*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Elitens forargelse over indfødsretsprøven viser dens foragt for dansk kultur

Det er for dårligt at udlændinge skal kunne alt det, når mange danskere ikke engang selv kan bestå prøven. Nej, det er det ikke.

Så bølger forargelsen nok engang gennem landet over den prøve, man skal bestå for at få blive dansk statsborger.

Spørgsmålene er ”groteske” og ”irrelevante” og det er urimeligt, at ansøgere om statsborgerskab skal vide, hvornår folkeviserne blev nedskrevet, hvornår vi mistede Skåne, Halland og Blekinge og hvornår Carl Nielsen blev født.

Weekendavis-journalisten Johanne Mygind er på Facebook indigneret på sin engelske mands vegne og en franskmand er i Politiken stærkt pikeret over, at han skal vide så meget om Danmarkshistorien og om danske forfattere og musik. Lidt interessant at høre den slags fra en repræsentant fra en stolt kulturnation – eller er man mon mest stolt af sin egen kultur og har knap så meget respekt for det, denne lille nation har kunnet præstere?

Journalister og meningsdannere står i kø for at råbe med på denne klynkesang, så ansøgerne om statsborgerskab kan blive fyldt med fornærmet forurettelse.

Nok engang afslører den årligt tilbagevendende forargelse den foragt for dansk kultur og historie, som præger vores tids eliter.

For selvfølgelig burde den snakkende klasse værdsætte prøven og opfordre ansøgerne til at læse pensummet igennem og glæde sig over den viden om Danmark, det giver dem. Prøven handler jo om det, der burde være hjerteblod for skrivende og dannede mennesker: Kultur, viden og historie.

Burde.

For så snart det drejer sig om traditionel dansk kultur, er den slags viden enten dybt irrelevant eller direkte ond og fremmedfjendsk. Havde det handlet om peruviansk eller nigeriansk kultur, ville sagen selvfølgelig have stillet sig anderledes. For det er ikke DF-inficeret.

Såvidt den faste, første bølge af forargelse, der hurtigt erstattes af den næste:

Det er for dårligt at udlændinge skal kunne alt det, når mange danskere ikke engang selv kan bestå prøven.

Nej, det er det ikke. Fordi danskfødte Kenneth ikke ved, hvor mange stænderforsamlinger der var i 1830'erne, mister han ikke sin danskhed. Dansk indfødsret er hans fødselsret som ingen kan tage fra ham. Gudskelov.

Vi har ejendomsretten til Danmark, for nu at citere John Mogensen (gad vide hvor lang tid, der går inden den sang bliver ramt af censuren?), vi skal ikke gøre os fortjent til at være danske. Vi skal glæde os over, at vi er det og passe på det land, det sprog og den kultur der er vores - men det er noget andet.

Den norske digter Nordahl Grieg formulerede det på denne måde i et digt om det besatte Norge 1940:

Hvor meget de fremmede kortla’,

tegnet de aldrig ind

det landet som vi fik ret til

købt med et barnesind

Sådan er det: Med vores opvækst og baggrund har vi fået retten til landet og dermed pligten til at passe på det.

Hvis man i øvrigt er forarget over, så lidt danskerne kender til deres egen historie og kultur, så er det da bare om at gå i gang med at udbrede kendskabet til det.

Der er nok at tage fat på. Mine i øvrigt kvikke og søde konfirmander, gættede stort set alle på, at det var Thorvald Stauning, ikke Ansgar, der i 826 kom til landet for at kristne danerne. De skal være lovlig undskyldt, ingen havde oplyst dem om andet. Jeg har ved selvsyn konstateret hvor lidt topledelsen i en af landets største kulturinstitutioner vidste om dansk historie.

Der er altså oplysningsopgaver nok og journalist Johanne Mygind fra den højpandede kulturavis Weekendavisen kan jo gøre sit. Jeg vil da opfordre hende til at finde folkeviserne frem af hylden, så hendes sikkert interesserede mand kan træne til indfødsretsprøven og blive fortrolig med dette stykke enestående dansk litteratur, som sine steder kan måle sig med Shakespeare-sonetter. Ikke uden grund skrev J.L. Heiberg om dem:

End har de sange så frisk en duft,

som engens blomster i morgenluft;

De har en farve, så dansk, så fager,

Som lysblå kornblomst på rugens ager.

Det er nemlig det fine ved indfødsretsprøven: Det kan godt være den er ligeså svær som teoriprøven, men indholdet af den er langt mere interessant. Ikke kun fordi Olsenbandefilm er sjovere end vejskilte og fartgrænser.

Men fordi prøven handler om det land, vi elsker, og den historie, som skabte det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og formand for Trykkefrihedsselskabet.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.06.17, 22:41
Nu med skandalejournalisten Sandy French som øverste chef Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.17, 17:18
Jeg stirrede på hans kontrafej, den kæmpe næse i midten af det kødfulde ansigt. En smuk mand, ja, på samme måde som skuespilleren Denzel Washington, skønt hans storhed var ikke skuespil, men åndelighed indlejret i musik. Læs mere
Af Annika Smith
23.06.17, 16:27
… og får næsten ondt i maven af det. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
23.06.17, 14:35
25 år efter EM-guld: Tilskuere og tv-seere falder fra. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.17, 08:55
Næ, mennesker, som de er flest, har kun fordomme, hvis de ikke har andet at gå efter. Læs mere
Af Josephine Fock
23.06.17, 06:38
Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler. Læs mere
Af Victor Boysen
22.06.17, 15:01
Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri. Læs mere
Af Maria Bille Høeg
22.06.17, 13:18
Vores ekstremt omfattende velfærdsstat har den slagside, at det personlige ansvar er ved at lide en stille kvælningsdød. Det så vi et skræmmende godt eksempel på forleden. Læs mere
Af Jens Kindberg
22.06.17, 10:38
Hvis Frank Jensen var en ludobrik, så var han slået hjem. Læs mere
Af Harun Demirtas
20.06.17, 22:38
At du skulle løbe halvtosset rundt på en hospitalsgang, tabe dig 10 kilo af stress og endda gemme dig helt alene på et toilet og græde af frustration, det har du og dine kære ikke regnet med. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her