*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tåbeligt at droppe det vigtigste nationalregnskab

Regeringen vil droppe det grønne nationalregnskab, der ifølge rigsstatistiker er den bedste opfindelse siden skiveskåret brød. Det er enormt bekymrende

Jeg havde store forventninger, da Danmarks Statistik i foråret præsenterede sit arbejde med det grønne nationalregnskab, der på sigt ville give mulighed for at miljøbedømme den økonomiske politik.

Rigsstatistiker Jørgen Elmeskov kaldte dengang tiltaget den bedste opfindelse siden skiveskåret brød – og deri var det svært at være uenig, for endelig – endelig! – fik vi et officielt værktøj, der kunne sætte fokus på, at ønsket om vækst ikke må gå ud over planetens overlevelse.

Derfor er det for mig også helt uforståeligt, at regeringen på sit forslag til finanslov vil droppe støtten til det grønne nationalregnskab. Dels fordi der allerede nu ligger en millioninvestering bag regnskabet og dels – og vigtigst – fordi det simpelthen er afgørende for vores samfund, at vi har fokus på andet end den økonomiske bundlinje.

Det kunne det grønne nationalregnskab hjælpe os til at få.

Regnskabet kortlægger, hvor mange ressourcer, vi bruger. Det viser, hvor meget affald, vi producerer, hvor meget grundvand, vi lægger beslag på og hvor mange fisk, der er i vores farvande.

Det grønne nationalregnskab ville simpelthen være afgørende for vores vej mod en cirkulær økonomi, hvor vi genbruger og udnytter ressourcerne på en helt anden måde, end vi gør i dag.

Jeg har svært ved at tolke regeringens foreslåede farvel til det grønne nationalregnskab som andet end en krigserklæring mod den tænkning. Det er forstemmende.

Særligt når regeringen samtidig ikke investerer mere i sikre den grønne omstilling og undergraver Danmarks position som et grønt foregangsland.

I stedet kan vi nu se frem til, at andre lande kommer endnu længere foran Danmark, når det kommer til at opgøre vores ressourcetræk på kloden og indsatsen for at skabe et samfund, der eksisterer i balance med den planet vi bor på – og ikke eksisterer på planetens bekostning.

Fra Alternativets side ønsker vi netop et langt bredere fokus end blot det snævre økonomiske. Det var derfor, vi for nylig offentliggjorde vores udspil om de tre bundlinjer. Her udfolder vi parametre, som vi foreslår man måler på, så man kan følge fremgangen på både den økonomiske, den sociale og den miljømæssige bundlinje.

I dag måles samfundets tilstand i alt for høj grad kun på økonomiens velbefindende, dvs. snævert på fremgangen i BNP, selvom det jo ikke er økonomien, der fortæller os om, der bliver levet gode og meningsfulde liv i Danmark.

Og når man ikke tæller det, der virkelig tæller, ja, så får vi svar, som måske nok giver mening på den korte bane, men som også kan være grunden til, at vi samtidig med, at vi aldrig har været rigere, aldrig har befundet os i en værre klimakrise og ulighedskrisen, end tilfældet er i dag. At flere end nogensinde plages af stress og har svært ved at få arbejds- og familielivet til at hænge sammen og at vi danskere har et forbrug, der er så stort, at vi lever som om, at vi har flere planeter til rådighed, selvom vi jo kun har denne ene.

Det bliver ikke ved med at gå. Og blandt andet derfor har vi brug for det grønne nationalregnskab til at holde os på sporet. Det må regeringen da kunne se fornuften i. Særligt Konservative, som jo både har markeret sig som klimaforkæmper og abonnent på tanken om generationskontrakten, hvor vi forpligter os til at give en planet videre i samme stand, som vi overtog den.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her