*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mediernes behandling af prins Henrik er uværdig

Efter 50 års arbejde i Danmark var det så ikke på tide, at prinsen fik lov at blive gammel i fred for ondsindede overskrifter?

Regentparret holder guldbryllup i en sky af dårlig omtale. Der er efterhånden forbløffende, hvad der skrives om især prins Henrik. Tag denne uge, hvor Se og Hør på forsiden meddeler, at prins Henrik – o skandale! - ”fester alene med vin og frække damer”, samtidig med, at han ”snyder Margrethe for guldbrylluppet”.

Kernen i denne idiotiske historie er, at den snart 84-årige prins har været med til at fejre Bakkens Hviles 140 års jubilæum.

Som lederen af Bakkens Hvile Dot Wessmann bagefter skrev på Facebook:

”Hans Kongelige Højhed Prins Henrik fejrede Bakkens Hviles 140 års jubilæum, en kulturinstitution, der kæmper bravt for at overleve. Det forstod Hans kongelige Højhed Prins Henrik og deltog. I (journalisterne, kwh) fik lov til at deltage, men I fattede ikke en bjælde. How low can you go?”

Meget lavt. Se og Hør forsømte ikke lejligheden til at skævvride og manipulere prinsens fuldstændigt harmløse optræden, der mere er vidnesbyrd om pligtfølelse end om udskejelser. Alene for at pumpe mere liv i deres langstrakte føljeton om prins Henriks viderværdigheder.

Nu er der sikkert mange, der, med rette, føler sig højt hævet over sladderbladene og ikke kunne drømme om at købe dem. Det ironiske er bare, at de selvsamme mennesker alligevel ofte påvirkes meget mere af sladderbladenes historier end de selv aner, og helt umærkeligt ender med at gå rundt og gentage i hvert fald dele af ugebladsvisdommen:

”Prins Henrik svigter dronningen. Prins Henriks pension skal beskæres. Prins Henrik snyder os alle sammen for et flot guldbryllup og tænker kun på sig selv. ”

Latterlige postulater i betragtning af, hvor lidt vi i grunden kender til disse sager. Men først og fremmest er det uværdigt, at vi ikke kan lade den gamle prins ældes i fred for ondsindede overskrifter. For det kunne jo være, at hans opførsel først og fremmest har noget at gøre med hans høje alder og ikke så gode helbred. Som en af hans venner udtalte for et par måneder siden:

”Helbredet er ganske enkelt ikke længere, hvad det har været. Det kan være svært at sidde ned længe ved de lange royale gallamiddage, balancen kan drille...Når man bliver ældre, kan ens balance blive dårligere. Og det kan man godt blive lidt genert over, når man er en offentlig person, der gerne vil gøre det så godt som muligt. Og uanset hvilken slags arbejde man har, så kommer der et tidspunkt, hvor kroppen ikke kan mere”.

Hvis det er situationen, er det da fuldstændigt forståeligt og fair, at prins Henrik trækker sig tilbage og ikke lufter sine skavanker i fuld offentlighed.

Efter i 50 år at have passet sine absolut ikke altid misundelsesværdige pligter for Danmark – var det så ikke på tide, at han fik lov at gå og være gammel i fred?

I filmklassikeren ”Godfather” går den gamle Vito Corleone tilsidst, efter at han har givet tøjlerne videre til sin søn, derhjemme på sin landejendom og dyrker tomater og drikker vin. Mange danske pensionister tusser på lignende vis rundt derhjemme - omend i mindre prangende omgivelser.

Men når prins Henrik på vej til 90 ønsker at gøre noget tilsvarende, hensætter det offentligheden i årelang forargelse. Den samme offentlighed, der falder i svime af indignation over, at pensionsalderen skal sættes en smule op.

Hele denne indignations-føljeton ville ikke kunne fortsætte i det uendelige, hvis det ​ikke var for et ​par ellers seriøse akademikere, der har opkastet sig til Se og Hør-kommentatorer. Det er både komisk og tåkrummende at se historikeren Sebastian Olden-Jørgensen, der ellers har skrevet glimrende, historiske biografier, konstant fodre Se og Hør med ”ekspertudtalelser” om det kongelige privatliv, som Olden-Jørgensen sådan set ikke kan vide mere om end hr. og fru Holm i Haslev.

Til gengæld kan han skabe sig en position ved at lufte sine private spekulationer i det uendelige – og dermed give sladderbladene et falsk skær af seriøsitet.

Måske handler den uværdige behandling af den gamle prins Henrik også om noget andet. Nemlig om to særlige træk ved vores tid:

Vi bliver ældre og ældre, samtidig med at vi i højere og højere grad filmer og eksponerer os selv og hinanden offentligt. Særlig hårdt rammer denne tendens offentlige personer.

Det offentlige øje holder øje med alt, kommenterer alt og tilgiver intet. Det er nådesløst også over for mennesker, der ikke længere besidder de forsvarsmekanismer, som er nødvendige, når man er udsat for medierne. Og forsøger de at afskærme sig, gøres det også til et gigant-problem.

Lige nu hedder det, at vi, det danske folk, ”snydes for en fest” af prins Henrik, fordi han og dronningen har valgt at holde deres guldbryllup privat og helt stilfærdigt på kongeskibet Dannebrog. Det er ”kongehusekspert” Sebastian Olden-Jørgen, der ytrer forargelsen, og på den måde forsøger at pumpe lidt ny indignation i ​Se og Hørs læsere.

Som om det kongelige guldbryllup alene drejer sig om, hvad sofa-dvaske danskere får af tv-​underholdning en lørdag i juni!

Stop dog den uværdige snak og lad det gamle regentpar fejre deres guldbryllup, som det passer dem, og som de finder det værdigt.​

Jeg vil personligt ønske dem til lykke – ikke mindst med, at Se og Hør ikke er med ved festlighederne.​

​ ​

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og formand for Trykkefrihedsselskabet.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her