*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Boligskatteaftale skaber ulighed, ikke tryghed

Det har været nærmest en besættelse for politikerne at garantere tryghed for landets boligejere, men det er en overfladisk tryghed, der ikke bidrager til et bedre samfund

Den netop indgåede aftale om boligskat skulle sikre boligejerne tryghed, tryghed, tryghed. Sådan har det lydt fra partierne bag aftalen, der tager 20 milliarder fra det såkaldte økonomiske råderum, som ellers kunne bruges på velfærd eller det fælles bedste, og giver pengene som skattelettelser til de danskere, der har en bolig, som med stor sandsynlighed er steget meget kraftigt i pris, siden skattestoppet blev indført i 2002.

Ok, boligskatteaftalen vil måske give en form for overfladisk økonomisk tryghed på den korte bane. Men hvis man virkelig vil sikre tryghed i Danmark – for boligejerne og for alle andre – skal der altså noget mere til end skattelettelser.

For boligbeskatningssystemet bliver med aftalen langt mindre progressivt og skaber dermed større ulighed. Det vel at mærke i en situation, hvor uligheden herhjemme i forvejen er stigende. Ja, faktisk er en del af det økonomiske råderum, som finansierer boligskatteaftalen, skabt ved at forringe vilkårene for de, der i forvejen har mindst.

Og hvis der er én ting, der er sikkert, så er det, at ulige samfund er mindre trygge samfund end lige samfund. Se blot på USA, hvor afstanden mellem rig og fattig er langt større end herhjemme, og hvor flere og flere bor i de såkaldte gated communities bag mure og vagtværn.

Jeg siger ikke, at boligskatteaftalen fører til amerikanske tilstande, men hvor ville jeg dog ønske, at vi brugte 20 milliarder kroner på en bedre måde end at give skattelettelser til de, der ejer en bolig. Tænk på alt det gode vi kunne gøre med 20 milliarder og som kun skabe et bedre samfund.

Vi kunne have investeret pengene i folkeskolen, i sygehusvæsnet, i mindre ulighed eller vi kunne øge indsatsen for at bremse klimaforandringerne, der også er noget, der kan skabe utryghed for boligejere såvel som resten af danskerne.

Klimaforandringerne fører til mere og mere ekstremt vejr, og inden for få år har vi oplevet flere 100-årshændelser, som ellers kun burde finde sted med 100 års mellemrum. Det drejer sig ikke kun om oversvømmelser af kældre i det kystnære områder, når vandstanden engang stiger. Det drejer sig om stormfloder, der lægger hele villakvarterer under vand, orkaner, der flår tagene af huse over den ganske land og sommerhuse, der styrter i havet, når kysten eroderes væk.

Derfor er en massiv og omgående indsats mod klimaforandringerne og klimasikring også noget af det, der for alvor kan sikre tryghed for boligejerne. Den opgave svigter vi i disse år, og med en udhuling af det økonomiske råderum bliver der næppe flere penge til klimaindsatsen, selvom udfordringerne i den grad kalder på netop det.

Det er rigtigt, at boligskatteaftalen blev bedre, end den var, da udkastet til den blev præsenteret, men fordi en bred samling af partier nu bakker op, går der nok desværre mange år, før vi kan rette op på de skævvridende tiltag, som aftalen har medført.

Det er rigtig ærgerligt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her