*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

”Skodjob” er falsk varebetegnelse

Kan et job virkelig være ”skod”?

”Skodjob”, ”rutinejob” eller ”knoklejob”. Kært barn har mange navne. Ikke alle finder job som kassemedarbejder, rengøringsmedarbejder eller jord- og betonarbejder lige fristende. Det er åbenbart job, som folk udelukkende ”tager”, hvis de ikke har andre muligheder. Men deri ligger en ekstrem arrogance, en nedladenhed og en hån mod alle de mennesker, der sætter en ære i at passe deres arbejde – for eksempel i Netto.

Forleden fik vi den glædelige nyhed, at Netto søger 900 nye medarbejdere. Det vidner om, at der er gang i hjulene i Danmark, og beskæftigelsen fortsat stiger. De mange nye stillinger burde særligt glæde de knap 115.000 ledige, der ifølge statistikken står på spring for at få foden inden for på arbejdsmarkedet. Derfor var det også først overraskende og siden dybt nedslående, da to nyuddannede akademikere på dagpenge, Kasper og Simone, i Radio24syv afviste at søge stillingerne i Netto. De to dagpengemodtagere er efter eget udsagn begge på jagt efter job, der ”beriger deres liv og deres hverdag”. Et krav de tilsyneladende ikke mener at få opfyldt gennem et job i Netto.

Det er forståeligt, at de to nyuddannede ønsker at bruge den uddannelse, de har brugt fem år af deres liv på at tage. Det er i både den enkeltes og samfundets interesse, at folk bruger den uddannelse, de tager. Men det er også vigtigt at blive en del af arbejdsmarkedet, og det er grotesk, at deres krav om personlig selvrealisering går forud for hensynet til fællesskabet, som de uden skrubler efterlader med regningen, mens de er ledige. For det er jo skatteborgerne, der holder hånden under de to dagpengemodtagere. Og paradoksalt nok finansieres deres hverdag altså også af de selvsamme Netto-ansatte, hvis arbejde de to akademikere føler sig hævet over. Arbejde, som nogle nedladende vil kategorisere som ”skodjob”, fordi det ikke harmonerer med deres egen selvforståelse.

Som yngre har jeg selv haft adskillige ufaglærte job. Jeg har sommer efter sommer rengjort hundredevis af ferielejligheder for turister, vasket tusindvis af beskidte tallerkner af på restauranter og langet mindst lige så mange softice over disken til utålmodige kunder. Jeg er stået op, ”før fanden får sko på” for at tømme fyldte papirkurve i den kommunale forvaltning og efter mørkets frembrud været den sidste til at forlade den lokale børnehave efter at have givet den en tur med støvsugeren. Det var hverken ”skod” eller på nogen måde erfaringer, jeg ville have været foruden. For hvor var det lærerrigt at blive bedre til at mestre de konkrete opgaver. Berigende at møde tillid, føle ansvar og være en del af nye fællesskaber. Min portefølje af ufaglærte job har bidraget til at forme mig og givet mig både robusthed, selvværd og en bredere forståelse for arbejdslivet og de forskellige funktioner, som binder vores samfund sammen. Og så var det selvfølgelig også skønt at tjene sine egne penge.

Hvis der ikke var nogen til at tage ufaglærte job, ville vores samfund have svært ved at fungere. For hvem skal så gøre rent i alle vore kontorbygninger, fabrikker, institutioner og butikker? Og hvem skal sørge for, at der er varer på hylderne, når vi er løbet tør for mælk eller toiletpapir? Det er desværre ikke tænkte eksempler, for virksomhederne mangler i stigende grad arbejdskraft. Ikke kun til akademiske eller faglærte stillinger, men også til stillinger, der ikke kræver nogen særlige uddannelsesmæssige kvalifikationer. Det gælder bl.a. stillinger som rengøringsassistent, telemarketingmedarbejder, butiks- og landbrugsmedhjælper og servicemedarbejder.

Jeg bliver provokeret af den arrogance, der ligger i den pure afvisning af et Netto-job, når man er ledig og lever af offentlig forsørgelse. Det er et udtryk for manglende respekt for det manuelle arbejde og for andre folks penge. Ethvert job giver mulighed for at lære noget. Lære at udføre væsentlige opgaver. Lære at omgås andre mennesker. Og så er det værdifuldt at have noget at give sig til, ikke at ligge det offentlige til last, men tjene sine egne penge. Det giver selvværd og sikrer, at vores velfærdssamfund hænger sammen.

Heldigvis er ikke alle ledige så arrogante og forkælede som Kasper og Simone. Trods deres historier er der stor interesse for de 900 jobopslag. Det forlyder, at Netto allerede har modtaget flere tusinde ansøgninger til de mange nye, attraktive stillinger. Ansøgerne forstår, at et job i Netto ikke er et ”skodjob”, man bare ”tager”, hvis man ikke har andre muligheder. Tværtimod er det noget, man søger og måske kan komme i betragtning til, hvis man har motivation, vilje og imødekommenhed. Det kunne de to arbejdssky dagpengemodtagere godt lære noget af.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Maria Bille Høeg (f.1976) er cand.polit. og chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Hun skriver om at få mennesker fra kanten af samfundet ind i fællesskabet, om kys eller knubs og om personligt ansvar.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
25.07.17, 14:49
En tastefejl skal ikke udløse en parkeringsbøde Læs mere
Af Signe Munk
25.07.17, 14:37
"Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi, I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet", sagde han. Og jeg tænkte fandeme nej. Tillykke til OS og Danmark. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
24.07.17, 14:34
Selvom især de borgerlige partier gerne profilerer sig i medierne på en stram kurs over for kriminelle udlændinge, så sker der absolut ingenting. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.07.17, 10:38
Grænseforeningen fremstår i dag som en vækkelsesbevægelse for menneskerettigheder, minoriteter og asylindvandring. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.17, 10:03
Nej, er det korte svar. Ikke når man ser på tallene. Læs mere
Af Annika Smith
22.07.17, 12:51
Jeg er ikke et dumt svin. Altså ikke nødvendigvis. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.07.17, 22:31
To forskere har optrevlet et elitenetværk i Danmark fyldt med erhvervsfolk, som de hævder sidder på magten. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.07.17, 19:07
Hvad mere skal til, for at vi kan lukke Nordvest Privatskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.07.17, 12:09
Sagen fra Minneapolis fortæller om alvorlig slagside hos medierne. Læs mere
Af Finn Slumstrup
21.07.17, 11:10
En sammenhængende strategi for infrastrukturen er påkrævet. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her