*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De unge siger nej

Ja-politikerne er kørt agterud af de unge vælgere, som i store tal vil stemme nej på torsdag.

Lørdagens ubetinget mest interessante måling kom i Berlingske i går, hvor Gallup har loddet stemningen kort inden folkeafstemningen på torsdag den 3. december. Det samlede resultat viste, at 38 vil stemme nej mod kun 34 procent ja, mens 23 procent er i tvivl. Presser man tvivlerne, siger 29 procent af dem ja, 26 procent nej. Samlet er det ikke nogen stor føring til nej-siden, men det går den rigtige vej mod et nej. Målingen ligger i øvrigt i tråd med en måling fra Norstat for altinget.dk, hvor 41 procent ville stemme nej og kun 34 procent ja.  

Målingen fra Gallup er imidlertid særligt interessant, når man ser på, hvad de forskellige aldersgrupper vil stemme. I alt er 1.035 repræsentativt udvalgte vælgere blevet spurgt, og den statistiske usikkerhed stiger naturligvis, når man ser på mindre grupper som de 18-35 årige, de 36-59 årige og dem på 60 år +. Det ændrer bare ikke ved, at forskellene er særdeles markante. I den ældste aldersgruppe er der et komfortabelt ja med 47 procent mod 34 procent. Allerede i den midterste aldersgruppe, de 36-59 årige, er der dog et relativt flertal til nej med 38 procent mod 32 procent. Og i den yngste gruppe, de 18-35 årige er der et stort relativt flertal for nej med 41 procent nej og kun 23 procent ja. Der er dog også flest tvivlere her, 30 procent, mod 24 procent tvivlere i midtergruppen og kun 15 procent i den ældste gruppe. 

Det er særdeles glædeligt, at især de unge vælgere i store tal vil stemme nej på torsdag. Endnu engang er der rammet en tyk pæl gennem den myte, at de unge er vokset op med EU og globaliseringen i sin nuværende form og kan lide, hvad de ser. Nej, de kan åbenbart ikke. Flere og flere af dem kan i stedet se, at EU betyder kollapsede grænser med grænseoverskridende kriminalitet og flodbølger af asylsøgere, der ikke er nogen kontrol med.

Resultatet minder ganske meget om den undersøgelse, som Wilke for JP lavede i januar i år. Her sagde 12,9 procent, at de ville overveje at stemme på et alternativ til Dansk Folkeparti, hvis dette alternativ havde en strammere udlændingepolitik end DF. Også denne undersøgelse havde aldersopdelt, og den yngste vælgergruppe var her de 18-29 årige. Denne gruppe havde den største andel med hele 18,2 procent.

De yngste og unge vælgere er ganske rigtigt vokset op med EU og med det multikulturelle, og de bryder sig mindre og mindre om, hvad de ser og erfarer på sjæl og alt for ofte også på krop.

Derfor vil et stort flertal af dem stemme nej på torsdag, og det skal vi ældre også huske at gøre.

Ungdommen viser vejen. Det er godt at se.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
22.11.17, 13:16
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.11.17, 09:13
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands. Læs mere
Af Anders Vistisen
21.11.17, 12:23
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark. Læs mere
Af Rune Lund
20.11.17, 23:16
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.11.17, 20:42
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.11.17, 15:46
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.11.17, 13:23
Da Socialdemokratiet i 2015 advarede om, at Venstre ville skære velfærden, afviste V-borgmestrene det som en skræmmekampagne. I dag kan vi desværre konstatere, at Socialdemokratiet fik ret. Venstre har skåret dybt i velfærden. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.11.17, 11:02
Magtmisbrug og sexchikane er alvorligt. Det må Alternativet forholde sig til - partinavn eller ej. Læs mere
Af Christel Schaldemose
20.11.17, 09:54
EU har pæne og grimme ansigter. I dag kommer vi til at se et af de grimmeste. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.17, 09:30
Protesten kan sagtens komme nedefra og igen og igen, det er faktisk livsnerven i et demokrati. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her