*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politikere leger aktiespekulanter

I Aarhus har politikerne valgt at gamble med borgernes penge – og bruger tilmed gevinsterne på forskud.

Jeg sidder som repræsentant i Aarhus Byråd. Der har vi lige haft budgetforhandlinger. Jeg valgte ikke at skrive under på budgettet. Det var der flere årsager til, men jeg kunne på ingen omstændigheder medvirke til den uansvarlige økonomistyring, som politikerne har valgt.

Det er nemlig valgår, og det betyder behov for at have penge til vennerne. Tilskud, projekter og stillinger skal sikres, således at opbakningen til valget er intakt. Derfor skal der findes penge, og i Aarhus har man fundet en alternativ måde.

 Man vælger simpelthen at investere borgenes skattekroner i aktier. Man opbygger løbende en stadig større likviditet i kommunekassen, som man så vælger at investere i aktier.

 Det kan man så have en politisk holdning til. Min er klar. Jeg mener ikke at en kommune på denne måde, skal agere aktiespekulant på vegne af borgerne. Hvis der er overskudslikviditet gennem længere tid, så skal pengene selvfølgelig tilbage til borgerne.

 Men det bliver faktisk værre. For selvom man kan have en politisk uenighed om hvorvidt midlerne skal placeres i aktier, så burde der ikke være uenighed om at overholde grundlæggende fornuftige retningslinjer for økonomistyring. Og her fejler politikerne i Aarhus Byråd markant.

 For ikke nok med at de nu kraftigt forøger risikoen for at tabe borgernes penge ved at placere endnu flere penge i aktier, så mener de simpelthen at de kan garantere de vil tjene på aktiemarkedet de næste 4 år.

Ja, de er så sikre, at de rent faktisk allerede nu er gået ud og brugt alle pengene, som de håber kommer ind via deres spekulationer. På den måde finder man lige 128 mio. til alle sine venner. Tillykke!

Det er ganske enkelt dybt uansvarlig, og som byrådsmedlem, vil jeg ligegyldigt politisk observans, på ingen måde være medansvarlig for en sådan økonomistyring.

Så når de andre i Byrådet klandrer mig for ikke at ville tage ansvar og være med i budgettet, så kan jeg ikke andet end ryste på hovedet.

Det er jo netop hvad jeg gør ved at stå udenfor – jeg tager ansvar. Det er forrykt at bruge løs af skatteborgernes penge på gøgl, teater og andre sjove projekter op til valget, og så blot håbe pengene efterfølgende kommer tilbage via aktiemarkedet indenfor de næste 4 år.

Hvis politikerne vitterligt tror de kan diktere fremtiden på aktiemarkedet, så burde de jo være mangemillionærer hele bundtet. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er medlem af Aarhus Byråd og folketingskandidat for Nye Borgerlige i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han arbejder som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her