*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ishøj lader de ledige i stikken

Når kommunerne sidder på hænderne, går det ud over de ledige.

Vi har i den offentlige debat et evindeligt fokus på at få flere fra offentlig forsørgelse over i job. Og med god grund – for der stadig lang vej igen, når det gælder den rette støtte til mange af landets ledige.

Forleden kunne vi læse i JP, at Ishøj Kommune halter langt bag efter andre kommuner i arbejdet med at få ledige i job. Ishøj indtager den lidet flatterende sidsteplads som nummer sjok blandt Danmarks 98 kommuner, når det gælder hvor stor en andel af borgerne, der er i job. Paradoksalt nok har flere virksomheder i Ishøj og omegn samtidig svært ved at tiltrække nye medarbejdere til ledige stillinger. Så der er altså job at få. Men alligevel lader Ishøj Kommune de ledige i stikken.

Fra Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp lyder forklaringen: ”Det der med at de ledige bare kan tage et arbejde, det gælder ikke vores ledige”. Han peger bl.a. på, at Ishøj har mange fremmedsprogede og ufaglærte ledige. Og selvfølgelig er der forskel på de danske kommuners rammebetingelser. Forskel på by og land, øst og vest osv. Men er de grundlæggende betingelser i Ishøj så meget anderledes end i f.eks. nabokommunen Høje-Taastrup, som klarer sig bedre, når det gælder evnen til at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde? Svaret er selvfølgelig nej. Det er jo det samme arbejdsmarked, de ledige i de to kommuner skal ud at møde. Og Høje-Taastrup har med ghettoområder som Tåstrupgård og Charlotteager også en del at kæmpe med.

Men efter et besøg i Høje-Taastrup jobcenter for nyligt blev det helt tydeligt for mig, hvad der er skyld i den store forskel på kommunernes succes på det her område. Det handler ikke om alle mulige ydre forhold. Det handler om noget så simpelt som, hvordan man arbejder med de ledige. I Høje-Taastrup er tilgangen ekstremt virksomhedsrettet med fokus på at matche de ledige med virksomhedernes behov for arbejdskraft. Og det behov er stigende.

I efteråret var der ikke mindre end 20.000 stillinger i Danmark, som virksomhederne ikke kunne besætte, hvilket er en stigning på 10 pct. siden sidste efterår. Det er ikke kun inden for det højt specialiserede område, at de ledige stillinger findes. Også til stillinger, der ikke kræver særlige uddannelsesmæssige kvalifikationer, oplever virksomheder, at det er svært at finde medarbejdere. For eksempel inden for områder som rengøring, telemarketing, butik og service.  

Inden for transportområdet, hvor jobbet som chauffør dog blandt andet kræver et stort kørekort, er det heller ikke nemt at finde nye medarbejdere. I JP’s artikel kan vi læse om JH Transport, som har til huse på Vestegnen. Vognmandsfirmaet har med jævne mellemrum brug for nye folk, men har svært ved at finde de rigtige. Og der er ikke megen hjælp at hente fra jobcentret i Ishøj.

I Høje-Taastrup har kommunen til gengæld grebet udfordringen helt anderledes an. Her har de en enkel opskrift på job: ”Ta’ et kørekort, og du får et arbejde”. Det har været med til at gøre Høje-Taastrup til en af landets allerbedste kommuner, når det gælder om at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Også langvarige kontanthjælpsmodtagere uden uddannelse. De deltager i individuelle forløb, der omfatter skole, praktik og motion to gange om ugen og så ender med et job i transportbranchen. Så det kan lade sig gøre.

Men når kommunerne har vidt forskellig tilgang til at sætte aktive tiltag i gang, der fører til job, så giver det borgerne ulige muligheder for at udfolde sig og få et godt arbejdsliv. Alle kommuner har rammer til at gøre, hvad de kan for at give deres borgere en chance for at tage del i arbejdsfællesskabets fordele.

Derfor er det uholdbart, at nogle kommuner lader de ledige i stikken. I hvilken verden er det fair, at du bliver fastholdt i ledighed, fordi du tilfældigvis er bosat i en kommune uden tiltrækkeligt blik for at rydde barrierer af vejen for job? For jobbene er der – både på få timer om ugen og på fuld tid og inden for mange forskellige brancher.

Men det kræver, at alle kommuner tager det ansvar på sig, som de har fået. De skal ikke sende deres ledige i nyttesløse aktiveringskurser eller pakke dem ind i vat. Beskæftigelsesindsatsen har ét og kun ét mål: At få ledige i arbejde. Og evner man ikke den opgave, ja, så lader man i allerhøjeste grad sine borgere i stikken.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Maria Bille Høeg (f.1976) er cand.polit. og chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Hun skriver om at få mennesker fra kanten af samfundet ind i fællesskabet, om kys eller knubs og om personligt ansvar.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her