*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

"Nå, det var bare terror"

Måske er det tid til et mere passende ord, for hvad der sker i Europa.

Der er en begyndende yderst uheldig og potentiel farlig tendens i den offentlige debat. En form for automatik, som tydeliggøres i alt fra Statsministerens pressemeddelelser, til mediernes og kommentatorernes dækning af den vold og død vi ser i Europa.

”Nå, det var bare terror”.

Vi bruger igen og igen begrebet terror om det vi ser. Og hvis vi kigger på de forskellige traditionelle definitioner, så vil dette sagtens også kunne være en passende beskrivelse.

Når IS sender folk til Europa med det ene formål at sprænge uskyldige civile i luften, så er det svært ikke straks at kalde det terror. Men spørgsmålet er om dette stadig er det rette begreb for det vi ser nu i Europa?

For begrebet kommer desværre også i stadig stigende omfang med en lang række automatiserede reaktioner. Lige fra de klassiske fordømmelser, de store floskler om at stå sammen, og til de ligegyldige krav om afstandtagen. Alt sammen fungerende som forretter til hovedmenuen, som kulminerer i en resignerende passivitet overfor de bagvedliggende årsager.

”Nå, de var bare terror”.

Når vi kan konstatere stadig stigende sammenstød mellem Islam og Vesten, som ikke længere foregår på slagmarker eller landsbyer et sted i Mellemøsten, men her i europæiske gader og byer, så er terror ikke længere dette rette ord for det vi ser.

Når vi kan konstatere, at flere af de angreb vi ser i vort samfund, ikke begås af mennesker der kommer direkte fra Syrien og det selvudnævnte kalifat, men rent faktisk kommer fra herboende personer gennem mange år, så må vi erkende at vores hidtidige ordvalg ikke længere er fuldt ud dækkende.

Når vi kan konstatere at den stigende vold, voldtægter, røverier og andet bliver begået af folk, som muligvis er født her i Europa, men som absolut ikke deler vores verdslige og vestlige værdier, og som ikke har den fornødne respekt for retssamfundet og vores normer til at de kan fungere - ja, så bliver vi nødt til at indse det faktum – at vi står overfor en eksistentiel udfordring af langt alvorligere karakter, end en definerbar begrænset fjende i en terrororganisation.

Og der er noget beroligende over en definerbar fælles fjende. Politikerne kan tage afstand og kræve handling. Medierne kan flytte fokus væk efter et par dage, og kommentatorerne kan komme tilbage til intetsigende tale om strategi og spin på Christiansborg. Der har nærmest indsneget sig en mærkværdig alliance, der i fællesskab tegner og skriver drejebogen for hvorledes vi takler disse situationer.

I tragikomisk afmagt er man nu ligefrem begyndt at bruge et nyt begreb – hverdagsterror. Man forsøger på denne måde desperat stadig at definere en fællesfjende, samtidig med et halvhjertet forsøg på at italesætte det voksende oprør der ulmer i befolkningen. Man er åbenbart villig til at gå langt for at undgå at sige det, som stadig flere tænker.

Nemlig, at vi er vidende til starten på endnu en krig imellem vores europæiske levevej, og de personer der tilkender sig den islamiske ideologi, og som magthaverne i fatal historieløs naivitet har tilladt tilbage i vores samfund.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er medlem af Aarhus Byråd og folketingskandidat for Nye Borgerlige i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han arbejder som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her