*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Elitens forargelse over indfødsretsprøven viser dens foragt for dansk kultur

Det er for dårligt at udlændinge skal kunne alt det, når mange danskere ikke engang selv kan bestå prøven. Nej, det er det ikke.

Så bølger forargelsen nok engang gennem landet over den prøve, man skal bestå for at få blive dansk statsborger.

Spørgsmålene er ”groteske” og ”irrelevante” og det er urimeligt, at ansøgere om statsborgerskab skal vide, hvornår folkeviserne blev nedskrevet, hvornår vi mistede Skåne, Halland og Blekinge og hvornår Carl Nielsen blev født.

Weekendavis-journalisten Johanne Mygind er på Facebook indigneret på sin engelske mands vegne og en franskmand er i Politiken stærkt pikeret over, at han skal vide så meget om Danmarkshistorien og om danske forfattere og musik. Lidt interessant at høre den slags fra en repræsentant fra en stolt kulturnation – eller er man mon mest stolt af sin egen kultur og har knap så meget respekt for det, denne lille nation har kunnet præstere?

Journalister og meningsdannere står i kø for at råbe med på denne klynkesang, så ansøgerne om statsborgerskab kan blive fyldt med fornærmet forurettelse.

Nok engang afslører den årligt tilbagevendende forargelse den foragt for dansk kultur og historie, som præger vores tids eliter.

For selvfølgelig burde den snakkende klasse værdsætte prøven og opfordre ansøgerne til at læse pensummet igennem og glæde sig over den viden om Danmark, det giver dem. Prøven handler jo om det, der burde være hjerteblod for skrivende og dannede mennesker: Kultur, viden og historie.

Burde.

For så snart det drejer sig om traditionel dansk kultur, er den slags viden enten dybt irrelevant eller direkte ond og fremmedfjendsk. Havde det handlet om peruviansk eller nigeriansk kultur, ville sagen selvfølgelig have stillet sig anderledes. For det er ikke DF-inficeret.

Såvidt den faste, første bølge af forargelse, der hurtigt erstattes af den næste:

Det er for dårligt at udlændinge skal kunne alt det, når mange danskere ikke engang selv kan bestå prøven.

Nej, det er det ikke. Fordi danskfødte Kenneth ikke ved, hvor mange stænderforsamlinger der var i 1830'erne, mister han ikke sin danskhed. Dansk indfødsret er hans fødselsret som ingen kan tage fra ham. Gudskelov.

Vi har ejendomsretten til Danmark, for nu at citere John Mogensen (gad vide hvor lang tid, der går inden den sang bliver ramt af censuren?), vi skal ikke gøre os fortjent til at være danske. Vi skal glæde os over, at vi er det og passe på det land, det sprog og den kultur der er vores - men det er noget andet.

Den norske digter Nordahl Grieg formulerede det på denne måde i et digt om det besatte Norge 1940:

Hvor meget de fremmede kortla’,

tegnet de aldrig ind

det landet som vi fik ret til

købt med et barnesind

Sådan er det: Med vores opvækst og baggrund har vi fået retten til landet og dermed pligten til at passe på det.

Hvis man i øvrigt er forarget over, så lidt danskerne kender til deres egen historie og kultur, så er det da bare om at gå i gang med at udbrede kendskabet til det.

Der er nok at tage fat på. Mine i øvrigt kvikke og søde konfirmander, gættede stort set alle på, at det var Thorvald Stauning, ikke Ansgar, der i 826 kom til landet for at kristne danerne. De skal være lovlig undskyldt, ingen havde oplyst dem om andet. Jeg har ved selvsyn konstateret hvor lidt topledelsen i en af landets største kulturinstitutioner vidste om dansk historie.

Der er altså oplysningsopgaver nok og journalist Johanne Mygind fra den højpandede kulturavis Weekendavisen kan jo gøre sit. Jeg vil da opfordre hende til at finde folkeviserne frem af hylden, så hendes sikkert interesserede mand kan træne til indfødsretsprøven og blive fortrolig med dette stykke enestående dansk litteratur, som sine steder kan måle sig med Shakespeare-sonetter. Ikke uden grund skrev J.L. Heiberg om dem:

End har de sange så frisk en duft,

som engens blomster i morgenluft;

De har en farve, så dansk, så fager,

Som lysblå kornblomst på rugens ager.

Det er nemlig det fine ved indfødsretsprøven: Det kan godt være den er ligeså svær som teoriprøven, men indholdet af den er langt mere interessant. Ikke kun fordi Olsenbandefilm er sjovere end vejskilte og fartgrænser.

Men fordi prøven handler om det land, vi elsker, og den historie, som skabte det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og formand for Trykkefrihedsselskabet.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her