*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

"Nå, det var bare terror"

Måske er det tid til et mere passende ord, for hvad der sker i Europa.

Der er en begyndende yderst uheldig og potentiel farlig tendens i den offentlige debat. En form for automatik, som tydeliggøres i alt fra Statsministerens pressemeddelelser, til mediernes og kommentatorernes dækning af den vold og død vi ser i Europa.

”Nå, det var bare terror”.

Vi bruger igen og igen begrebet terror om det vi ser. Og hvis vi kigger på de forskellige traditionelle definitioner, så vil dette sagtens også kunne være en passende beskrivelse.

Når IS sender folk til Europa med det ene formål at sprænge uskyldige civile i luften, så er det svært ikke straks at kalde det terror. Men spørgsmålet er om dette stadig er det rette begreb for det vi ser nu i Europa?

For begrebet kommer desværre også i stadig stigende omfang med en lang række automatiserede reaktioner. Lige fra de klassiske fordømmelser, de store floskler om at stå sammen, og til de ligegyldige krav om afstandtagen. Alt sammen fungerende som forretter til hovedmenuen, som kulminerer i en resignerende passivitet overfor de bagvedliggende årsager.

”Nå, de var bare terror”.

Når vi kan konstatere stadig stigende sammenstød mellem Islam og Vesten, som ikke længere foregår på slagmarker eller landsbyer et sted i Mellemøsten, men her i europæiske gader og byer, så er terror ikke længere dette rette ord for det vi ser.

Når vi kan konstatere, at flere af de angreb vi ser i vort samfund, ikke begås af mennesker der kommer direkte fra Syrien og det selvudnævnte kalifat, men rent faktisk kommer fra herboende personer gennem mange år, så må vi erkende at vores hidtidige ordvalg ikke længere er fuldt ud dækkende.

Når vi kan konstatere at den stigende vold, voldtægter, røverier og andet bliver begået af folk, som muligvis er født her i Europa, men som absolut ikke deler vores verdslige og vestlige værdier, og som ikke har den fornødne respekt for retssamfundet og vores normer til at de kan fungere - ja, så bliver vi nødt til at indse det faktum – at vi står overfor en eksistentiel udfordring af langt alvorligere karakter, end en definerbar begrænset fjende i en terrororganisation.

Og der er noget beroligende over en definerbar fælles fjende. Politikerne kan tage afstand og kræve handling. Medierne kan flytte fokus væk efter et par dage, og kommentatorerne kan komme tilbage til intetsigende tale om strategi og spin på Christiansborg. Der har nærmest indsneget sig en mærkværdig alliance, der i fællesskab tegner og skriver drejebogen for hvorledes vi takler disse situationer.

I tragikomisk afmagt er man nu ligefrem begyndt at bruge et nyt begreb – hverdagsterror. Man forsøger på denne måde desperat stadig at definere en fællesfjende, samtidig med et halvhjertet forsøg på at italesætte det voksende oprør der ulmer i befolkningen. Man er åbenbart villig til at gå langt for at undgå at sige det, som stadig flere tænker.

Nemlig, at vi er vidende til starten på endnu en krig imellem vores europæiske levevej, og de personer der tilkender sig den islamiske ideologi, og som magthaverne i fatal historieløs naivitet har tilladt tilbage i vores samfund.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er medlem af Aarhus Byråd og folketingskandidat for Nye Borgerlige i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han arbejder som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Holger K Nielsen
17.08.17, 14:59
Det hævdes ofte, at kun handlinger betyder noget i politik. Hvad man går rundt og siger er ligegyldigt, for det er kun ord. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.08.17, 08:32
Tolerancen og mangfoldigheden har trange kår på Berlingske. Læs mere
Af Finn Slumstrup
16.08.17, 17:07
Farvel og tak. Jeg trækker mig bukkende tilbage. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.08.17, 16:14
Jeg spår, at alt-right vil vinde frem i USA i de kommende år. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.08.17, 13:40
Hvis blot de muslimske ghettoer var parallelle fænomener – lidt som ufo'er – kunne vi sove roligt om natten. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.08.17, 12:04
Gør det nogen forskel for europæerne, om migranterne trænger ind i Europa hjulpet af ”kyniske menneskesmuglere”, som gør det for penge, eller af selvfede menneskesmuglere, som mener, at de gør en god gerning? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.08.17, 11:28
Som borgerlig vælger frygter man jo, hvad S og DF næste gang finder på. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
14.08.17, 08:04
Af Christina Egelund
13.08.17, 18:43
Nogle gange kan jeg undre mig. Undre mig over kommentatorkøbing i Danmark. Undre mig over, at tankerne og skriverierne kører i ring. JA! Liberal Alliance vil gerne have fjernet topskatten. Fordi vi mener, det er en urimelig skat, der hæmmer arbejdsglade danskere i at yde en ekstra indsats. Topskatten hæmmer udvikling og potentiel vækst i Danmark. Læs mere
Af Jens Kindberg
13.08.17, 16:05
De danske medier fortsætter i disse dage den negative diskurs, der har været om H.K.H. Prins Henrik i alt for mange år Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her