*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

At være eller ikke at være udlændingeminister

Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler.

I dag, fredag, har vi i Udlændinge- og Integrationsudvalget kaldt Inger Støjberg i samråd. Her skal ministeren redegøre for forløbet efter udsendelsen af den ulovlige instruks om at tvangsadskille alle asylpar, hvor pigen var mellem 15 og 18 år.

Hele forløbet har båret stærkt præg af politisk spin, løgn og lovbrud. Og det står efterhånden helt klart, at Inger Støjberg udmærket var klar over, at hendes instruks var ulovlig, da hun manipulerede i teksten og sendte instruksen afsted til Udlændingestyrelsen. Det er altså brud på ministeransvarsloven.

Da hun senere fik kritik for instruksen, valgte hun at dreje opmærksomheden væk fra den ulovlige instruks ved at forsøge at iscenesætte sig selv som pigernes frelser. Det er imidlertid alt andet end sandt, da det er blevet dokumenteret, at der allerede var en fungerende – og lovlig –  praksis med individuelle vurderinger af asylparrene, som adskilte de par, der ikke var sammen frivilligt. Fortællingen om, at Inger Støjberg ’reddede’ pigerne har altså været fordummende spin og vildledning af befolkningen.

Endelig fik ministeren i sidste måned mulighed for at forklare sig, da vi indkaldte hende til samråd om sagen. Den mulighed benyttede hun imidlertid ikke til at få renset sin samvittighed – i stedet fandt hun på endnu en løgn om, at hun aldrig havde ment det som en instruks, der skulle få Udlændingestyrelsen til at ændre praksis, men blot en pressemeddelelse. Den løgn var ikke bare ærgerlig og uværdig, den var også dårlig, for det tog ikke lang tid, før journalisterne kunne dokumentere, at hun selv konsekvent havde omtalt det som en instruks og ladet Udlændingestyrelsen handle derefter. Dertil kommer, at det i virkeligheden er fuldstændigt ligegyldigt, om det var en instruks eller pressemeddelelse, da alt, hvad der udgår fra et ministerium, skal være i overensstemmelse med loven, uanset om det er en instruks eller pressemeddelelse. Det er altså brud på ministeransvarsloven igen.

Det er simpelthen ikke vores demokrati værdigt, at vi har en minister, der omgås loven og sandheden så lemfældigt, som tilfældet har været i hele denne sag. Hvis der er noget, vi ikke har brug for mere af, så er det spin, løgn og lovbrud. Vi har brug for mere ærlighed, åbenhed og gennemsigtighed. Derfor har vi nu indkaldt Inger Støjberg til et nyt samråd, hvor hun får endnu en chance for at fortælle sandheden om hele forløbet omkring den ulovlige instruks. Jeg håber, hun denne gang vil være noget mere ærlig og ydmyg, end tilfældet var sidst. Det fortjener vores demokrati.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er fhv. gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Naser Khader
17.11.17, 15:53
For mig at se, er lakmusprøven om man er en ægte brun feminist, at man tør udfordre de kvindeundertrykkende passager i Koranen. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
17.11.17, 15:30
Kommunal- og regionsvalget er også et valg om fælles europæiske løsninger helt tæt på vores hverdag. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.11.17, 14:20
Udfasning af kulkraft inden 2030 er i bund og grund et godt mål. Men det er ikke regeringens eget. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.17, 21:09
De svenske politikere arbejder i hvert fald på det. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.17, 12:04
En opdeling af Københavns Kommune er ren logik. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.11.17, 09:30
Politikerne overlader os til halal. De giver os islam. De giver os militserne, det religiøse politi og moskeerne. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.11.17, 22:10
I stedet for at træde i karakter og løse de mange problemer, vi står i til halsen, stirrer de på vores 29 minutters pause. Det er - for at sige det ligeud - ren idioti! Læs mere
Af Christina Egelund
15.11.17, 11:28
Forleden var der et vælgermøde på Frederiksberg i Københavnsområdet. Her rejste en lille pige sig op og spurgte de lokale politikere, hvad de vil gøre ved, at hun har en veninde i 3. klasse, der har været sygemeldt i tre måneder med stress. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.11.17, 10:55
Ungdomshuset er endnu engang arnested for hærværk og anti-demokratiske aktiviteter Læs mere
Af Christel Schaldemose
14.11.17, 17:59
Malta er hverken som Polen eller Ungarn. Men landet har brug for en hånd, og den har de selv rakt ud efter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her