*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hurra for færre førtidspensioner!

Flere får nu chancen for at blive på arbejdsmarkedet.

Der er i dag langt færre, der får førtidspension, end for kun et par år siden. På bare fem år er antallet af årlige tilkendelser af førtidspension faldet fra hele 17.000 i 2010 til 7.000 i 2015. Det er resultatet af, at man i 2013 strammede væsentligt op på førtidspensionen. Tro det eller ej: Det er faktisk en glædelig nyhed for samfundet og de danskere, der står på kanten af samfundet.

Man skulle ellers tro det omvendte. Særligt når man hører historier om mennesker, der ikke længere får førtidspension, og nu bliver presset ind i arbejdsprøvning ”få minutter om ugen”. Her tænker nogle nok, at disse mennesker helst skulle lades være i fred og få den førtidspension, de ønsker.

Virkeligheden er selvfølgelig mere nuanceret end som så. Og mens der naturligvis er behov for løbende justeringer, så er færre førtidspensioner som udgangspunkt en god ting for den enkelte. Kommunerne har nemlig tidligere været rundhåndede med førtidspensionerne: Dels fordi de kunne spare penge ved at parkere syge på førtidspension, og dels fordi, der var et mantra om, at sygdom bedst bekæmpes i sygesengen.

Derfor gav kommunerne også førtidspension til højre og venstre til eksempelvis unge med psykiske lidelser, såsom depression. I dag peger psykologer tydeligt på, at psykiske problemer ofte bliver værre af, at man bare går derhjemme i stedet for at have en sammenhængende dagligdag med gode kolleger og et formål at stå op til. Ved at give unødvendige førtidspensioner, har systemet med andre ord også været med til at forværre mange danskeres problemer. I stedet for at hjælpe udsatte borgere med at håndtere deres sygdomme, er de blevet parkeret varigt på offentlig forsørgelse. Det store fald, der siden hen har været i nye førtidspensioner, er generelt inden for diagnoser, som ligesom depression er let behandlelige.

Alt for sjældent hører vi om mennesker, som faktisk kommer i arbejde, selv om de har helbredsmæssige problemer. Et eksempel er Kirsten, som man kan læse om på hjemmesiden nyfleks.dk. Kirsten arbejdede som pædagogmedhjælper, indtil hun blev syg først med stress og depression og siden med en blodprop og slidgigt. Men Kirsten besluttede sig for at ”springe op på hesten igen” og prøve kræfter med en ny branche. Med hjælp fra kommunen fleksjobber hun i dag 20 timer om ugen i en kantine.  

Før reformen ville Kirsten givetvis have været en klar kandidat til førtidspension. Men som Kirsten selv siger: ”Jeg har ondt, uanset om jeg sidder hjemme i sofaen, eller om jeg går herude. Men man glemmer nemmere, at man har ondt, når man gør noget, man godt kan li’”.

Og selvfølgelig er Kirsten ikke et enkeltstående eksempel. For på samme hjemmeside kan man også læse om bl.a. Monika, som arbejder på trods af ledsmerter og træthed. Eller om Jan, der har fastholdt sin tilknytning til arbejdsmarkedet på trods af en hjerneskade.

De mennesker bliver ikke længere kasseret, men får nu en chance for at komme sig og på sigt deltage i fællesskabet på arbejdsmarkedet igen. Derfor er der god grund til at råbe hurra for færre førtidspensioner. Ikke fordi vi er kommet i mål endnu.

Men fordi kanonen nu er rettet langt bedre ind, dømmer vi nu langt færre mennesker til at leve resten af deres liv på førtidspension, når de rent faktisk kan få det bedre. For det er ingen tjent med.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Maria Bille Høeg (f.1976) er cand.polit. og chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Hun skriver om at få mennesker fra kanten af samfundet ind i fællesskabet, om kys eller knubs og om personligt ansvar.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her