*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi er nødt til at stille højere krav til firmaer, der vil bygge herhjemme

I skurene fortæller vi ofte historier om de pladser, vi har gået på tidligere. Mange af de historier handler om byggeprojekter, der er kørt fuldstændig af sporet af den simple grund, at folk ikke har forstået, hvad de skulle udføre.

Inde på Tagensvej i København bygger staten en stor flot bygning for Københavns Universitet. En bygning hvor forskning i verdensklasse skal føre Danmark frem som en videns nation i særklasse. Men der er dog et lille problem.

Byggeriet er gået i stå. Tekniske installationer og ventilations systemer for millioner og atter millioner er blevet pillet ud. Det er installeret forkert. Entreprenøren der udførte det kasserede arbejde er blevet smidt på porten. Så Lige nu kører der så et slagsmål mellem Københavns Universitet, Staten og de rådgivende ingienører. Et slagsmål om hvem der bærer ansvaret.

Os der arbejder på gulvet i byggeriet kender udmærket de her slagsmål. Når man bygger et hus kører der altid et konstant slagsmål på sidelinjen mellem de mange lag af ledere om hvem der har ansvar for de forskellige ting der nogen gange går galt. De rådgivende ingienører og arkitekter leder kontant efter fejl de kan påpege. Bygherre holder et nidkært øje på tidsplanerne. Sikkerhedskonsulenterne er på konstant jagt efter om nogen ikke overholder diverse påbud. Kvalitets konsulenterne gennemgår med lup og laser det afleverede arbejde. En hær af jurister gennemgår og udarbejder kontrakter og lignende. Og jeg kunne blive ved. Opførelsen af de her huse skal lønne mange udover dem der rent faktisk bygger dem.

Når der så er det her kæmpe embedsværk af konsulenter, arkitekter, ingienører tilsynsførende og byggeledere hvordan kan det så gå som det går? Hvordan kan et projekt til 1,6 mia. Kroner pludselig blive forsinket med flere år og have en estimeret ekstra regning på 1 mia. Kroner. Jo, til avanceret forskning høre der naturligvis avanceret udstyr. Hvis vi bare holder os til ventilations systemet i en sådan bygning så er det nogen ret heftige krav der er til sådan nogle system. Det kræver dygtige folk der har styr på deres ting at installerer sådan et system. De skal kunne læse og forstå rimelig detaljerede tegninger, og de skal også levere arbejde i en kvalitet i topklasse. Det har vi heldigvis nogle ret gode uddannelser til i Danmark. DS står for dansk standard. Alt hvad der bygges i Danmark skal leve op til DS. Murersvende er for eks. udannet i henhold til DS414. Alle fag har deres eget DS nummer.

Og det er så her det går galt. For det her hamrende avancerede ventilationssystem skal udføres i henhold til DS. Og hvad gør man? Jo, man hyrer en entreprenør fra Spanien der benytter sig af en underentreprenør fra Polen og bum, så har du en masse specialarbejdere uden nogen uddannelse i henholdelse til DS. Og de går og udfører højt avancerede installations arbejde på et institut der skal føre dansk forskning ind i det 21. Århundrede. Jeg ved ikke med jer, men jeg er ikke overrasket over det så går fuldstændig galt nogen gange.

Situationer som den på Niels Bohr bygningen i København er ikke usædvanlige. Jeg har selv set det ske flere gange. Jeg ved godt at der altid har eksisteret platugler i byggebranchen. Men jeg kan ikke lade være med at tænke. Hvorfor er det ikke vi stiller krav til dem der vil bygge herhjemme om at de uddanner deres personale i henhold til DS. Uddannelserne er gratis i Danmark. Det kan da for helvede ikke være konkurrence forvridende så længe vi stiller de samme krav til alle. De ved jo mange år i forvejen, at de gerne vil have de her kæmpe opgaver. Kunne vi ikke bare begynde, at stille et minimum af krav til de mennesker der gerne vil tjene store penge på byggeriet i Danmark. Vi kan jo se, at det er hamrende dyrt at lade være.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Louis Jacobsen (f. 1985) er uddannet murersvend i 2006. Han sidder i bestyrelsen for Murersvendenes Brancheklub i København og i bestyrelsen for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening. Arbejder til daglig på forskellige byggepladser i København og omegn. Louis Jacobsen elsker sit fag og ønsker, at flere tager uddannelser inden for byggeriet. Har i en årrække været aktiv i kampen mod socialdumping.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
20.11.17, 15:46
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.11.17, 13:23
Da Socialdemokratiet i 2015 advarede om, at Venstre ville skære velfærden, afviste V-borgmestrene det som en skræmmekampagne. I dag kan vi desværre konstatere, at Socialdemokratiet fik ret. Venstre har skåret dybt i velfærden. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.11.17, 11:02
Magtmisbrug og sexchikane er alvorligt. Det må Alternativet forholde sig til - partinavn eller ej. Læs mere
Af Christel Schaldemose
20.11.17, 09:54
EU har pæne og grimme ansigter. I dag kommer vi til at se et af de grimmeste. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.17, 09:30
Protesten kan sagtens komme nedefra og igen og igen, det er faktisk livsnerven i et demokrati. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
20.11.17, 08:05
Sherin Khankan truer nu Naser Khader og co. med en injuriesag. Lad os få den, så der kan blive kastet lys over imamens tankevækkende udtalelser og forkærlighed for sharia. Læs mere
Af Louis Jacobsen
19.11.17, 16:55
Flere og flere kommuner stiller krav om ordentlige arbejdsforhold og en seriøs tolkning af uddannelsesansvaret, når virksomheder skal byde ind på opgaver. I skal huske, hvem der arbejder for de klausuler, når I stemmer. Læs mere
Af Jens Kindberg
18.11.17, 13:36
Der er ikke en fugl, fisk eller frø, som har fået det bedre i 2027 med den nuværende tilgang. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.11.17, 12:52
Det er betænkeligt, at fædregrupper og imamer - under politiets radar - kan overtale kriminelle bander til en 'våbenhvile'. Læs mere
Af Naser Khader
17.11.17, 15:53
For mig at se, er lakmusprøven om man er en ægte brun feminist, at man tør udfordre de kvindeundertrykkende passager i Koranen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her