*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

At være eller ikke at være udlændingeminister

Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler.

I dag, fredag, har vi i Udlændinge- og Integrationsudvalget kaldt Inger Støjberg i samråd. Her skal ministeren redegøre for forløbet efter udsendelsen af den ulovlige instruks om at tvangsadskille alle asylpar, hvor pigen var mellem 15 og 18 år.

Hele forløbet har båret stærkt præg af politisk spin, løgn og lovbrud. Og det står efterhånden helt klart, at Inger Støjberg udmærket var klar over, at hendes instruks var ulovlig, da hun manipulerede i teksten og sendte instruksen afsted til Udlændingestyrelsen. Det er altså brud på ministeransvarsloven.

Da hun senere fik kritik for instruksen, valgte hun at dreje opmærksomheden væk fra den ulovlige instruks ved at forsøge at iscenesætte sig selv som pigernes frelser. Det er imidlertid alt andet end sandt, da det er blevet dokumenteret, at der allerede var en fungerende – og lovlig –  praksis med individuelle vurderinger af asylparrene, som adskilte de par, der ikke var sammen frivilligt. Fortællingen om, at Inger Støjberg ’reddede’ pigerne har altså været fordummende spin og vildledning af befolkningen.

Endelig fik ministeren i sidste måned mulighed for at forklare sig, da vi indkaldte hende til samråd om sagen. Den mulighed benyttede hun imidlertid ikke til at få renset sin samvittighed – i stedet fandt hun på endnu en løgn om, at hun aldrig havde ment det som en instruks, der skulle få Udlændingestyrelsen til at ændre praksis, men blot en pressemeddelelse. Den løgn var ikke bare ærgerlig og uværdig, den var også dårlig, for det tog ikke lang tid, før journalisterne kunne dokumentere, at hun selv konsekvent havde omtalt det som en instruks og ladet Udlændingestyrelsen handle derefter. Dertil kommer, at det i virkeligheden er fuldstændigt ligegyldigt, om det var en instruks eller pressemeddelelse, da alt, hvad der udgår fra et ministerium, skal være i overensstemmelse med loven, uanset om det er en instruks eller pressemeddelelse. Det er altså brud på ministeransvarsloven igen.

Det er simpelthen ikke vores demokrati værdigt, at vi har en minister, der omgås loven og sandheden så lemfældigt, som tilfældet har været i hele denne sag. Hvis der er noget, vi ikke har brug for mere af, så er det spin, løgn og lovbrud. Vi har brug for mere ærlighed, åbenhed og gennemsigtighed. Derfor har vi nu indkaldt Inger Støjberg til et nyt samråd, hvor hun får endnu en chance for at fortælle sandheden om hele forløbet omkring den ulovlige instruks. Jeg håber, hun denne gang vil være noget mere ærlig og ydmyg, end tilfældet var sidst. Det fortjener vores demokrati.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
25.07.17, 14:49
En tastefejl skal ikke udløse en parkeringsbøde Læs mere
Af Signe Munk
25.07.17, 14:37
"Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi, I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet", sagde han. Og jeg tænkte fandeme nej. Tillykke til OS og Danmark. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
24.07.17, 14:34
Selvom især de borgerlige partier gerne profilerer sig i medierne på en stram kurs over for kriminelle udlændinge, så sker der absolut ingenting. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.07.17, 10:38
Grænseforeningen fremstår i dag som en vækkelsesbevægelse for menneskerettigheder, minoriteter og asylindvandring. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.17, 10:03
Nej, er det korte svar. Ikke når man ser på tallene. Læs mere
Af Annika Smith
22.07.17, 12:51
Jeg er ikke et dumt svin. Altså ikke nødvendigvis. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.07.17, 22:31
To forskere har optrevlet et elitenetværk i Danmark fyldt med erhvervsfolk, som de hævder sidder på magten. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.07.17, 19:07
Hvad mere skal til, for at vi kan lukke Nordvest Privatskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.07.17, 12:09
Sagen fra Minneapolis fortæller om alvorlig slagside hos medierne. Læs mere
Af Finn Slumstrup
21.07.17, 11:10
En sammenhængende strategi for infrastrukturen er påkrævet. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her