*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringen misbruger FN’s verdensmål

Der er tale om grov manipulation, når regeringen med finansministeren i spidsen smykker sig med FN’s verdensmål

Regeringen har i dag fremlagt sit finanslovsforslag for 2018. Udover at regeringen desværre ser stort på tidens to afgørende kriser, nemlig klimakrisen og ulighedskrisen, så gør den sig skidt bemærket med en ubehagelig spin-manøvre, som jeg ikke synes, kan stå uimodsagt.

Regeringen brander nemlig sit finanslovsudspil som den første danske finanslov, der tager hensyn til FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Men det er manipulation og misbrug af verdensmålene, som er alt for vigtige til at blive udnyttet på en sådan måde.

Så lad mig slå det helt fast: Vi kommer ikke nærmere på at nå FN’s 17 bæredygtighedsmål med dette finanslovsforslag. Snarere tværtimod.

Men desværre er det usikkert, hvad der præcis er op og ned: Regeringen stemte i sommers nemlig nej til at konsekvensvurdere sine lovforslag i forhold til de 17 verdensmål, sådan som vi blandt andet fra Alternativet havde foreslået.

Det havde ellers være kærkomment i dag, hvor regeringen gør så stort nummer ud af verdensmålene. Regeringen fremhæver, at man med finansloven understøtter fem af de 17 verdensmål. Men hvordan harmonerer de resterende mål med regeringens finanslov? Og er finansloven overhovedet god for de fem mål?

Jeg har svært ved at se, at besparelserne på den kollektive trafik, flere midler til bilisme og infrastruktur herunder vejprojekter og reduktion af registreringsafgiften skulle stemme overens med FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, ligesom jeg har svært ved at se, at de skulle stemme overens med indsatsen mod klimaforandringer eller indsatsen for at mindske uligheden.

Jeg ville foreslå regeringen i stedet at stå ved sin politik. Der kommer ikke noget ud af at smykke sig med lånte fjer eller lade os som om, at man er noget, man ikke er. Og regeringen er altså ikke en klimaforkæmper.

Endelig har jeg lyst til at hæfte et par ord ved den råderumslogik, der dominerer ikke bare regeringens tænkning, men dansk politik i det hele taget. Det er en ganske forfejlet logik.

Råderummet bliver udelukkende beskrevet som økonomisk og beror på problematiske og ofte meget usikre fremskrivninger af en neoliberal økonomisk udvikling. Omvendt overser man fuldstændig, at klodens økologiske råderum er i overtræk. I år begyndte det årlige overtræk på klodens ressourcer allerede i august. Der havde vi opbrugt de af jordens ressourcer, som den kan genskabe på et år.

Vi bør derfor ikke tale om et økonomiske råderum, der har til formål at skabe vækst baseret på fiktivt fremtidigt overskud uden at indtænke klodens økologiske råderum.

Vi kan ikke blive ved med at skabe råderum gennem snedige privatiserings- og effektiviseringstiltag. Der er nemlig et behov for en fundamentalt anden forståelse af råderum – især hvis vi skal leve op til FN’s 17 verdensmål. Og det skal vi selvfølgelig. Det har vi jo forpligtet os til.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.17, 09:04
Næ, det er der intet, der tyder på. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her