejde.

Har vi politisk korrekthed i Danmark? Ja da, til overmål. Bedste eksempel er selvfølgelig kritikere af masseindvandringen fra den tredje verden. Man kan næsten ikke være et menneske på linje med andre, hvis man mener, at denne indvandring bør standses og erstattes af hjemsendelser af de mange åbenlyst utilpassede.

Men har vi politisk korrekthed i stil med USA’s? Glem det. Vi er ikke i nærheden. Begreber som mansplaining, micro aggressions, trigger warnings, safe spaces og white privilege er allerhøjst i sin ulykkelige vorden i Danmark, men er for længst blevet gældende ortodoksi på en stribe amerikanske universiteter

USA’s politisk korrekte elite – ikke mindst landets miljøer på de mest prestigefyldte universiteter – er intet mindre end afskyelig. James Damore fik sparket, fordi han var så uheldig at være født i det forkerte land på det forkerte tidspunkt.

Lad os for alt i verden undgå at ende i den grøft, som Guds eget land for længst er kørt ned i.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
19.08.17, 18:40
Tilbederne af Fremskridtet forstår ikke, hvorfor deres multikulturelle eksperiment er gået galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.08.17, 14:05
Psykologisk er der tale om en kognitiv dissonans, hvor ens eget verdensbillede af islam, ikke passer overens med virkelighedens islam. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
19.08.17, 12:07
PRIDE: Vi skal ikke acceptere, at ens sociale status, selvrespekt og respekt fra andre afhænger af, at man ikke træder udenfor. Alle bøsser skal være pridebøsser, hvis de ellers tør og kan. Læs mere
Af Annika Smith
18.08.17, 15:18
Jeg ved ikke, hvem der fandt på, at den naturlige kvindekrop skulle skæres ud af modebilledet. Men jeg kan med sikkerhed sige, at jeg synes, vedkommende var en idiot. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.08.17, 08:19
Trump har vist sig at være problemet. Ikke løsningen. Læs mere
Af Holger K Nielsen
17.08.17, 14:59
Det hævdes ofte, at kun handlinger betyder noget i politik. Hvad man går rundt og siger er ligegyldigt, for det er kun ord. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.08.17, 08:32
Tolerancen og mangfoldigheden har trange kår på Berlingske. Læs mere
Af Finn Slumstrup
16.08.17, 17:07
Farvel og tak. Jeg trækker mig bukkende tilbage. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.08.17, 16:14
Jeg spår, at alt-right vil vinde frem i USA i de kommende år. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.08.17, 13:40
Hvis blot de muslimske ghettoer var parallelle fænomener – lidt som ufo'er – kunne vi sove roligt om natten. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her