*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Du bestemmer om din opsparing skal hjælpe eller ødelægge klimaet

Det er afgørende, at pensionskassernes store formuer investeres, så de begrænser klimaforandringerne i stedet for at bidrage til dem.

I disse dage engagerer helt almindelige danskere sig i at gøre deres pensionsopsparinger grønnere og mere klimavenlige. Det er virkelig opløftende at være vidne til, når privatpersoner tager initiativ og knokler for den grønne omstilling.

Det sker i forbindelse med de årlige generalforsamlinger i landets pensionskasser, hvor blandt andet græsrodsorganisationen Ansvarlig Fremtid mobiliserer pensionskunder til at stemme for forslag til generalforsamlingerne, der vil sikre grønne og bæredygtige investeringer.

Forleden vedtog et overvældende flertal på over tre fjerdedele af medlemmerne i Arkitekternes Pension (AP), at pensionskassen skal investere i overensstemmelse med Paris-aftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til maksimalt to grader. 

Det er et vigtigt skridt, og noget som vi i Alternativet i den grad bakker op om.

Senere på måneden er der lignende forslag til afstemning i Pensionskassen for Teknikum og Diplomingeniører (ISP), Danske Civil- og Akademiingeniørers Pensionskasse (DIP), Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP), Pensionskassen for Magistre og Psykologer (MP Pension) og Lægernes Pensionskasse (LPK).

Jeg håber, at det også her bliver tilfældet, at medlemsdemokratiet beslutter, at pensionskasserne med deres investeringer skal bidrage til at løse den fælles opgave, som det er at begrænse klimaforandringerne, inden de kommer ud af kontrol - i stedet for at modarbejde den grønne omstilling og hive flere af fossile brændsler op af undergrunden, som vi ved skal blive dernede.

Der skal i hvert fald lyde en stor tak til Ansvarlig Fremtid og alle de, der har kastet sig ind i medlemsdemokratiet for at sikre en grønnere fremtid, hvor vi ikke investerer i fossile brændsler, der ødelægger planeten. Samtidig har de grønne investeringer jo vist sig at være en god og sikker investering, der bidrager positivt til pensionsopsparingernes størrelse.

Fra Alternativets side har vi bakket op om indsatsen ved at foreslå, at landets pensionskasser fremover skal tage hensyn til den sociale og miljømæssige bundlinje, når de investerer. Det skal simpelthen være et krav på lige fod med de eksisterende krav om risikospredning og afkast på investeringerne.

Det forslag blev dog ikke vedtaget, da det blev behandlet i Folketinget, men så er det jo til gengæld glædeligt, at Ansvarlig Fremtid og de enkelte pensionskunder tager sagen i egen hånd og får pensionskasserne til at sikre en fremtid, der er grønnere og forhåbentlig fri for katastrofale klimaforandringer. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er medstifter af Alternativet. Hun er gruppeforkvinde i partiet og fungerer samtidig som asyl- og integrationsordfører samt finans-, økonomi- og retsordfører. Josephine er uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her