*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kommunerne er uddannelsessnobber

Vi er på vej til at tabe de unge på gulvet.

Der er lige så meget ”job” i jobcenter, som der er ”baby” i babyolie, når det gælder unge under 30 år på kontanthjælp, der ingen uddannelse har. Jobcenteret har nemlig kun ét tilbud til den gruppe – uddannelse. Også selv om vedkommende hader tanken om at skulle sidde på en skolebænk. Men sådan er loven. For kommunerne er blevet pålagt af Folketinget at være uddannelsessnobber.

Men det er jo en myte, at uddannelse altid er nøglen til et langt og lykkeligt liv på arbejdsmarkedet. Påstanden ”jo mere uddannelse, desto bedre” holder ikke. Tværtimod. Ikke alle unge har gavn af uddannelse, der først parkerer dem på skolebænken og siden på permanent offentlig forsørgelse. For hvis du har haft en dårlig oplevelse i uddannelsessystemet, er du ikke nødvendigvis motiveret for at fortsætte på skolebænken. Derfor kan et job kan være det, der skal til, for at du på et senere tidspunkt får lyst til at påbegynde en ordinær uddannelse.

For nyligt fremlagde regeringen sit udspil til, hvordan den vil hjælpe de unge, der sidder fast i forsørgelsessystemet efter folkeskolen. Udspillet gør bl.a. op med målsætningen om, at 95 pct. skal have en ungdomsuddannelse inden de fylder 40 år. Og det opgør er helt nødvendigt. For alt for mange unge ender i dag på offentlig forsørgelse, fordi de har svært ved at komme videre i uddannelsessystemet efter 9. klasse. Derfor må vi sadle om og anerkende, at vejen væk fra langtidsparkering på passiv forsørgelse ikke blot sker via skolebænken, men også kan gå gennem arbejdsmarkedet.

Mange unge lever i dag af passiv offentlig forsørgelse. Ikke mindre end 50.000 unge under 30 år får kontanthjælpsydelser, hvilket er 70 pct.(!) flere end i 2007. Og mange unges udsigt til at slippe fri af ydelserne er desværre ringe. For systemets nuværende tilgang til, hvordan de unge bedst hjælpes ud af offentlig forsørgelse, er helt forfejlet. Systemet tillader nemlig ikke, at unge kontanthjælpsmodtagere uden uddannelse kan være parate til et arbejde. Nej, målet for de unge SKAL partout være uddannelse.

Men at prøve kræfter med arbejdslivet giver også væsentlige kompetencer og erfaringer. At have et arbejde indebærer, at du indgår i et fællesskab med gode kolleger, at du udfører meningsfulde arbejdsopgaver, at nogen har forventninger til dig, og at du føler dig værdsat. Et arbejde er også ofte en forudsætning for, at du kan få god og relevant videreuddannelse i løbet af livet. Og så har du i modsætning til et liv på kontanthjælp noget at stå op til om morgenen. Derfor skal flere unge kontanthjælpsmodtagere selvfølgelig opfordres til at tage den direkte vej ud på arbejdsmarkedet. De skal ikke i gang med en uddannelse, der ikke giver mening for dem.

Så vi må væk fra den rigide tankegang, at formel uddannelse på en skolebænk altid er svaret for alle. Regeringens opgør med 95-pct.-målsætningen er et vigtigt skridt i den rigtige retning. For det er en klokkeklar anerkendelse af, at erhvervserfaring også tæller. Udspillet er derfor til stor hjælp for de mange unge, der i dag har svært ved at komme videre efter 9. klasse og derfor ender på offentlig forsørgelse.

Men vi skal ta’ skridtet videre og give de unge kontanthjælpsmodtagere uden uddannelse større frihed til at vælge arbejde frem for uddannelse. Et job kan motivere skoletrætte unge. Så jobcentrene skal selvfølgelig kunne vurdere dem som jobparate og gi’ dem en hjælpende hånd ind på arbejdsmarkedet. Ved udelukkende at have uddannelse som mål for de unge, risikerer vi at tabe en kæmpe gruppe på gulvet. Og det kan ingen være tjent med. Især ikke de unge.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Maria Bille Høeg (f.1976) er cand.polit. og chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Hun skriver om at få mennesker fra kanten af samfundet ind i fællesskabet, om kys eller knubs og om personligt ansvar.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
19.08.17, 18:40
Tilbederne af Fremskridtet forstår ikke, hvorfor deres multikulturelle eksperiment er gået galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.08.17, 14:05
Psykologisk er der tale om en kognitiv dissonans, hvor ens eget verdensbillede af islam, ikke passer overens med virkelighedens islam. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
19.08.17, 12:07
PRIDE: Vi skal ikke acceptere, at ens sociale status, selvrespekt og respekt fra andre afhænger af, at man ikke træder udenfor. Alle bøsser skal være pridebøsser, hvis de ellers tør og kan. Læs mere
Af Annika Smith
18.08.17, 15:18
Jeg ved ikke, hvem der fandt på, at den naturlige kvindekrop skulle skæres ud af modebilledet. Men jeg kan med sikkerhed sige, at jeg synes, vedkommende var en idiot. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.08.17, 08:19
Trump har vist sig at være problemet. Ikke løsningen. Læs mere
Af Holger K Nielsen
17.08.17, 14:59
Det hævdes ofte, at kun handlinger betyder noget i politik. Hvad man går rundt og siger er ligegyldigt, for det er kun ord. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.08.17, 08:32
Tolerancen og mangfoldigheden har trange kår på Berlingske. Læs mere
Af Finn Slumstrup
16.08.17, 17:07
Farvel og tak. Jeg trækker mig bukkende tilbage. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.08.17, 16:14
Jeg spår, at alt-right vil vinde frem i USA i de kommende år. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.08.17, 13:40
Hvis blot de muslimske ghettoer var parallelle fænomener – lidt som ufo'er – kunne vi sove roligt om natten. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her