*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

DR's Danmarkshistorie kaster tiltrængt lys over den lyse middelalder

Vi bliver mindet om, at Danmark ikke blev opfundet for 200 år siden og om kirkens bidrag til civiliseringen. Og tænk, det er DR, der gør det!
DR

Søndag aften var dårlig for rigets ateister. Dem af den missionerende art, der gør hvad de kan for at rundsprede den opfattelse, at kristendommens bidrag til historien først og fremmest har bestået i heksebål, kvindeundertrykkelse og almindelig obskurantisme.

For DR's store Danmarkshistorie på DR1 (tænk sig, kvalitet på DR1!) var kommet til tidlig middelalder og dermed til den store kulturrevolution, der fandt sted, da kristendommen slog rod i landet.

Og overraskende nok spadserede Lars Mikkelsen ikke rundt og fortalte frygtelige ting om kirken og Absalon. Vi fik for en gangs skyld at vide, at kirken bidrog til både at skabe et retssamfund og skabe respekt for kvinden som individ

Konkret ved, at voldtægt ikke længere blev set som en krænkelse af hendes mands ejendom, men af hende som person.

”Det er jo i modstrid med det, som jeg har troet, at kristendommen ikke bidrog til kvinders selvstændighed.” Skrev den såkaldte frihedsfeminist Karen West bagefter på Facebook. Hun er tydeligvis blevet oplært af rødstrømperne og slugt deres kirkehadende propaganda råt. Det er hun bestemt ikke ene om.

Myterne om kirkens entydigt ”sorte” historie er så rodfæstede, at de synes umulige at udrydde.

Et eksempel: I forbindelse med et bogprojekt om ægteskabet plads i kirken, fordybede jeg mig i den del af historien og opdagede til min egen overraskelse, at tvangsægteskaber blev forbudt af kirken i middelalderen. Man indførte i kirkeretten kravet om, at ja-ordet fra begge parter var det, der stiftede ægteskabet. Forældrenes samtykke var altså ikke juridisk nødvendig. Noget af en revolution i et slægtssamfund, hvor man var vant til, at det var slægtens overhoved, der havde ret til at bestemme henover hovedet på de unge.

Men nej, i Jyske Lov fra 1241 står der udtrykkeligt, at ægteskabet skal finde sted ”med hendes (altså kvindens ) samtykke og vilje”.

Den oplysning har jeg efter bedste evne forsøgt at råbe fra tagene, i avisindlæg, foredrag og debatter, men jeg har aldrig haft fornemmelsen af, at der er blevet lyttet. Det er snarere blevet opfattet som et stykke kristent propaganda fra en i øvrigt meget ond islamofob.

Det er selvfølgeligt også frygteligt politisk ukorrekt at gøre opmærksom på, at vi i Vesten er ca 800 år foran i islam, når det gælder kvindesynet. Hvis man har købt ideen om, at religion stort set er én ting og at der kun er en oplysningstid til forskel på islam og kristendom, kan man selvfølgelig ikke lide at høre den slags.

Og ja, selvfølgelig forsøgte slægterne at tvinge og presse de unge ind i de ægteskaber de ønskede, men pigen havde faktisk mulighed for at appellere sin sag til biskoppen, hvis hun magtede det. Det gjorde bl.a. Cecilie Akselsdatter fra 1400-tallet, der som 11-årig var blevet forlovet med en Jonas Bing mod sin vilje. Biskoppen gav hende medhold, kirkeretten var ikke blevet overholdt af forældrene. Cecilie slap for ægteskabet.

Helt parallelt til den mere kendte Birgitte Gøye fra 1500-tallet. Hun var blevet bortlovet til adelsmanden Jesper Daa, men ham ville hun ikke have, så hun appellerede til kongen og fik medhold og kunne senere gifte sig med ham, hun ønskede: Herluf Trolle.

Det var kun én flig af den lyse middelalder, vi fik indblik i i DR1's Danmarkshistorie i søndags. Sådan må det være, når man skal igennem hele Danmarks historie på 10 afsnit, men opløftende er det alligevel, for det er uhyggeligt, så hjernevaskede vi er blevet.

Vi har brug for at blive mindet om, at Danmark har eksisteret i 1000 år og ikke bare blev opfundet i 1800-tallet. Vi har brug for kende til Valdemarerne og Absalon, der sammen skabte et fundament for det land, vi kender, og mere civiliserede forhold for den del af befolkningen, der ikke bar våben, ikke mindst kvinderne.

Og selvfølgelig skal det være DR, der står for oplysningen.

PS. Du, der tror, at ovenstående er kristent propaganda, får lige et citat fra bogen Kvindeskikkelser og kvindeliv i Danmarks middelalder, hvor historikeren Grethe Jacobsen sammenfatter kirkerettens indvirkning på samfundet således:

”De grundlæggende træk, monogami og parternes frivillige samtykke, blev accepteret af det verdslige samfund i løbet af tidlig middelalder om end ikke med et slag. Virkninger af dette nye syn var flere. For det første undermineredes partiarkernes magt over medlemmer af deres familie, og de enkelte medlemmer fik modsvarende mere juridisk selvstændighed. For det andet steg hustruen i anseelse og blev en partner, der ikke kunne forskydes eller erstattes efter forgodtbefindende [....]

For det tredje blev der skabt en social ensartethed i den forstand, at både kongen og fæstebonden, dronningen og bondekonen levede i samme familiestruktur med henholdsvis kone og mand, fælles børn og måske yngre søskende og en eller begge forældre. Alle virkninger var fra et kvindesynspunkt positive.”

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og formand for Trykkefrihedsselskabet.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her