*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

"Nå, det var bare terror"

Måske er det tid til et mere passende ord, for hvad der sker i Europa.

Der er en begyndende yderst uheldig og potentiel farlig tendens i den offentlige debat. En form for automatik, som tydeliggøres i alt fra Statsministerens pressemeddelelser, til mediernes og kommentatorernes dækning af den vold og død vi ser i Europa.

”Nå, det var bare terror”.

Vi bruger igen og igen begrebet terror om det vi ser. Og hvis vi kigger på de forskellige traditionelle definitioner, så vil dette sagtens også kunne være en passende beskrivelse.

Når IS sender folk til Europa med det ene formål at sprænge uskyldige civile i luften, så er det svært ikke straks at kalde det terror. Men spørgsmålet er om dette stadig er det rette begreb for det vi ser nu i Europa?

For begrebet kommer desværre også i stadig stigende omfang med en lang række automatiserede reaktioner. Lige fra de klassiske fordømmelser, de store floskler om at stå sammen, og til de ligegyldige krav om afstandtagen. Alt sammen fungerende som forretter til hovedmenuen, som kulminerer i en resignerende passivitet overfor de bagvedliggende årsager.

”Nå, de var bare terror”.

Når vi kan konstatere stadig stigende sammenstød mellem Islam og Vesten, som ikke længere foregår på slagmarker eller landsbyer et sted i Mellemøsten, men her i europæiske gader og byer, så er terror ikke længere dette rette ord for det vi ser.

Når vi kan konstatere, at flere af de angreb vi ser i vort samfund, ikke begås af mennesker der kommer direkte fra Syrien og det selvudnævnte kalifat, men rent faktisk kommer fra herboende personer gennem mange år, så må vi erkende at vores hidtidige ordvalg ikke længere er fuldt ud dækkende.

Når vi kan konstatere at den stigende vold, voldtægter, røverier og andet bliver begået af folk, som muligvis er født her i Europa, men som absolut ikke deler vores verdslige og vestlige værdier, og som ikke har den fornødne respekt for retssamfundet og vores normer til at de kan fungere - ja, så bliver vi nødt til at indse det faktum – at vi står overfor en eksistentiel udfordring af langt alvorligere karakter, end en definerbar begrænset fjende i en terrororganisation.

Og der er noget beroligende over en definerbar fælles fjende. Politikerne kan tage afstand og kræve handling. Medierne kan flytte fokus væk efter et par dage, og kommentatorerne kan komme tilbage til intetsigende tale om strategi og spin på Christiansborg. Der har nærmest indsneget sig en mærkværdig alliance, der i fællesskab tegner og skriver drejebogen for hvorledes vi takler disse situationer.

I tragikomisk afmagt er man nu ligefrem begyndt at bruge et nyt begreb – hverdagsterror. Man forsøger på denne måde desperat stadig at definere en fællesfjende, samtidig med et halvhjertet forsøg på at italesætte det voksende oprør der ulmer i befolkningen. Man er åbenbart villig til at gå langt for at undgå at sige det, som stadig flere tænker.

Nemlig, at vi er vidende til starten på endnu en krig imellem vores europæiske levevej, og de personer der tilkender sig den islamiske ideologi, og som magthaverne i fatal historieløs naivitet har tilladt tilbage i vores samfund.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Lars Boje Mathiesen (f. 1975) er medlem af Aarhus Byråd og folketingskandidat for Nye Borgerlige i Østjylland. Han betragter sig selv som borgerlig, har markante holdninger til prioriteringerne i den offentlige sektor og er kritisk debattør omkring den nuværende samfundsudvikling. Han arbejder som selvstændig, underviser og musiker.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.06.17, 22:41
Nu med skandalejournalisten Sandy French som øverste chef Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.17, 17:18
Jeg stirrede på hans kontrafej, den kæmpe næse i midten af det kødfulde ansigt. En smuk mand, ja, på samme måde som skuespilleren Denzel Washington, skønt hans storhed var ikke skuespil, men åndelighed indlejret i musik. Læs mere
Af Annika Smith
23.06.17, 16:27
… og får næsten ondt i maven af det. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
23.06.17, 14:35
25 år efter EM-guld: Tilskuere og tv-seere falder fra. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.17, 08:55
Næ, mennesker, som de er flest, har kun fordomme, hvis de ikke har andet at gå efter. Læs mere
Af Josephine Fock
23.06.17, 06:38
Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler. Læs mere
Af Victor Boysen
22.06.17, 15:01
Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri. Læs mere
Af Maria Bille Høeg
22.06.17, 13:18
Vores ekstremt omfattende velfærdsstat har den slagside, at det personlige ansvar er ved at lide en stille kvælningsdød. Det så vi et skræmmende godt eksempel på forleden. Læs mere
Af Jens Kindberg
22.06.17, 10:38
Hvis Frank Jensen var en ludobrik, så var han slået hjem. Læs mere
Af Harun Demirtas
20.06.17, 22:38
At du skulle løbe halvtosset rundt på en hospitalsgang, tabe dig 10 kilo af stress og endda gemme dig helt alene på et toilet og græde af frustration, det har du og dine kære ikke regnet med. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her