*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Befolkningen ført bag lyset med tiggerlov

I går kom det frem, at Søren Papes skærpede tiggerlov aldrig har handlet om, hvorvidt tiggerens adfærd skaber såkaldt ’utryghed’ eller ej. Også selvom det netop var Socialdemokratiets begrundelse for at støtte op om lovændringen.

Det er nok ikke nogen hemmelighed, at jeg fra starten har været stor modstander af regeringens nye tiggerlov, der straffer mennesker for at være fattige.

Vi kan ikke straffe os ud af fattigdom, og derfor foreslog vi i Alternativet i sommer, at hvis man mente, at udenlandske tiggere udgjorde et problem (hvilket Søren Pape i går indrømmede var hele baggrunden for tiggerloven), skulle man i stedet styrke Transitprogrammet, oprette et Transithus for udenlandske hjemløse og arbejde for en fælles EU-løsning.

Det var imidlertid af en anden årsag, at jeg i går havde kaldt justitsminister Søren Pape i samråd: Jeg ville vide, om han hele tiden har vidst, at lovændringen også ville ramme fredelige tiggere, der altså ikke havde ’utryghedsskabende adfærd’. Danske såvel som udenlandske.

Og her må jeg rose ministeren for sin ærlighed. Svaret var klart og tydeligt ’ja’. Det, han hele tiden har ment med ’utryghedsskabende tiggeri’ har nemlig – åbenbart – ikke noget med tiggerens adfærd at gøre. Det har i stedet – viser det sig – noget at gøre med, hvor tiggeren befinder sig geografisk.

Hvis en fredelig tigger, dansk såvel som udenlandsk, enten tigger 1) ved et supermarked, 2) i offentlig transport, 3) på en station eller 4) på gågaden, er det altså ifølge Søren Papes tiggerlov ’utryghedsskabende tiggeri’.

Det er bare ikke sådan, tiggerloven er blevet fremlagt for befolkningen. Blandt andet sagde vores statsminister fra Folketingets talerstol, at man havde ”kvalificeret formålsbestemmelsen, sådan at det ikke er en hvilken som helst dansk hjemløs, der stikker hånden frem, som altså principielt risikerer 14 dages ubetinget fængsel, men så det er målrettet det, man kan kalde utryghedsskabende tiggeri”.

Det viser sig nu, at det altså ikke passer – det kan sagtens være en hvilken som helst dansk hjemløs, der risikerer fængsel, hvis personen altså for eksempel tigger foran et supermarked. 

Det var heller ikke sådan Socialdemokratiet fremstillede tiggerloven, da de indvilligede i at stemme for den. Under Folketingets afslutningsdebat sagde Mette Frederiksen for eksempel, at hun havde ”været imod en lovændring, der ville betyde, at en dansk hjemløs, der stikker koppen eller hånden frem for at tjene en mønt til at kunne købe en kop kaffe, ville blive kriminaliseret. Hvis vi kan undgå det, så er der selvfølgelig opbakning fra vores side." 

Det kan vi nu forstå, at Socialdemokratiet ikke kunne undgå – og alligevel stemte de for lovændringen. Betyder det så, at de også blev vildledt af regeringens misvisende forklaringer, eller at de endte med at acceptere, at man med tiggerloven nu også kriminaliserer fredelige, danske tiggere?

Uanset hvad har regeringen med tiggerloven ført befolkningen bag lyset. Hvis Socialdemokratiet også føler sig snydt, vil jeg kraftigt opfordre dem til at råbe op. For mig at se var det nemlig ikke den lov, de sagde ja til.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her