*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Blasfemiparagraffen forgår, men de største trusler mod frie ord består

En stor sejr for ytringsfriheden, men den største trussel: Den islamiske voldskultur er der stadig og vokser sig kun større

Hvor er det en dejlig nyhed. Endelig afskaffes den blasfemiparagraf, der burde være forsvundet samtidig med at Grundloven gav os ytringsfrihed. For krænkefrihed er nu engang en del af ytringsfriheden, også friheden til at ”forhåne noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse”.

Konkret betyder afskaffelsen af §140, at den genoplivning af paragraffen, der var på vej, takket været frygten for islam, nu bliver afværget. Det var også på tide. Det er dybt pinagtigt, at den arme John Salvesen, der tillod sig at afbrænde en Koran i sin baghave, skal møde op i retten i Aalborg 7. juni, alene på grund af sin fuldstændigt harmløse handling. Nu slipper han vel sandsynligvis for straf.

Så det er en dejlig nyhed. MEN. Lad os ikke i glæden glemme, at det kun er en lille, bitte del af truslen mod ytringsfriheden, der nu skaffes af vejen.

Den paragraf, der virkelig presser ytringsfriheden, §266b, består. Og selv om den forsvandt, ville situationen stadig være alvorlig.

For vi er hinsides den tid, hvor ytringsfriheden alene blev truet af de straffelovens krænkelsesparagraffer

 Lad os derfor ikke midt i alle dagens skåltaler glemme, at den egentlige og største trussel mod det frie ord består – og kun vokser sig større: Den islamiske voldskultur, der med det ene terrorangreb efter det andet har skabt bundløs frygt rundt omkring i de europæiske samfund.

For vi ved nu – efter Krudttønden, Bataclan, Manchester og alle de andre terrrorangreb – at staten har mistet sit voldsmonopol. Den er ude af stand til at beskytte landets foreninger og avisredaktioner.

Der hersker, også i Danmark, en uformel retshåndhævelse, som udgør den største og mest vitale trussel mod vores frihed.

Tænk bare på de de facto livstidsfanger, vi har siddende rundt omkring i landet. Jeg tænker på folk som Kurt Westergaard og Lars Hedegaard, der ikke kan gå uden for en dør uden at være mandsopdækket af politiet. Jeg tænker på Ahmed Akkari, der levede fedt og godt i Danmark, så længe han var islamist, men nu har været nødt til at flytte til Grønland, for at kunne leve i fred for sine tidligere allierede. Jeg tænker på alle de andre - politikere, meningsdanner osv – der lever under konstant politibeskyttelse. Flere end nogensinde. Så meget ved vi, men hvor mange, det drejer sig om kan vi ikke få oplyst.

Det uhyggelige er, at vi er ved at ved at vænne os til, at sådan er det.

Siger man noget ufordelagtigt om islam, ja, så er det da klart, at man bliver truet. Selv oplever jeg ofte folk blive dybt forundrede over, at jeg ikke modtager dødstrusler – ofte samme mennesker, der er voldsomt forargede over det, jeg siger om islam og sikkert stemmer på partier, der vil sørger for, at islam vokser sig endnu større i Danmark i fremtiden.

I deres skinhellige enfoldighed er de med til at undergrave vores frihed, ikke mindst vores ytringsfrihed. For det gælder nu engang: Jo mere islam, jo mindre frihed. Herunder ytringsfrihed.

Jo flere islamister, der tildeles statsborgerskab, jo værre for friheden. Jo mere grænsen står åben, jo dårligere vil vores frihed få det.

Set i det perspektiv er det kun en mikroskopisk lille sejr, vi kan i dag kan glæde os over.

Men lad os endelig glæde os – og så gå i krig med resten af truslerne mod vores ytringsfrihed. Der er nok at tage fat på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og formand for Trykkefrihedsselskabet.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her